Top Social

Balkabaklı Fındıklı Kurabiye

10/26/2018

Vee yine balkabaklı bir tarifle karşınızdayım. Bıktınız mı balkabağından yoksa? Nolur bıkmayın. Tam da mevsimi çünkü, her yerde karşıma çıkıyor ve ben yeni denemeler yapmadan duramıyorum. 

Bu arada yeni sezon kabaklarından hala alamadım çünkü dondurucudaki balkabağı pürelerimi bitirmekle meşgulüm :)) Nasıl stoklamışım belli değil. 

Haftasonu kullanmak için bir kavanoz püre indirmiştim buzluktan, aslında her zaman yaptığım keki yapacaktım ama, dedim ki farklı bir şey deneyeyim. Baktım hiç kurabiye yapmamışım balkabağıyla. O zaman tam zamanı diyerek tariflere bakmaya başladım. En büyük korkum kek kıvamında bir kurabiyeye dönüşmesiydi. Cakey dedikleri kıvam bence kurabiyede olmaması gereken bir şey. O yüzden chewy denilen tarifleri incelemeye başladım. Chewy dedikleri kıvamı Türkçe'ye çevirmek zor ama kurabiyeden beklenen bir kıvam diyebilirim :) 


Sonunda aradığımı, tariflerine bayıldığım Sally's Baking Addiction blogunda buldum. Sally, epeyce deneme yaptıktan sonra kek kıvamında olmayan, tam da istediği gibi sonuç veren bu tarife ulaşmış. Bir kere o kıvamı veren şeylerden biri tereyağının oda sıcaklığında değil erimiş olarak kullanılmasıymış. Gerçekten uzun zamandır severek yaptığım Damla Çikolatalı Kurabiyelerimde de bu şekilde kullanıyorum tereyağını ve sonuç harika oluyor. 

Bu tarifte yumurta kullanılmıyor, balkabağı yumurtanın yerine geçiyor. Hem nem veriyor hem de malzemeleri birbirine bağlıyor. 

Bu arada benim en büyük derdim, kurabiyeleri top şeklinde tepsiye koyduğumda istediğim kadar yayılmamalarıydı. Hatta çikolata parçalı kurabiyelerimi artık öyle kabullenmiştim :) Neden yayılsın istiyoruz, çünkü yayıldıkça incelip kenarları kıyır kıyır oluyor. Sally'nin sayesinde buna bir çözüm buldum.

Kurabiyeler 10 dk piştikten sonra tepsiyi çekiyoruz, üstlerine bir bardak altıyla, ya da benim yaptığım gibi cup ölçekleriyle hafifçe bastırıyoruz. Zaten köpük gibi oluyorlar 10. dakikada, kolayca inceliyorlar. Bundan sonra yayılmayan kurabiyelere son :)

Tarifte 1 çay kaşığı karbonat, 1 çay kaşığı kabartma tozu kullanılmış, ben de aynen öyle yaptım çünkü ikisi de vardı elimin altında.  Karbonat yok derseniz 5 çay kaşığı kabartma tozu kullanmanız gerekecek, çünkü 1 kaşık karbonatın kabartma etkisi kabartma tozunun 4 katı civarındaymış.

Önemli not: Balkabağı püresini önce bir süzgece koyup suyunu iyice süzün, çünkü neredeyse yarısı sudan oluşuyor, gerçi benimki dondurucudan çıktığı için de öyle olmuş olabilir. Önce bir süzün kalan kısmını kurabiyede kullanın.


Balkabaklı Fındıklı Kurabiye



Özge Beydağ Yılmaz
Mis kokulu baharatlarıyla başınızı döndürecek, nefis balkabaklı kurabiye

Hazırlık Süresi: , Pişme Süresi: , Toplam Süre:
Porsiyon:  15 adet
Kategori:  kurabiye
Anahtar Kelime:  kurabiye,balkabağı,balkabaklı kurabiye,sonbahar
 -

Not: Bardak olarak 240ml cup ölçüsü kullanılmıştır
Malzemeler:
115 gr erimiş ılınmış tereyağ
1/4 su bardağı esmer şeker
1/2 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı balkabağı püresi
1,5 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı balkabaklı kek baharatı
1/4 su bardağı iri çekilmiş fındık (Fındık yerine damla çikolata ile de yapabilirsiniz)
Hazırlanışı:
  • Bir kapta tereyağını ve şekerleri iyice çırpın
  • Üstüne balkabağı püresini de ekleyerek çırpmaya devam edin
  • Diğer tarafta geniş bir kapta un, tuz, kabartma tozu, karbonat, tarçın ve balkabaklı kek baharatını karıştırın
  • Unlu karışımın ortasını açıp sıvı karışımı dökün, kaşık veya spatulayla iyice karıştırın, yumuşak bir hamur olacak
  • Son olarak fındıkları ya da çikolata parçalarını ilave edin ve spatulayla karıştırın
  • Strece sarıp yarım saat dolapta bekletin
  • Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın, tepsiye aralıklı olarak dizin, üstlerini hafif bastırın.
  • 180 derece ısınmış fırına koyun, 10 dakika sonra fırını çekip üstlerini bir kaşıkla ya da bardak altıyla biraz bastırıp yassılaştırın, sonra 10 dakika daha pişirin
  • Fırından aldığınızda hala yumuşak gibi duracak, telin üstüne koyun soğusunlar. Soğudukça sertleşecekler.
  • 2 yorum on "Balkabaklı Fındıklı Kurabiye"
    1. Merhaba Özge Hanım, kurabiyeyi yaptım, balkabaklı harika bir kurabiye yedik sayenizde. Yapımı da oldukça pratik..hem görüntü hem lezzet olarak çok beğendim.ilk fırsatta tekrar yapacağım. Sormak istediğim bisey var; üstüne ayrıca fındık kırığı mı koydunuz, görseldeki gibi olmasını nasıl sağladınız? inceliğini kendimize göre ayarlayabiliyor muyuz? Ben çok hafif bastırdım sizinkilerden biraz daha kalın oldu, daha ince yapmam uygun mu? Tarif için çok teşekkürler.

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Merhaba afiyet olsun çok sevindim begenmenize. Ben fırını açıp kurabiyeleri bastırdıktan sonra azıcık fındık serpip hafifçe bastırdım ama fırından çıktıktan sonra dokuluyorlar o yuzden cok mantıklı değil:) Ince olması icin fırını açınca biraz daha cok bastırıp inceltin keyfinize gore👍

        Sil