Top Social

Domates Çorbası

12/04/2012
Domates Çorbası en sevdiğim çorbalardan biridir, annem nefis yapar. Ben ne yazık ki bir türlü tutturamıyordum. Ne zaman yapsam, en olgun domatesi de kullansam çorba ekşi oluyordu. Bir ara vazgeçmiştim yapmaktan. 

Sonra anneme sordum neden böyle oluyor diye, meğer çok fazla domates koyuyormuşum, o yüzden ekşi oluyormuş. Bunu öğrendikten sonra tekrar bir deneme yaptım ve bingo, bu sefer tutturdum :) Ve hemen tarifini de aşağıya yazıyorum ki hem ben unutmayayım, hem de yapmak isteyenlere yardımcı olayım.

Malzemeler
  • 2 Orta Boy Domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası (yazın 2 yerine 3 domatesle yapıp salça koymayabilirsiniz, ama kışın renk ve tat versin diye mutlaka salça ekliyorum)
  • 2 yemek kaşığı tereyağ 
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 lt su (yaklaşık 5 bardak)
  • Tuz
Hazırlanışı
  • Domateslerin kabuğunu soyarak rondoya/mutfak robotuna koyun
  • Üzerine salça ve 1 bardak da su ekleyin
  • Hepsini çekip sıvı bir hale getirin
  • Diğer tarafta tencerede tereyağını eritin ve unu ekleyin, tel çırpıcı ile karıştırarak unu kavurun (kaşıkla da karıştırabilirsiniz ama çırpıcı topaklanmayı önlüyor)
  • Unun kokusu çıkmaya başlayınca hazırladığınız domates püresini ilave edin, karıştırarak domateslerin biraz pişmesini sağlayın.
  • Üzerine kalan 4 bardak suyu da ilave edin, istediğiniz kadar tuz ekleyip kaynayana kadar karıştırın, kaynadıktan sonra kısık ateşte 5 dk kadar pişirip ocağı kapatabilirsiniz.
Servis sırasında isteğe göre üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpebilirsiniz.


* Yazılarına yorum yapmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilemiyorum diyorsanız şurada detaylı anlatımı bulabilirsiniz.
*  Yazdığın yeni yazılar mail adresime gelsin diyorsanız şuraya mail adresinizi girin, sonrasında bir onay maili gelecek (spam'e düşebilir) o maili onayladıktan sonra işlem tamamdır.


13 yorum on "Domates Çorbası"
  1. ben de geçen gün yaptım. diyette olduğumdan un yerine kepekli pirinç koydum çorbanın içine. sonra blenderdan geçirdim. kıvamında bir farklılık olmadı. belki denemek istersin bir gün:)

    YanıtlaSil
  2. Ben daha farklı pişiriyordum..Ama bu akşam bunu denedim...
    Şimdi pişti çorbam, tarifine saglık ;)

    YanıtlaSil
  3. Ozgecim bende yapiyordum domates corbasi, daha fazla domates koyunca daha lezzetli olur diye dusunuyordum. Birde senin tarifini denicem bugun Elif'ime. Durumu bildiririm sana:)) Ellerine saglik cnm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen canım ben de öyle düşünüyordum,ama resmen domates suyu gibi oluyordu :) Sonunda vazgeçmiştim ki olayı çözdüm. Hatta dün domates yoktu Tat'ın hazır domates püresinden koydum 3 kaşık, 1 tatlı kaşığı da salça ekleyip sulandırarak bunu kullandım, nefis oldu. Aklında olsun.

      Sil
  4. 5 orta boy domatesle 2.5 bardak sut ve 2.5 bardak suyla yapiyorum ve ocaktan aldiktan 1-2 dk sonra bir avuc rendelenmis kasar ekleyip blendirdan cekiyorum,sut ve peynir eksiligini yok ediyor... Salca da eksi yapabilir ama tercih meselesi. Nacizane onerim bir de sutlu versiyonunu denemeniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler öneriniz için, salça benim de tercihim değil ama kışın mecburen kullanıyorum. Biraz da süt ekleyerek denerim bir daha ki sefere. Eminim o şekilde de güzel oluyordur.

      Sil
  5. Günaydın Özgecim😊Şimdi pişmeye başladı çorbam
    Şanslıyım ki burada Aralık sonuna kadar Datça domateslerimiz var.Leziz mi leziz.Kereviz yaprağı koydum bir de çorbanın içine😉Bakalım güzel olur herhalde😘

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ohh miss, kereviz çok yakışır bence. Afiyet olsun :)

      Sil
  6. Ben genelde firinda domatesleri kozler yaparim bikere sutlu yaptim sevemedim bu tarifide deniycem daha kolay sanirim zamsndan tasarruf yapincada yazicam ellerine saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben pratik tarifleri tercih ettiğim için, fırında közleyerek hiç denemedim. Umarım bu şekilde seversiniz. Afiyet olsun

      Sil
  7. blogunuza hayranım. Tarifleriniz çok güze

    YanıtlaSil