Top Social

El Açması Nişastalı Çıtır Börek

2/09/2018

Lise son sınıftayken en sevdiğim ders kimyaydı, organik kimyayı o kadar çok seviyordum ki okul hayatımda ilk kez bir derste sınıf birincisi olmuştum. İşte o dersin çok sevdiğim bir öğretmeni vardı, Gülden Dal Kozan :) Zaten çoğu zaman dersleri daha çok veya daha az sevmemize de en büyük etki o dersin öğretmeni oluyordu.  Bizim mezun olduğumuz dönemde ne cep telefonu ne sosyal medya ve hatta internet de olmadığı için mezun olduktan sonra her birimiz bir şehre dağıldık, yıllarca çoğu arkadaşımla ve öğretmenlerimizle hiç haberleşemedik. 

Yıllar yıllar sonra instagram'da bir baktım ki Gülden hocam :) Sonra birbirimizi takip edip haberleşmeye başladık. Bir gün bana bir mesaj attı, Özgecim çok güzel bir börek tarifim var, mutlaka yapmalısın dedi. Tarifi gönderdi, bir baktım ki el açması bir börek, ama ben hiç yapmadım el açması börek desem de çok kolay olduğuna beni ikna etti :) İşte tarifini vereceğim bu börek de o bahsettiğim el açması börek.
Ben tabii tarifi aldıktan sonra da hemen cesaret edemedim denemeye, sonra bir sabah kardeşimle annemi kahvaltıya çağırdım ve onlara bu böreği yaptım. Özelliği çıtır çıtır oluşunda, yani öyle yumuşak bir börek beklemeyin, epey kıtır bir şey oluyor. Hatta Gülden Hocam'a fotoğraf yolladım, benimki böyle oldu doğru mu diye :)) Onaylayınca içim rahatladı, sizinle de paylaşmaya karar verdim. 

Daha önce hiç yapmadım diyenler de gönül rahatlığıyla deneyebilir, çünkü gerçekten hamuru kolayca açılıyor. Zahmetli değil yani. Fırından çıktığı gibi yenmesini öneririm, soğuyunca biraz sert gelebilir. Tam kahvaltıya yapıp yemelik bir börek çıtır çıtır. 

Ben hazırlarken unu ölçüp koymuştum ama hemen yazamadığım için aklımdan çıktı 3 bardağa yakın un kaldırıyordu sanırım. Siz kontrollü olarak ekleyin, elinize yapışmayacak ama yumuşak bir hamur olacak. 



print recipe

El Açması Çıtır Börek
Açması kolay çıtır çıtır bir börek.
Malzemeler
1 Çay Bardağı Su (Çay bardağı olarak ajda denilen boy kullanılıyor) 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ 1 Çay Bardağı Süt 1 tatlı kaşığı tuz Un Nişasta (Açmak için) Beyaz Peynir-Maydanoz (İçine)
Hazırlanışı
1) Su, yağ, süt ve tuzu çukur bir kaba koyun, üstüne azar azar un ekleyerek yoğurun. Hamur ele yapışmayacak kıvamda olacak ama sert bir hamur değil, yumuşak açılabilir olacak.2) Hamuru önce 3 eşit parçaya bölün. Sonra bir parçayı alıp onu da beşe bölün. (En sonunda minik minik 15 hamur oluyor)3) Minik 5 parçayı üzerlerine nişasta serperek her biri tabak büyüklüğünde olacak şekilde oklava veya merdaneyle açın. Sonra 5 parçayı üstüste koyup fırın tepsisinin ölçüsünde açın.(Benimki midi fırındı, tepsi çok büyük olmasın)4) Fırın tepsisini yağlayıp hamuru tepsiye yayın, üstünü sıvıyağla yağlayıp peynir ufalayın, ince doğranmış maydanozu da serpin.5) Sonra 2. hamuru da 5 li şekilde nişasta serperek açın, yine üstüste koyup tepsi boyutunda açın ve peynirin üstüne serin, yine yağlayıp bir kat daha peynir maydanoz koyun6) Son olarak 3. hamuru da beşli açıp en üste serin. Son katı da yağlayın ve üstüne minik tereyağ parçaları koyun.7) İsterseniz bu şekilde hazırlayıp 1 gece dolapta bekletebilirsiniz. Ya da 180 derece fırında iyice pişirin ve çıtır çıtır afiyetle yiyin :)

4 yorum on "El Açması Nişastalı Çıtır Börek"
  1. Elinize sağlık börek çok lezzetli görünüyor sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Ben de hiç börek açmayanlardanım ama verdiğiniz cesaret ile denemeliyim dedim kendi kendime..:) Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim :) Umarım sonucu beğenirsiniz. Denerseniz bekliyorum yorumlarınızı :) Sevgiler...

      Sil