Top Social

İtalyan Usulü TİRAMİSU

8/23/2011

Türkiye'de Tiramisu denince akla genellikle hazır alınan keki neskafeli suyla ıslatıp, arasına pişirilen kremayı döküp, üstüne de kakao serperek hazırlanan bir pasta gelir. Amaaa aslında İtalya'ya özgü olan Tiramisu'nun orjinal tarifi çok farklı ve bence kesinlikle çok daha lezzetli.

Ben aşağıda verdiğim tarifi iş dolayısıyla tanıştığım Paola adlı bir İtalyan'dan almıştım, ona Türkiye'de yaptığımız tarifi anlattığımda kız kalp krizi geçiriyordu, siz İtalyanların Baklava'yı tamamen farklı bir şekilde yaptığını öğrenseniz ne yapardınız :)

Neyse fazla uzatmadan anlatmaya başlıyorum:

Malzemeler: 
- 24 adet Kedi Dili Bisküvi (Migros'ta ve Bim'de İtalyan markalı kedidili bisküviler satılıyor)
- 3 adet yumurta
- 250 gr Mascarpone Peyniri (Labne ile yapıldığında kıvamı tutmayacaktır, mascarpone büyük marketlerde bulunuyor ancak bulamazsanız kaymak kullanın)
- 100 gr şeker
- 1 paket vanilya
- 1/2 lt kahve 


Hazırlanışı:
- Çukur bir kapta yumurtaların sarılarını, şeker ve vanilyayı mikserle çırpıp krema haline getirin. Daha sonra mascarpone'u da ekleyip hızlı devirde 5-6 dk çırpın. 


- Diğer tarafta yumurtanın aklarını üzerine bir tutam tuz dökerek mikserle yüksek hızda çırpın. Bu kısım çok önemli çünkü yumurta beyazlarının köpük köpük olup sertleşmesi gerekiyor. Kabı ters çevirince dökülmeyecek şekle gelecek.


- Daha sonra köpük haline gelen yumurta beyazlarını kremanın içine döküp kaşıkla karıştırın. (Bu karışımı bir süre dolapta bekletirseniz biraz daha sertleşecektir)


- Diğer tarafta kahveyi hazırlayın (ben biraz su biraz süt karıştırıp içine neskafe döküyorum, ya da isterseniz biraz kahve likörü de koyabilirsiniz)


- Kedidili bisküvileri kahveye batırıp tepsiye ya da isterseniz benim yaptığım gibi tek kişilik kaplara dizin. (kahvede çok tutmayın bisküviler sünger gibi çekiyor suyu elinizde parçalanabilir)


- Dizdiğiniz bisküvilerin üzerine kremadan dökün sonra bir sıra daha bisküvi koyup üstüne yine krema dökün. 


- Son olarak en üste kakao serpin. Dolapta bir gece bekletirseniz daha iyi oluyor ancak bekleyince krema kakaoyu emdiği için yemeden hemen önce serperseniz daha iyi görünür.


Not: Farklı bir İtalyan usulü Tiramisu tarifi için şuraya da bakabilirsiniz. 


* Yazılarına yorum yapmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilemiyorum diyorsanız şurada detaylı anlatımı bulabilirsiniz.
*  Yazdığın yeni yazılar mail adresime gelsin diyorsanız şuraya mail adresinizi girin, sonrasında bir onay maili gelecek (spam'e düşebilir) o maili onayladıktan sonra işlem tamamdır.
16 yorum on "İtalyan Usulü TİRAMİSU"
  1. Gerçek bir tiramisu tarifi ararken sizinkini buldum, sonra blogunuza şöyle bir göz attım, çok hoş, tebrik ederim.
    Günsu

    YanıtlaSil
  2. Günsu Hn. çok teşekkürler güzel sözleriniz için. Yazılarımın okunması ve de yorum bırakılması beni çok mutlu ediyor. Umarım sonuçtan memnun kalırsınız. Şimdiden afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  3. orijinalinde şarap kullanılıyor diye duymustum ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir çok orjinal tiramisu tarifi inceledim ancak şaraba rastlamadım. Bisküvileri ıslatırken kahve likörü olabilir ama şarap sanmıyorum.

      Sil
    2. Kahve likörü, olmazsa olmaz...

      Sil
  4. Gercek italyan tiramisu sarap ile yapiliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bahsi geçen bildiğimiz herhangi bir şarap değil, Marsala şarabı diye bir şarap kullanılıyor. Ancak onun dışında kahlua, amaretto veya espresso likörleri de İtalya'da tiramisu yapımında sıklıkla kullanılıyor.

      Sil
  5. Pişmediği için yumurta kokusu oluyor mu? Koku olmuyorsa eğer deneyeceği de...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayir yumurta kokusu gelmiyor, deneyebilirsiniz.

      Sil
  6. tarifinizi denedim yumurta kokusu olmasından korkuyordum ama olmadı. ancak kıremasını döküp beklettikten sonra krema sanki söndü yerken sadece kahveli kedidili yer gibi oldu neden olabilecegi konusunda bi fikriniz var mı??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, aslında içinde labne peyniri olduğu için sönmemesi gerekiyor, sonuçta labne bir kıvam veriyor kremaya, kedidilinin tüm kremayı emmesi de pek mümkün değil. Acaba bisküvisi mi fazla geldi ki, ben yaptığımda krema epey fazla oluyor ve bisküviler kayboluyor içinde.

      Sil
  7. yumurta akı ne kadar sürede oluyo ?
    benimki çok uzadı bir türlü o kıama gelmedi ne yapabilirim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba normalde 5-6 dakikada oluyor. Dakika turmadim ama cok da uzun surmuyor. Yumurta taze degil miydi acaba bilemiyorum ki hic basima gelmedi. Isterseniz hic katmayin akini diğer labneli karisimi kullanin sadece.

      Sil
  8. Özge Hanım bugun garsondan tiramusu istedim. Bana bardakta bir şey getirdi. Bu ne dedim italyan tipi tiramusu dedi. Ben de ne yapıyo bu adam bizimi kadırıyo böyle tiramusu mu olur, diye arkadaşa söyledim.Tekrar göndermek istemediğim için yedim. Sonra eve geldim aklıma takıldı, italyan tipi tiramusu nasıl oluyor acaba diye.İnternete girip baktığımda sizin tarifle karşılaştım.O anda garsonun kulakları çınlamıştır bir güzel diye düşünüyorum :)) Sonra başka bi arama yaptıgımda bardak içinde tiramisu diye aynı garsonun getirdiginden bi tarif var. Sanırım bunu bizler uydurmuşuz garson da bilmeden bize kakaladı galiba :)) Teşekkürler Özge Hanım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir çok restoran ve kafede tiramisu adıyla, aslında ilgisi olmayan tatlılar veriyorlar, ben onlara kahveli tatlı diyorum :) Üstüne kahve serpince tiramisu olacağını sanıyorlar. İtalya'da da çeşitli bölgelerde farklı tiramisu tarifleri var ama genel olarak hepsi kedidili bisküvi ve kremayla yapılıyor. Siz asıl Sicilya Usulü Tiramisu tarifime bir bakın, o bundan daha lezzetli. Onu da bir İtalyan blogundan aldım. Sevgiler...

      Sil