Top Social

Kumkuat Reçeli

1/19/2015
Başlığı okuyup da kumkuat ne ki diyen çok kişi olduğuna eminim. Ben de geçen yıla kadar adını duymamıştım bu minik portakal görünümlü meyvenin. İlk kez portakalbahcem.com dan alışveriş yaparken rastladım, özellikle kabuğuyla yenen tek narenciye oluşu ile ilgimi çekti. Alsam mı almasam mı diye düşünürken sezonu kapandı ve alamadım. Bu yıl satışta görünce fırsatı kaçırmadan attım sepete.
Siparişim ulaşınca bir merakla aldım elime, kabuğuyla ısırayım dedim, ı-ıhh sevemedim. Yani hiç bana göre değildi, evet kabuğu yumuşaktı kolayca çiğneniyordu ama tadı biraz acımsıydı. Zevk almadım. Elimde 1 kilo kumkuatla ne yapsam derken, reçelinin çok güzel olacağına kanaat getirdim. Bir çok kez rastlamıştım tarifine, tadının güzel olduğunu söylüyorlardı. Biraz araştırıp Aylin'imin tarifini yapmaya karar verdim.

Evet biraz uğraş gerektirdi, minik minik dörde bölüp çekirdeklerini ayıklamak ama sonuç gerçekten enfes oldu. Reçelle arası olmayan ben bile o mayhoş tadına bayıldım. Her zaman olmasa da senede bir kez 1 kg alıp reçelini yapabilirim :) Size de tavsiye ederim en azından bir kez deneyin. Hele ki turunç reçellerini seviyorsanız çok hoşunuza gidecek.

Ben Aylin'in tarifindeki taze zencefil kısmını çıkarttım, elimde yoktu ama siz isterseniz ekleyebilirsiniz.

Malzemeler
  • 500 gr kumkuat
  • 3 su bardağı su
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Hazırlanışı
  • Öncelikle kumkatları boylamasına 4 dilime ayırıp, keskin bir bıçakla ortadaki çekirdekli kısmı ayırın.
  • Çekirdekleri bir kapta biriktirin, kumkuatları da ister bıçakla küçük küçük doğrayın isterseniz rondadan geçirin.
  • Suyun yarısını çekirdeklerin üzerine diğer yarısını da kumkuatların üzerine koyup bir gece bu şekilde bekletin.
  • Ertesi gün çekirdeklerin suyunu süzüp, çekirdekleri atın, suyunu ise kumkuatların üstüne ekleyin.
  • Çekirdeklerde pektin denilen, reçele kıvam veren madde var, bu şekilde beklediğinde pektin suya geçiyor, su hafif jelimsi bir hal alıyor, bunu reçele eklediğimizde pişerken kıvam alıyor.
  • Kumkuatları suyuyla birlikte bir tencereye alın, kısık ateşte kumkuatlar yumuşayana kadar pişirin.
  • İstediğiniz yumuşaklığa ulaştığında şekeri ekleyin, karıştırarak erimesini sağlayın, bundan sonra arada bir karıştırarak kıvama gelene kadar pişirin. Limon suyu ekleyip 5 dakika daha kaynatın ve kapatın.
  • Açıkçası benimki epey sulu gözüküyordu, aaa beceremedim galiba dedim, suyu azalmaya başlayınca ocağı kapadım, neyse böyle olsun diyerek dolaba kaldırdım. Ertesi gün baktığımda kıvamı gayet güzeldi :) Yani sıcakken çok da anlaşılmıyor, sıvı bu daha diyerek üzülmeyin, dolapta durunca olacaktır. (Sonradan öğrendim, Annem dedi ki tabağa damlat dolaba koy, 5-10 dk beklet çıkarınca bak akmıyorsa olmuştur)
  • Eğer zencefil eklemek isterseniz 1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefili reçel ocaktan indikten sonra ekleyip karıştırın. 10 dk bekleyip kavanozlara doldurabilirsiniz.

5 yorum on "Kumkuat Reçeli"
  1. Merhabalar,
    Ellerinize sağlık Özge hanım. Kumkuat reçeline bayılırım. Reçel enfes görünüyor. Size afiyetler olsun. Sevgilerimi bıraktımmm...:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, gerçekten nefis bir tadı var.

      Sil
  2. Merhaba;

    Kumkuat reçelini denedim, fakat istediğim verimi alamadım. Kötü olmadı gerçi, tadı güzel ama ben portakal reçeli kıvamında bir şeyler beklediğim için biraz hayal kırıklığı oldu.. Kıvamı sulu kaldı biraz, onun dışında kumkuatın acılığı da var hafifçe reçelde.. Sanırım reçeli yapmadan önce birkaç kez kumkuatları kaynar suda haşlayıp acılığını almak iyi olur. Ayrıca bir başka şey de suyunun biraz daha az olması gerektiği.. Herhalde bunlar yapılırsa minik kusurlar da giderilmiş olur, diye düşünüyorum.. Bu arada blog gerçekten güzel, takip ediyorum devamlı.. Emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
  3. Ben geçen hafta reçeli yaptım, ancak fazlasıyla sulu oldu. Üzüldüm ve bu kadar akışkan yenmeyeceğini düşünürken tekrar tencereye döküp kaynattım, kaynatmadan önce büyük bir kavanozu doldururken kaynattıktan sonra kavanozdaki hizası yarıya indi ve kıvamı biraz koyulaştı. Soğuduktan sonra gece buzdolabına koydum, sabah kalkınca oldukça katılaşmıştı. Böylece başta emeğim, sonra da reçel kurtulmuş oldu, bize de keyifle tüketmek kaldı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, kavanoza dökerken benimki de su gibiydi ama dolapta durunca katılaştı. Tekrar kaynatmasanız da olabilirdi aslında. Ama sonuçta güzel olduysa sıkıntı yok :) Afiyet olsun.

      Sil