Top Social

Outliers - Bazı İnsanlar Neden Daha Başarılı Olur

5/30/2019
Son dönemde sık sık karşıma çıkan Outliers (Çizginin Dışındakiler) kitabı için epey ön yargılıydım aslında. Çünkü, başarının sırları, başarının anahtarı, başarılı olmak için 10 kural v.s gibi kitaplardan hiç hoşlanmıyorum. Nedense bu kitabı da öyle bir şey sanmıştım, çok yanılmışım :)

Bir gün ne okusam diye Kindle'a yüklediğim kitapları karıştırırken gözüme çarptı Outliers. Hadi bir başlayayım dedim. Ve resmen elimden bırakamadım. Meğer benim düşündüğüm gibi bir kitap hiç değilmiş. Peki neymiş; 

Outliers, kesinlikle bir kişisel gelişim kitabı değil, daha çok bir araştırma kitabı. Hayatta başarılı olmuş insanların, bu başarılarının altındaki sebepleri araştırıp istatistiklere dayandırarak sunan bir kitap. Yazar Malcolm Gladwell o kadar akıcı ve merak uyandırıcı bir dille anlatıyor ki, çok keyif alıyorsunuz.

Kitapta irdelenen konulardan ilki Kanadalı Hokey oyuncularının neden çoğunlukla Ocak- Şubat - Mart doğumlu olduğu mesela. Ve gerçekten çok mantıklı bir açıklaması var. Aynı şekilde neden Amerika'daki büyük hukuk firmalarının sahiplerinin Yahudi olduğu, yaz tatillerinin uzunluğunun başarı üzerindeki etkisini, Asyalıların matematikte neden çok başarılı olduğunu da gayet mantıklı nedenlere dayandırarak anlatıyor. 

Başarının IQ ile çok da alakası olmadığını, yetiştiğiniz çevrenin, bulunduğunuz ortamın, doğduğunuz senenin ve hatta doğduğunuz ayın başarınıza nasıl bir etkisi olabileceğini çok güzel hikayelerle anlatıyor. Bazıları demiş ki adam işi şansa bağlamış, kişinin hiç mi rolü yok, aslında ben o şekilde anlamadım. Tabii ki aynı koşullarda doğup aynı şansa sahip olan herkes eşit derece başarılı olmuyor, her şeyin yanında çalışmak da önemli. Yani aslında tüm faktörleri bir bütün olarak değerlendiriyor. Hatta aşağıdaki cümleyle de gayet güzel özetlemiş;

"Outliers’ta öğrendiğiniz her şey başarının öngörülebilir bir rota izlediğini söylüyor. Başarılı olanlar en parlak zekaya sahip olanlar değil. Başarı sadece kendi adımıza aldığımız kararların ve gösterdiğimiz çabaların toplamı da değil. Daha çok bir armağan. Çizginin dışındakiler kendilerine fırsat verilenler ve bu fırsatları değerlendirecek güç ve soğukkanlılığa sahip olanlar." 

Bence herkesin severek okuyacağı, kendiyle ilgili çıkarımlar yapıp belki çocuğunu yetiştirirken bazı şeylere daha çok dikkat etmesini sağlayacak şahane bir kitap. Ben şimdi hemen yazarın diğer kitabı Blink - Düşünmeden Düşünebilmenin Gücü kitabına başlıyorum :)

Aşağıda kitaptan bir kaç alıntıyla sizi baş başa bırakıyorum;

"Hepimiz kendimize özgü bir kişiliğe sahibiz. Ancak içinde büyüdüğümüz toplumun geçmişinden gelen eğilim, varsayım ve refleksler bu kişiliğin üzerinde yer almaktadır ve bu farklılıklar olağanüstü spesifiktir."

"Genç Bill Gates'e bakıyoruz ve dünyamızın bu 13 yaşındaki gence çok başarılı bir girişimci olma olanağını sunmuş olması bizi hayrete düşürüyor. Ancak alınacak ders bu değil. Dünyamızın tek yaptığı 1968'de 13 yaşındaki tek bir gence zaman paylaşımlı bir terminale sınırsız erişim olanağı sunmasıydı. Eğer bu olanak bir milyon gence sunulmuş olsaydı, bugün kaç Microsoft'umuz daha olurdu?"

"Şanslı olmak ikramiye kazanmaktır. Onlara ise bir fırsat verildi ve bunu değerlendirdiler."

"Hepimiz kendimize özgü bir kişiliğe sahibiz.Ancak içinde büyüdüğümüz toplumun geçmişinden gelen eğilim,varsayım ve refleksler bu kişiliğin üzerinde yer almaktadır ve bu farklılıklar olağanüstü spesifiktir."
Post Comment
Yorum Gönder