Top Social

Mantar Soslu Bonfile

9/16/2013
mantar soslu biftek


Et yemekleri yapmak benim için büyük dertti, her seferinde ay pişecek mi, aman taş gibi olmasın diye strese giriyordum. Hatta bir gün eşime soslu mu yapayım ızgara mı diye sorduğumda, istediğin gibi yap yeter ki pişsin dedi :)) Durum bu kadar vahimdi yani.

Sonra hayatıma Döküm Tava girdi ve ben haftada bir gün mutlaka et pişirir oldum, hem de sonuçtan şüphe etmeden, strese girmeden. Gerçekten, iyi et pişirmek için döküm tava şartmış onu anladım. 

Neyse sözü kısa kesip bu nefis mantar soslu bonfileyi anlatayım size. Geçtiğimiz hafta et yemeği yapayım ama şöyle soslu bir şeyler olsun diye düşünürken Arda'nın Mutfağı'nda bu tarifi buldum. Bir kaç ufak değişiklikle, genel olarak aslına sadık kalarak uyguladım ve sonuç harikaydı.



7.05.2021 tarihli Güncelleme: Öncelikle bu çok sevdiğim tarifin fotoğraflarını güncelledim. Sonra yazdıklarımı okuyunca bir kaç ekleme yapmak istedim, çünkü bu yazının üzerinden neredeyse 8 yıl geçmiş ve o 8 yılda epey değişiklik oldu hayatımda, artık et pişirmek konusunda daha iyiyim en azından :) 

Bu tarifi normalde bonfileyle yapıyorum ve aynen tarifte yazdığı gibi bonfileyi döküm tavada pişiriyorum, ama döküm tavanız yoksa da bir çelik tavada ya da teflonda önünü arkasını yüksek ateşte mühürleyip, sonra orta ateşte yumuşayana kadar pişirebilirsiniz.  

mantar soslu bonfile


Ben bu fotoğrafları çektiğimde, kasapta bonfile bulamadım ve hiç ama hiç tercih etmediğim kontrafileyi alarak riske girdim. Önemli olan eti pişirme yöntemini doğru seçmekti. Kontrafile bonfile gibi dökümde kolayca pişecek bir et değil. O yüzden düdüklü tencereye az yağ koyup önce etlerin önünü arkasını kızarttım (mühürledim) sonra üstüne çıkacak kadar sıcak su, biraz tuz, karabiber ve taze kekik ekleyerek 30 dk pişirdim. Etler resmen dağılıyordu (20 dk da yetebilir:)

Bu arada kontrafile bana lezzetli gelmiyor, ya salçalı sosla düdüklüde pişirilirse yiyorum ya da burada olduğu gibi lezzetli bir sosla kaplanacaksa yenebilir.  

Detayları verdiğime göre o zaman mantar soslu bonfile tarifine geçebiliriz.


Malzemeler
  • 400 gr jülyen kesilmiş bonfile (Ya da 2 dilim bonfile)
  • Etleri yağlamak için ayçiçek yağı
  • 150 gr mantar
  • 1 orta boy soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 100 gr krema
  • 150 gr süt
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı hardal
  • 2 yemek kaşığı soya sosu
  • Muskat rendesi (Çay kaşığının ucuyla az bir şey)
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 avuç maydanoz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
  • Tuz-Karabiber
Hazırlanışı
  • Öncelikle sosu hazırlamak için tavaya zeytinyağını koyup ısıtın, üzerine ince doğranmış mantarları ilave edip biraz kavurun.
  • Yemeklik doğradığınız soğanı ve incecik kıydığınız sarımsağı da tavaya ekleyip, yaklaşık 10 dk.karıştırarak pişirin
  • Mantar ve soğanlar yumuşayınca kremayı ekleyin
  • Küçük bir kasede soğuk süte unu ilave edip karıştırın ve bu karışımı da tavaya ekleyin
  • Hardalı ekleyin, sos kaynamaya başlayınca kıvamı koyulaşacak
  • Bu sırada soya sosunu ve muskat rendesini ekleyin 
  • Tuz, karabiber ve kekik ilave edin (Soya sosu tuzlu olduğundan önce tadına bakın eğer gerekliyse tuz koyun yoksa koymayın)
  • Kıvamı koyulaşan sosu ocaktan alın, tereyağını ve ince kıydığınız maydanozu ekleyerek karıştırın.
  • Eti pişirmek için döküm tavayı ocağa koyun ve ocağın altını iyice açın, tavayı 10 dakika kadar iyice ısıtın
  • Diğer tarafta etlerinizi ayçiçek yağıyla yağlayıp üzerine deniz tuzu (Varsa öğütücüden iri taneli olacak şekilde) dökün.
  • Kızgın tavaya etleri koyun, bir yüzü pişince diğer tarafını çevirin. 
  • Etler iyice pişince tavadan alıp sosun içine koyun, sosla birlikte 5-10 dakika daha pişirin.
  • Sıcak sıcak afiyetle yiyebilirsiniz
Et pişirmekle ilgili detaylı bilgi için şu yazıyı okumanızı tavsiye ederim.


34 yorum on "Mantar Soslu Bonfile"
  1. Sosun içindekilere bakınca ortaya çok lezzetli bir şey çıkacağı zaten belli, şu an tok olmama rağmen resmen ağzımın suyu aktı, ellerinize sağlık :) görüntüsü bile mükemmel:)

    Soslarda muskatı çok seviyorum be de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sos tarifini okuyunca çok içime sinmişti, kesin lezzetli olacak dedim ve beni yanıltmadı :) Muskat gerçekten de soslara çok yakışıyor, her mutfakta bulunması lazım. Ben patates püresine de ekliyorum, denemediysen mutlaka tavsiye ederim. Sevgiler...

      Sil
    2. Muskat ı ben bulgur pilavina da ekliyorum az birşey ama nefis yapıyor pilavı...

      Sil
    3. Aaa süper fikir, hiç denememiştim hemen deniycem :) Teşekkürler...

      Sil
  2. canm bloğunu keşfettim ama çok beğendim
    muskatla tanışayım bende en yakın zamanda:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler :) Muskatı eksik etme mutfağından, zaten 1 tanesi aylarca gidiyor, elinin altında dursun. Aklına geldikçe kullan, sonra vazgeçemeyeceksin. Sevgiler...

      Sil
  3. Dün akşam bu yemeği yaptım. Gerçekten çok lezzetli oldu. Eğer demir tencerede yapsaydım daha güzel olurdu eminim. Bir de ya soya sosumun markası güzel değildi, ya buzdolabında saklamadığım için tadı bozulmuştu ya da ben soya sosunu pek yakıştıramadım. Buna karşılık hardalı pek sevdim. Neredeyse bir çorba kaşığı koydum. Hafta sonu da somon balığını deniyeceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize çok sevindim :) Soya sosu bana çok baskın gelmedi, ama ben seviyorum lezzetini belki o yüzden dikkatimi çekmemiştir. Dışarda sakladıysanız belki bozulmuş da olabilir ama. Hardal gerçekten nefis lezzet veriyor. Kendi damak tadınıza uygun olarak malzemeleri değiştirebilirsiniz tabii ki. Somonla ilgili yorumunuzu da merakla bekliyorum :)

      Sil
  4. Pazar günü cok sevdiğim Sema'cigimin dogumgunusü var :) onlara bu tarifi yapacagim. Sonuclari yine buradan yazarim 😚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok lezzetli oluyor bu sos insallah beğenir herkes. Bekliyorum sonucu :)

      Sil
  5. muskatı bulmaya zamanım olmayabilir yarın ankara trafiğinde, muskatsız yapsam nasıl olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muskat bu tarif için olmazsa olmaz bir malzeme değil, sadece lezzet amaçlı kullanılıyor. Kullanmasanız da olur tabii ki. Afiyet olsun şimdiden.

      Sil
  6. Arda'nın mutfağı'ndan apartılmış tarif!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farketmemiş olabilirsiniz ama nereden aldığımı belirtip, orjinal tarife link verdim. Siz adınızı bile yazma zahmetine girmemişsiniz ama ben açıklama yaptım yine de. Keşke okusaydınız detaylıca yazıyı.

      Sil
  7. Merhaba tarifinizi yarın evimize ilk kez gelecek misafirimiz için yapicam fakat malzemeler kısmında yazan tereyağ ini nerede kullanicam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, sosu indirdikten sonra tereyag ekleniyor, tarifte yaziyor ama gozunuzden kacmis. Cok lezzetli bir yemek umarim begenilir.

      Sil
    2. Merhaba, sosu indirdikten sonra tereyag ekleniyor, tarifte yaziyor ama gozunuzden kacmis. Cok lezzetli bir yemek umarim begenilir.

      Sil
  8. Ben dun ozel misafirlerim icin yaptim ve valaaaaaa super oldu
    Şiddetle tavsiye ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika, çok sevindim. Ben de her yaptığımda tekrar hayran kalıyorum bu yemeğe, gerçekten nefis oluyor. Size de afiyet olsun :)

      Sil
  9. Bugün eşimin doğumgünü. Ona sürpriz bir akşam yemeği hazırlayacağım. Bu tarif çok hoşuma gitti. Umarım o da beğenir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nice yaşlar dilerim eşinize, çok lezzetli bir yemek oluyor, etlerin iyi pişmesine dikkat edin, gerisi kolay :)

      Sil
  10. Neden tariflerinizi kopyalamamiza izin vermiyorsunuz. Alisveris listesi cikarmak ve pisirirken sik sik tarife bakmak gerekli illa laptopla mutfaga girmemiz mi gerekiyor.?..


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarifin altında sosyal medya ikonlarının yanında Print Recipe tuşu var, ona basarsanız istediğiniz şekilde düzenleyip print edebilirsiniz...

      Sil
  11. Selam Özge hanım ben acil bi soru sormak istiyorum aciliyetten dolayı elimde dana but biftek var yumuşak ve çok pişkin seviyoruz nasıl yapabilirim bu tarifi bu etle yardımcı olurmusunuz kurutmadan olurmu teşekkürler şimdiden çok lezzetli yapmışsınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, dana kuşbaşı şeklinde düdüklü tencerede pişirip daha sonra sosla karıştırabilirsiniz. Et konusunda çok uzman sayılmam ama yumuşak olsun diyorsunuz en iyisi düdüklüde pişirin.

      Sil
  12. Eşim dana biftek almış aynı işlemlerimi yapmam gerekiyor acil cevap bekliyorum teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef yorumu şimdi gördüm, biftek genel bir isimlendirmedir, hayvanın hangi bölgesi olduğunu ifade etmez, eğer bonfile ve antrikot kısmından ise bu şekilde pişer ama kontrafile ise biraz daha uzun sürebilir pişmesi.

      Sil
  13. Cevabınız için çok teşekkür ederim.kısmet olursa yarın yapacağım inşallah antrikot kısmından almış yapıp yorum atarım size bu arada resminize bayıldım manşallah. Ve kısa zamanda cevap verdiğiniz içinde ayrıca çok teşekkür ederim.
    Zeynep

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, inşallah istediğiniz gibi olur. Antrikot da kolay pişen bir et olduğu için sorun olmaz bence. Afiyet olsun.

      Sil
  14. Yemeğinizi yaptım.domatesli pirinç pilavınızı yaptım. Ve son olarak Hindistan cevizli muhallebi onuda yaptım ve hepsi süper oldu. Artık başka sitelerde tarif aramaya son geç buldum ama artık vazgeçilmez sayfam oldunuz çok teşekkür ederim. İyiki varsınız.,Zeynep

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa çok teşekkürler harikasınız, ellerinize sağlık. Geç olsun güç olmasın ama di mi :) Yeni denemelerinizi bekliyorum o zaman. Sevgiler...

      Sil
  15. merhaba bu tarifi ben yemek kursunda ogrenmistim ama kagidimi bulamadim ararken sizin tarifi buldum cok sevindim ..simdiye kadar bu yemegi tadip begenmeyeni gormedim ayrica ben tavukla da denedim ayni lezzeti veriyor .. tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa ne güzel tesadüf olmuş, ben bu sosa bayılıyorum, tek başına bile ekmek banıp yenecek kadar lezzetli :)) Tavuğa da yakışıyor dediğiniz gibi.

      Sil