Top Social

Mucize Besin CHIA ve Pişirilmeyen PUDİNG

9/02/2015
pişmeyen puding

İlk kez ofis arkadaşım Talya'da gördüm Chia tohumunu, o dönemler sık sık duyuyordum adını da nasıl birşeydir görmemiştim. Talya ofisimizin sağlıklı beslenme danışmanı gibi neredeyse, son trendleri sayesinde takip ediyoruz :)

Biraz araştırınca öğrendim ki; Chia tohumu tam bir mucize besin, tarihine bakarsak Aztek ve Mayaların günlük beslenmesinde temel gıda olarak kullanıldığı söyleniyor. Somondan çok daha fazla omega3, sütten daha fazla kalsiyum, ıspanaktan daha fazla demir, yeşil çaydan daha fazla antioksidan içeren lif yönünden zengin, kalorisi olmayan mucize bir şey. Sadece 1 tatlı kaşığı ile günlük lif ihtiyacının %42 sini karşılıyormuş. En güzeli de kendi ağırlığının 12 katını absorbe ederek tok hissetmenizi sağlıyor. 


Bütün bunlar iyi güzel, tamam da beni en cezbeden tarafı, baskın bir tadının olmayışı ve kendisini kullanarak, pişirmeden kolayca meyveli pudingler yapılabilmesi :) Ben normalde böyle sağlıklı gıdaları zevk alarak yemiyorum ve bir süre sonra da yemeyi bırakıyorum. Ama bu gerçekten severek yenilebilecek bir gıda. Hiç bir şey yapamasanız çorbanıza ya da salatanıza 1 tatlı kaşığı ekleyebilirsiniz. 

Aşağıda anlatacağım tarifte pişirme falan yok, chia tohumlarını soğuk sütle karıştırıyorsunuz ve şişmesini bekliyorsunuz. Şişip jelleşince, süte puding kıvamını veriyor. Ama tabii ki öyle bildiğimiz sütlü pudingleri hayal etmeyin, bu daha sağlıklı ve keyifle yenilecek bir versiyonu sadece. Ben sevdim ve sürekli yapmayı planlıyorum.

Not: Günlük alınması gereken miktarı bilmiyordum, aşağıda gelen bir yorum üzerine sevgili Dilara Koçak'a mesaj attım ve doğrusunu öğrendim :) Günde en fazla 2 yemek kaşığı alınması gerekiyormuş.

Siz de deneyip instagramda #ozgeninoltasi etiketiyle yorumlarınızı paylaşabilirsiniz :)
Malzemeler
  • 1 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı chia tohumu
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 1/2 muz
  • Üstü için ahududu ve yaban mersini (ya da dilediğiniz farklı meyveler)
Hazırlanışı
  • Öncelikle muzu ezin ya da rondoda çekin (Ben Tupperware Super Şef'te yaptım)
  • Sonra sütün içine muzu, balı ve chia tohumlarını da ekleyip kaşıkla iyice karıştırın
  • Kapaklı bir kaba ya da kavanoza koyup dolaba kaldırın
  • Yarım saat sonra çıkarıp karıştırın, tohumlar birbirine yapışıyorlar, karıştırınca dağılıyor, yarım saat sonra bir kez daha karıştırın ve 5-6 saat hatta gece boyunca dolapta bırakın.
  • Ertesi gün iyice şişip jelleşmiş olacaklar, servis kaselerine alıp meyveyle süsleyerek afiyetle yiyebilirsiniz.
6 yorum on "Mucize Besin CHIA ve Pişirilmeyen PUDİNG"
  1. Merhabalar, tariflerinizi çok beğendim size bir şey sormak istiyordum.Chia tohumunu günde bir tatlı kaşığı tüketmek gerekirken,bu tarifte iki yemek kaşığı tarifi vermişsiniz,fazlasının bir zararı yokmudur acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Chia tohumunu günde 1 kaşık tüketmekle ilgili bir bilgi bulamadım ben açıkçası. Çoğunun bir zararı yok bildiğim kadarıyla. Hatta yazıda bahsettiğim, sağlıklı yaşam konusunda epey bilgili olan arkadaşıma da sordum, o da aynı şeyi söyledi. Sevgiler...

      Sil
  2. 1 yemek kaşığından fazla kullanım olduğu takdirde lifli içeriği olduğu için metabolizma daha fazla çalışıp atım gerçekleşiyor. Böyle oluncada vücutta bulunan yararlı vitamin ve minerallerin atımını sağladığı için günlük alınması gereken miktarı (1 yemek kaşığı) aşmamak gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ben de günlük alım miktarını bilmiyordum açıkçası, şimdi Dilara Koçak'a sordum, günlük 2 yemek kaşığıymış alınması gereken maksimum miktar. Teşekkürler yorumunuz için, ben de araştırmış oldum :)

      Sil
  3. Tarifiniz enfes güzel, millet çok beğendi. Tatlı ihtiyacınızı yüksek kalorili yiyecekler ile bastırmanıza gerçekten hiç gerek yok bence de. Şuradaki tarifleri de denedim, acayip leziz oldular. https://www.eniyivitamin.com/chia-tohumlu-puding-tarifi/

    YanıtlaSil