Top Social

Kek Unu Ne İşe Yarar ve Nasıl Yapılır

4/13/2017
kek unu

Türkiye'de son 3-5 yıla kadar tek çeşit un vardı market raflarında, o da çok amaçlı beyaz un (all purpose flour). Biz zaten her tarifte bunu kullanırız, kek de yapsak ekmek de yapsak tek çeşit unla işimizi halederiz. Gerçi son yıllarda, marketlerde unlara ayrılan bölüm epey zenginleşti, farklı ekmekler için farklı unlar, değişik tahıl unları, hatta bakliyat unları derken envai çeşit un bulunabiliyor. Ama yine de hepimizin evinde mutlaka standart beyaz un vardır. 

Açıkçası ben de hemen her şeye aynı unu kullanıyorum ama Amerikan tariflerinde bahsedilen Cake Flour (Kek Unu) son dönemde epey ilgimi çekti. Üstelik bunun evde de kolayca yapılacağını görünce kek yaparken artık kek unu kullanmaya başladım.

Peki normal unla kek unu arasında ne fark var? En büyük fark protein oranları ki bu aslında glutene dönüşen kısım. Kek ununda %8 iken protein oranı, çok amaçlı unda %10-11 seviyesinde. Kek yaparken protein oranının düşük olması istenir çünkü kekin puf puf olması için çok az glutene ihtiyacımız vardır. Bu yüzden de kek unla yapılan kekler daha nemli daha puf puf olacak.


Bu arada Türkiye'de kekun olarak bir çok markada satılan unun içinde kabartma tozu da var, ben bir kez kullanmıştım muffin yaparken ama kontrolsüz şekilde kabarıp taşmıştı. Bir daha da kullanmadım, kabartma tozu oranını kendim belirlemeyi tercih ediyorum. Kabartıcısız kek un var mı marketlerde araştırmadım ama zaten gerek de yok. Aşağıdaki yöntemle kolayca hazırlayabilirsiniz.

İhtiyacınız olan şey 1 cup ölçeği ve 1 tablespoon (yemek kaşığı) ölçeği. 1 cup yaklaşık 240 ml ve 1 yemek kaşığı da 15 ml. Artık bir çok markette ve pasta malzemesi satan yerde bu ölçeklerden var tavsiyem mutlaka birer set alın.

Kek Un Yapımı

1 cup ölçeğinizi alın, içine önce 2 yemek kaşığı mısır nişastası koyun ve üstünü unla tamamlayın. Daha sonra bu karışımı 3-4 kez elekten geçirin ki tam olarak birbirine karışsın.

İşte bu kadar basit 1 cup kek ununuz hazır oldu. İsterseniz bir kaba bu şekilde 4-5 cup hazırlayıp koyun, kek yaparken kullanırsınız.



14 yorum on "Kek Unu Ne İşe Yarar ve Nasıl Yapılır"
  1. Canım harika bir bilgi olmuş. Resimlere ayrıca bayıldım. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. İçine kabartma tozu koymayacakmıyız? Kekunda var biliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kabartma tozu koymuyoruz. Bu benim anlattığım marketlerdeki kekun degil Amerikada cake flour diye satilan düşük proteinli kek unu.

      Sil
  3. Biligler için teşekkürler. Peki normal bir kek yaparken un yerine tamamını bu undan koyup 1 paket de kabartmatozu aynı şekilde dimi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle, kek yaparken un dediği yerde bunu kullanabilirsiniz :)

      Sil
  4. öncelikle teşekkür ederim peki kurabiyede hiç denedinizmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kurabiyede hiç denemedim, ama güzel olur diye düşünüyorum.

      Sil
  5. Normal kekin içine sokup ayrıca kabartma tozu koymaya gerek var mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu karışımda kabartma tozu yok, tabii ki kek yaparken koymaniz lazim. Kek unu kek yaparken un yerine kullaniyorsunuz.

      Sil
  6. Kek ununu bende sizin gibi yurt dışında görmüştüm ve çok ilgimi çekmişti. Piyasada da dediğiniz gibi farklı markalara ait kek unları mevcut fakat normal una göre daha pahalılar. Sizin verdiğiniz kek unu tarifini ilk defa duydum ve hemen denedim, gerçekten işe yaradı. Bundan sonra keklerimi kendi hazırladığım kek unu ile yapacağım. Çok teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yabanci bloglarda gördüm, bu şekilde yapıyorlardı kek ununu. Gerçekten guzel bir doku veriyor keklere 👍

      Sil
  7. bir soraki denemem 250/45 oldu daha hoş oldu.

    YanıtlaSil
  8. Bu normal un için değilmi proteini %11 olan un için? Birde o hazır unlardaki gibi süngerimsi olurmu yani yumuşak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet normal unla yapıyorum. Hazırlar kadar olmasa da keke yumuşaklık veriyor.

      Sil