Top Social

1 Portakal 1 Limonla 10 Bardak Limonata

7/22/2015

Bayram tatili de geldi geçti, 4 gün boyunca İstanbul'da olmakla birlikte çok da evde durduğum söylenemez, dolayısıyla tatilde yeni tarif denemeleri yapma hayalim de suya düştü :)

Yine de bir ara mutfağa kaçıp ne zamandır denemek istediğim limonatayı yaptım. Uzun zamandır karşıma çıkıyordu çeşitli bloglarda. İlk Umut Sepetim'de gördüm sanırım. 1 portakal 1 limonla 3 lt limonata diye geçiyor. İlk okuduğumda "yok canım daha neler" demiştim. Ben her yaz farklı tariflerle limonata yaparım, ama 5-6 limondan ancak 1 lt çıkarmışlığım var. Üstelik bir de limon kabuğu rendelemekle uğraşıyorsunuz ki en sevmediğim kısmı da o.

Bu tarifi okuduğumda hiç ama hiç aklıma yatmamıştı, zaten sonucu merak ettiğim için denedim biraz da. Şöyle ki 1 portakal 1 limonu dondurucuya atıp donduruyorsunuz, söylendiği kadarıyla bu sayede kabuklarının acılığı gidiyormuş. Sonra çıkarıp biraz bekliyorsunuz kesilebilir duruma gelince kabuklarıyla birlikte iri iri doğruyorsunuz. Bıçaklı bir doğrayıcıya (Rondo, mutfak robotu v.s) portakal ve limonu koyuyor, üstüne de şekeri ekleyip püre haline getiriyorsunuz, su ilave edip 10-15 dk bekletip süzüyorsunuz, hoop limonata hazır :) Gerçek olamayacak kadar kolay değil mi sizce de?


Tariflerde 3 lt su diyor ama bence bu kadar limon ve portakal için biraz fazla kaçacaktı, limon sıkılmış suya dönmesin diye ben 2 lt'yi yeterli buldum. Ki bu haliyle bile normal limonata tariflerimdeki kadar limon lezzeti yoktu.

Yine de, çok ama çok pratik oluşu ve aynı zamanda aşırı bereketli oluşu sebebiyle tavsiye ederim. Özellikle misafirlerime limonata yapayım dediğimde, ya o kadar çok limon evde olmuyordu ya da 10 tane limonu rendelemekle kim uğraşacak diyerek vazgeçiyordum. O açıdan çok ideal bir tarif. 

Hatta 2 limon 1 portakalla yaparsanız belki daha da lezzetli olacaktır, siz kendi damak tadınıza göre alternatif denemeler yapabilirsiniz.

Malzemeler
  • 1 limon
  • 1 portakal
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 2 lt su
Hazırlanışı
  • 1 portakal ve 1 limonu bir gece önceden dondurucuya atın (Ya da benim gibi önceden 3-5 tane dondurucuya atın, istediğiniz zaman hazır olur)
  • Donmuş limon ve portakalı alıp biraz çözülmesini bekleyin (bıçakla kesilir hale gelsin)
  • Daha sonra iri iri doğrayıp rondoya koyun üzerine şekeri serpin, rondoda püre haline gelene kadar çekin.
  • Püreyi bir tencereye alıp üstüne limon tuzu ve suyu ekleyip karıştırın. 
  • 10-15 dakika o şekilde bekletip daha sonra ince bir süzgeç veya temiz bir tülbentten geçirip posasını atın. 
  • Limonatanızı afiyetle içebilirsiniz
Not: Sonraki denemelerimde 2 limon 1 portakal kullandım, limon tadi daha iyi hissedildi. O şekilde denemenizi tavsiye ederim. 
10 yorum on "1 Portakal 1 Limonla 10 Bardak Limonata"
  1. Uzun zamandır yaptığım bir tarif bu. benim denediğim tarifte 1,5 litre su deniyordu. 1,5 litre bana tam karar gibi gelmişti. eğer portakal ve limonu buzluğa koymadan küp küp çok küçük olmadan doğrayıp birer buzdolabı poşetine koyarsanız (her poşet bir yapımlık gibi) ve yassı olarak buzluğa koyarsanız daha kısa donma ve rondoya girecek kadar çözünme sürelerine sahip oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet 1,5 lt de iyi olabilir. Ben bu sefer 2 limon 1 portakalla yaptım 2 lt. Daha iyi oldu. Kesip buzluğa atmak iyi fikirmiş, diğer türlü çok yer kaplıyor.

      Sil
  2. Harika bir tarif !!! Kızım bayılır limonataya, hoop tarif cepte, gelsin lingo lingo şişelennmiş sağlıklı limonatalaaarrr... Teşekkürler ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika, afiyet şeker olsun kızınıza :) Tavsiyem 2 limon 1 portakalla deneyin, limon tuzu koymayın :)

      Sil
  3. Tencereye aldiktan sonra kısa bir pisirme islemi mi geciriyor limon?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz gözümden kaçmış, cevap vermemişim. Tencerede pişirme yapmıyoruz, bekletmek için koyuyoruz, herhangi bir kaba da koyabilirsiniz.

      Sil
  4. saklanma süresi ne kadar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3-4 gün duruyor tadı bozulmadan. 6 güne kadar çıkabilir sanırım. Bizde hiç o kadar süre kalmadı, hemen tüketiliyor :)

      Sil
  5. 1 tatli kaşigi limon tuzu çok ddgil mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 lt suda çok da etkisi olmuyor. Siz hiç koymayabilirsiniz de ama o zaman yeterince ekşi olmayabiliyor.

      Sil