Top Social

Kalburabastı Tarifi

5/21/2019
kalburabastı tarifi

Geçen hafta iftar için yaptığım şekerpare çok ilgi görünce, dedim ki şerbetli tatlı olayına biraz daha ağırlık vermeliyim :) O hızla hemen bir kalburabastı denemesi yaptım. Öyle güzel oldu ki, şerbetli tatlı sevmeyen ben bile 2 taneyi mideye indirdim.

Bu tatlıyı yapmaya karar verdikten sonra en önemlisi sonucu şahane olacak bir tarif bulmaktı, google'da kalburabastı diye arattığınızda milyon tane tarif çıkar karşınıza, işte asıl sorun hangisini seçmek gerektiği. Malzemeleri inceledim, nasıl yaptıklarına baktım falan derken sonunda youtube'daki Şeffaf Mutfak'da karar kıldım, tanımasam da Tuba Hanımı çok sevdim, tatlı tatlı anlatıyor, en güzeli de benim gibi detaycı oluşu, her bir malzemeyi neden eklediğini sonuca etkisini falan anlatmış.
kalburabastı tarifi

Benim gibi şerbetli tatlı yapma ve yeme konusunda tecrübesi olmayan biri için sonucun nasıl olması gerektiği kısmı biraz sıkıntılı olabiliyor. Ama öncelikle beklentim kalburabastının kıyır kıyır olmasıydı. Normalde iyi bir kalburabastıdan da bu beklenir sanıyorum. Ve yerken ağzıma iri iri cevizler gelmesini istedim. Sonuç beklediğimden de iyiydi, şerbeti çekmesine rağmen kıyırlığından bir şey kaybetmedi.
kalburabastı tarifi

Siz de şerbetli tatlılara karşı mesafeliyseniz, bence kalburabastı tarifiyle başlayabilirsiniz. Hem hafif hem lezzetli oluyor. Yapması da kolay aslında, tek sıkıntı o üstündeki pıt pıtları yapmak için normalde kalbur gibi delikli bir şeye bastırıp açmak ve içini doldurup sarmak gerekiyor. Kimsede eski kalburlardan yoktur diye düşünüyorum, o yüzden genelde rende kullanılıyor. Çok bastırınca pıt pıtlar kesilip kopuyor, ama çok da takılmamak lazım olduğu kadar yapın, önemli olan lezzeti.

Aşağıdaki videoda gösterdim nasıl yaptığımı, çekim olayına alışık olmayınca ancak bu kadar oldu :)

Ben ölçüleri azaltıp yarım ölçü uyguladım. Yarım ölçüden 18 adet çıktı. Sadece unu söylenenden daha fazla koydum ki o haliyle bile epey yağlı yumuşak bir hamurdu. Hatta korktum olmayacak mı diye, neyse ki sonuç çok iyiydi.
kalburabastı tarifi

Aşağıdaki tarif yarım ölçü siz isterseniz ölçüleri iki katına çıkarıp tam ölçü yapabilirsiniz. Orjinal tarifte tam ölçüde 3,5 bardak un kullanmış ben yarım ölçüde neredeyse 2,5 bardağa yakın kullandım, siz mutlaka azar azar kontrollü ekleyin.

Kalburabastı Tarifi



Kalburabastı Tarifi

Hazırlık Süresi: , Pişme Süresi: , Toplam Süre:
Porsiyon:  18-20 adet
Kategori:  şerbetli tatlı
Anahtar Kelime:  kalburabastı, şerbetli tatlı, kalburabastı tarifi
 -

Malzemeler:
100 gr oda ısısında yumuşamış tereyağ
1/2 çay bardağı zeytinyağ (Küçük çay bardağı ile)
1 yemek kaşığı yoğurt
Yarım çay kaşığı karbonat
Yarım çay kaşığı kabartma tozu
1 yumurta
Yarım yemek kaşığı toz şeker
Yarım çay bardağı irmik
2-2,5 su bardağı un (Yavaş yavaş ilave edin)
1 su bardağı kadar iri dövülmüş ceviz (içine koymak için)
2 su bardağı toz şeker (Şerbet için)
2 su bardağı su (Şerbet için)
1 yemek kaşığı limon suyu (Şerbet için)
Hazırlanışı:
  • Öncelikle şerbeti hazırlıyoruz çünkü dökmeden önce soğuğa yakın şekilde ılınmış olmalı
  • Bir sos tenceresine şerbet için şekeri ve suyu koyun, karıştırıp şekeri eritin, kaynamaya başlayınca altını kısıp 5 dakika kaynatın, limonu ekleyip ocaktan alın
  • Çukur bir kaba yoğurdu koyun, üstüne karbonat ve kabartma tozu ekleyip çırpın, hafif köpürecek.
  • Yumurta, şeker, irmik ve zeytinyağını ekleyip tel çırpıcı ile çırpın, üstüne yumuşamış tereyağını ekleyip karıştırın
  • Son olarak kontrollü şekilde unu ilave edip hamuru elinizle toparlayın. Epey yağlı ve yumuşak bir hamur olacak. (çok cıvık olursa un eklemekten çekinmeyin)
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde (yaklaşık 30 gr) parçalar koparıp, kevgir, rende v.s. delikli bir yüzey üzerinde elinizle açıp ortasına iri taneli ceviz koyup kenarları ortada birleştirin ve tepsiye dizin. (üstte videoda gösterdim)
  • 180 derece önceden ısınmış fırında yaklaşık 25-30 dk üstleri iyice kuruyana kadar pişirin.
  • Fırından çıkan tatlıyı tezgaha alın,1 dk kadar ilk sıcağı geçsin, üstüne kepçe yardımıyla şerbeti dökün
  • 1-2 saat iyice şerbeti çektikten sonra isterseniz üstlerine fıstık, hindistancevizi v.s serperek afiyetle yiyebilirsiniz.
  • Post Comment
    Yorum Gönder