Top Social

Bir Doğumgünü Pastası Hikayesi

4/21/2016

Geçtiğimiz ay başında Gökçe'nin 3. yaş günü vardı. Ve aniden verdiğim bir kararla doğumgünü pastasını ben hazırladım. Bu biraz delilikti, çünkü inanmayacaksınız ama daha önce hiç pasta yapmamıştım :) 

Neden daha önce yapmadın derseniz, çok uğraştırıcı olduğunu düşündüm ki gerçekten öyle aslında, ve hiç bir zaman yemek yapmak için uzun uzun zamanım olmuyor. Dolayısıyla pratik değil diye hep vazgeçtim. Pastaban arasına, hazır kremayla yaptığım bir iki denemeyi saymıyorum tabii ki :)

Tam da pasta siparişimi nereye versem diye araştırma yaparken, sevgili Mutfak Sırları Nilay'ın pastacı kreması tarifi düştü Twitter'da önüme. İşte dönüm noktası buydu. Nilay'ın da gaza getirmesi ile kararımı verdim, pastayı ben yapacaktım. Tabii doğumgününü evde yakın kız arkadaşlarım, annem, teyzem ve anneannem gibi kredimin yüksek olduğu kişilerle kutlayacak olmamız da beni cesaretlendirdi. 

İşte o karar anından sonraki 3 hafta boyunca resmen pandispanya ve pasta kremalarıyla yatıp kalktım diyebilirim. Hayatımda böyle bir heyecana ihtiyaç duyuyormuşum da haberim yokmuş. İncelemediğim pandispanya tarifi, pastacılıkla ilgili blog kalmadı desem yeridir. Tabii ki önüme çıkan ilk pandispanyayı da yapabilirdim ama huy işte, bir kek için bile  en az 10 tarif araştırmadan deneme yapmayan ben konu pasta olunca resmen kafayı yeme noktasına geldim. Sadece tarif okumakla kalsam iyi, haftasonları da mutfağa girip bir kaç pandispanya ve 3-5 farklı krema tarifi denedim :)


Ve sonuç olarak Gökçe'nin 1.yaş doğumgünü pastasını da yapan canım arkadaşım Gülay'ın pandispanyasında karar kıldım. Zaten Gülay'la uzun telefon konuşmalarımız ve bana verdiği çeşit çeşit tüyolar olmasa bu pastayı yapabilir miydim emin değilim.

Tabii pastayı yapayım demekle olmuyor, daha önce pasta yapmadığım için bu aşamada işime yarayacak bir sürü malzeme almam gerekti, emin olun hazır yaptırsam daha az maliyetli olacaktı :)) Ama aynı keyfi vermezdi, hele ki Gökçe'nin annecim ne güzel pasta yaptın bana demesi dünyalara bedel.
Bu arada Gökçe geçen yaz bir şekilde Karlar Ülkesi hayranlığına tutuldu ve daha doğumgününe aylar kala, pastanın üstünde ne olsun dediğimde Elsa, Anna, Olaf diye saymaya başladı. Araştırırken gördüm ki, bizim yılbaşında hediye aldığımız Frozen figürleri meğerse pasta süsü olarak kullanılıyormuş. İşim epey kolaylaştı.
Öncelikle şunu söyleyeyim ben şeker hamurlu pasta sevmiyorum, sadece ilk doğumgününde çok şık durduğu için öyle yaptırdım. Ama geçen sene pastaneden normal kremayla yapmalarını istedim üstünü de şeker hamuru figürlerle süslediler, nefis oldu. Tabii ki kendi yaptığım pastada da şeker hamurlu değil kremalı kaplama yaptım. Bizim zamanımızda anne usulü pastalar vardı, şeker hamuru da nedir :)

Şimdi daha fazla uzatmadan pasta detaylarına giriyorum, 

PANDİSPANYA
Bu konu çok geniş bir konu, çeşit çeşit tarif var, hepsini denemek imkansız, ben 2 tane denedim, sonuçta Gülay'ın pastalarında kullandığı tarifte karar kıldım. Pandispanyayı soğuduktan sonra strece sarıp dolapta 4-5 gün muhafaza edebilirsiniz. Ben aşağıdaki ölçüleri 2 katına çıkarıp 26 cm kelepçeli kalıpta 2 ayrı kek pişirdim 2 ye bölünce 4 parça çıktı, 3 ünü kullandım. Diğerini dondurucuya attım. Ama siz daha küçük pasta yapacaksanız tek ölçü yapıp 24 cm kalıpta pişirebilir ve 3 e bölebilirsiniz.

Malzeme

  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1/2 çay bardağı kaynar su
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Hazırlanışı

  • Yumurtaların sarısını beyazını ayırıp ayrı kaplara koyun. Beyazları kar gibi olana kadar çırpın, kanı ters çevirdiğinizde düşmüyorsa tamamdır.
  • Diğer tarafta yumurta sarısı ve şekeri çırpmaya başlayın yavaş yavaş kaynar suyu ekleyip çırpmaya devam edin. Rengi iyice açık sarı olana kadar çırpın.
  • Un, nişasta, k.tozu ve vanilyayı ekleyip düşük devirde çırpın.
  • En son yumurta aklarını ekleyin ve spatula ile alttan üste doğru karıştırarak yedirin. (ben ilk yaptığımda yumurta akları çok sönmesin diye iyi karıştıramamışım, kekin bir tarafı kabardı bir taraf içine göçtü :)))
  • Önceden 175 derece ısıttığınız fırında 50-55 dakika pişirin (Bu fırına göre değişir, ama 45 dkdan önce içi pişmez)
  • Soğuduktan sonra strece sarıp 1 gece dolapta bekletiyoruz mutlaka.

PASTACI KREMASI
Bu krema hayatımda yediğim en lezzetli kremaydı diyebilirim, pastayı yaparken yarısını yememek için zor tuttum kendimi. İçindeki beyaz çikolatanın verdiği tat, kremanın dokusu falan 10 numara. Pasta dışında tartlarda ya da farklı tariflerde kullanılabilir. Nilay'ın da yazdığı gibi profesyonel pastacıların (butik pastacılar) kullandığı bir kremaymış. Daha iyi bir tarif aramayın. Kremanın güzel fotoları için buraya buyrun

Malzemeler
  • 5 yumurta sarısı
  • 75 gr toz şeker
  • 50 gr nişasta
  • 500 ml süt
  • 25 gr tereyağ
  • 1-2 damla vanilya aroması (dr.oetker minik tüplerde satılanlardan)
  • 100 ml krema
  • 50 gr beyaz çikolata 
Hazırlanışı
  • Küçük bir tencereye sütü ve şekerin yarısını koyup kısık ateşte karıştırarak ısıtın.
  • Yumurtaların sarısını çukur bir kaseye koyun, şekerin kalan yarısını ekleyerek çırpın
  • Nişastayı ekleyerek çırpmaya devam edin, pürüzsüz hale gelince ısınan sütten 1 kepçe kadar alıp ekleyin ve hızlıca çırpın ki topaklanmasın.
  • Isınan (temperlenen) yumurta sarılarını ocaktaki süte ilave edin ve koyulaşana kadar karıştırarak pişirin. (Yumurta sarılarını direkt eklerseniz ısı farkından dolayı pişerler, o yüzden sütle biraz ısıtıp öyle ekliyoruz)
  • Kıvam alan kremayı ocaktan indirip tereyağ ve vanilya aroması ekleyip iyice çırpın
  • Ara ara karıştırarak kremayı soğutun.
  • Kremayı kullanmadan hemen önce erimiş beyaz çikolata (Benmari usulü eritin) ve yemek kremasını da ekleyerek iyice çırpın. 
  • Pastacı kremanız kullanmaya hazır :)

NOT: Eğer bir gece önceden yapıyorsanız, çikolata ve kremayı kullanmadan hemen önce ekleyin)

PASTANIN DIŞ KAPLAMASI
Aslında bunun için bir iki tarif denedim, tadını çok sevmedim, sonra dedim ki pastacı kremasını kullanayım, ama o da dışını kaplamak için uygun değildi. Bir de ben pastayı mavi gıda boyasıyla renklendirmek istedim, pastacı kremasına mavi boya ekleyince sonuç yeşil oluyordu. Son dakika kararıyla hazır krem şantiyi çırpıp renklendirdim ve kapladım :) Kaplama yaparken, önce 1 kat sürüp dolaba atın yarım saat sonra 1 kat daha sürün dolaba atın, eğer kapanmadıysa 3.katı da sürün.

PASTANIN BİRLEŞTİRİLMESİ
- Doğumgünü c.tesiydi 3 gün önceden yapmaya başladım, çarşamba  gecesi pandispanyaları pişirdim, strece sarıp dolaba attım. Çünkü kesmeden önce bir gece dolapta beklemesi gerekiyor.
- Perşembe pastaları bıçakla ikiye kesip sütle ıslattım (Bu arada çok ıslak olur diye korktum ama daha da ıslatabilirmişim. 1 bardakla 3 katı ıslat demişti Gülay ama benim pasta biraz büyüktü 1,5 bardak da iyi gelecekmiş, ilk kez yapınca çok ıslanır diye korktum :))
- Pastacı kremasını hazırladım ve pastanın arasına önce biraz krema sürüp üstüne çilek döşedim, aralara çikolatalı fındık serptim ve çileklerin üstüne ince bir kat daha krema sürdüm ve diğer katını kapattım. (Meyvelerin üzerine de krema sürüyoruz ki üst kat yapışsın), her kata aynı işlemi uyguluyoruz.
- Sonra 1 gece de bu şekilde katlandırılmış olarak dolapta bekliyor, bu pasta yapım sürecinde en büyük yardımcım Tupperware akordiyon pasta servisi oldu, olmasa ne yapardım bilmem, çünkü kapaklı yüksek bir kaba ihtiyacınız var. 
- Cuma günü dışının kaplamasını yaptım, dediğim gibi krem şanti kullandım ama siz ganaj veya buttercream tarifi bulup deneyebilirsiniz.
- Pastayı sıvarken dönmeli pasta tezgahı çok işe yarıyor bir de uzun metal pastacı spatulası.
- C.tesi sabahı da üstüne şeker hamurundan, minik kar tanesi kalıplarıyla kestiğim mavi-beyaz kar tanelerini yerleştirdim. Servisten hemen önce de anna ve elsayı yerleştirdik. 

Pastanın dilimli halinin fotosu maalesef yok, 25 kişi yemek için beklerken dilimleyip fotoğraflamayı unutmuşum :( 

Aşağıda, doğumgününden bir kaç detay paylaşayım istedim, belki size de fikir verir.
Limonataya azıcık mavi gıda boyası ekledik,
tabii mavi değil yeşil oldu ama çocuklar bayıldı :)
Pastacı kremasından kalan yumurta akları da
minik bezelere dönüştü tabii ki onlar da mavi oldu
Tabii ki muffin olmazsa olmaz :)

4 yorum on "Bir Doğumgünü Pastası Hikayesi"
  1. Çok güzel olmuş parti de pasta da. Minik Elsa çok şirin. Ben de yakında frozen Pasta yayınlayacağım

    YanıtlaSil
  2. Nice mutlu yaşları olsun :) pasta bence gayet profesyonel görünüyor, elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, öyle görünüyorsa ne mutlu bana :)

      Sil