Top Social

Sonsuzluğa Açılan Kapıdan Geçtik

3/25/2012

XI.XI.Sonsuzluk


Geçtiğimiz haftalarda aldığım bir maille XI.XI.Sonsuzluk markalı zeytinyağı tadım yemeğine davet edildim. Yemek, Chef's Table Mutfak Okulunda yapılacak ve Şef Serkan Bozkurt'la önce bir salata hazırlayıp sonra şefin bizim için hazırladığı yemeği yiyecektik. Konu yemek olunca benim için akan sular durur. Katılacağımı bildirip, beklemeye başladım.  

Zeytinyağı konusunda çok seçici olduğum için genellikle Ayvalık'lı bir arkadaşım sayesinde yerel ve butik zeytinyağları kullanıyorum. Kahvaltılarda domateslerin üzerine döküp ekmek bandığım ya da salatada kullandığım zeytinyağında yoğun aromayı tercih ediyorum. Yağ tadı değil zeytin tadı almalıyım mutlaka.

Davet maili gelmeden önce, XI.XI Sonsuzluk markasıyla ilgili herhangi bir bilgim yoktu. Hemen google'ı açıp araştırdım.
XI.XI.SonsuzlukAslıhan Yıldırım ve Nazlıgül Ünal iki kız kardeş, bundan 6 yıl evvel zeytinyağı konusunda araştırma yaparken en saf zeytinyağının taş baskı sistemiyle elde edildiğini öğrenmiş ve bu yöntemin peşine düşmüşler. Mudanya'da eski bir Rum köyü olan Kumyaka'da tek tük kullanılan taş baskıyı canlandırmaya karar vermişler. Aileye ait 150 dönümlük zeytinliğe de el atıp kimyasal gübre kullanmadan zeytin üretmeye başlamışlar. Daha sonra Kumyaka'da 1930'lu yıllardan kalma yine aileye ait eski bir yağhaneyi kiralayarak uzun uğraşlar sonucu yenileyip gerekli üretim izinlerini de aldıktan sonra sıra taş baskıyı yapacak ustayı bulmaya gelmiş. 25 yılını bu işe adamış Mehmet Usta'yı da bulunca her şey tamamlanmış.

Elle toplanan zeytinler 300 yıllık taşta öğütülüp hamur haline getiriliyor, ezilmiş hamur elde dokunmuş keten çuvallara doldurulup üstüste çerleştirilip damla damla sızan zeytinyağı da 150 yıllık küplerde dinlendiriliyormuş. Normalde 5 kilo zeytinden 1 kilo yağ elde edilirken bu yöntemle 7 kilodan 1 kilo elde ediliyormuş.

Bu zeytinyağının ne kadar özenle üretildiğini öğrendikten sonra tatmak için daha da bir sabırsızlandım. Sonunda vakit geldi, hazırlanıp yola düştüm, Dikilitaş'taki Chef's Table'dan içeri girince hem Serkan Bozkurt hem de Aslıhan ve Nazlıgül Hanım tarafından çok sıcak bir şekilde karşılandım. Daha önceden tanıştığım sevgili Tijen'in (lezzetibol.com) de orada olduğunu görünce çok sevindim. Bloglarından tanıdığım Özge (sutumesarellemekarisma.blogspot.com), Hidayet (yukseklezzetler.com) ve Aslı (dokuzuncubulut.com) ile şahsen tanışma fırsatı buldum.

Güzel bir sohbetten sonra beklenen an geldi ve bu özel zeytinyağının tadımına geçtik. Tabağa döktüğümüz zeytinyağı önce rengiyle sonra kıvamıyla etkiledi beni. Lezzeti tam benim sevdiğim gibi yoğun zeytin aromalıydı. Bıraksalar bir ekmeği banarak yiyebilirdim :)
XI.XI.Sonsuzluk

Tadımdan sonra tezgahlarımızın başına geçip Şef Serkan Bozkurt eşliğinde salatamızı hazırladık. İçinde ananas, sarımsak, çikolata parçaları olan bir salata nasıl olur tahmin edebilir misiniz, ben bu kadar lezzetli olacağını tahmin edemezdim. Zeytinyağımızı da ekledikten sonra Karaca'nın yeni çıkardığı İstanbul serisi tabaklarına salatamızı koyup masamıza oturduk. Biz salatamızı yerken Şef de bizim için ana yemek ve tatlıyı hazırladı.

Chef's

Ahşap masa ve renkli sandalyelere hayran oldum. Bu masada yemek yemek de ayrı bir keyif oldu.

karaca

Sonsuzluk Salatası
Bir yandan sohbet edip bir yandan salatalarımızı keyifle yedik. Salatalanın ardından müthiş lezzetteki ana yemeğimiz geldi. Serkan Şef bize çok özel bir menü hazırlamış. Ayva üzerinde soğan ve en üstte etimiz var, yanındaki sos hem acı hem tatlı hem de ekşi lezzetleri barındırıyor. Bu arada tabaklarımızın şıklığına da dikkatinizi çekmek isterim.

serkan
Vee ana yemeğin ardından, bu ziyafete konulabilecek en güzel nokta olan tatlımız geldi. Ben şahsen çok ağır, şerbetli tatlıları sevmem, en sevdiğim tatlılar, parfe, cheesecake tarzı daha hafif, krem kıvamında olanlardır. Tam da damak tadıma uygun olan frambuazlı limon kremi tatlısı beni benden aldı diyebilirim.

limon

Yemek sonunda uzun uzun hem XI.XI.Sonsuzluk markasının nasıl yaratıldığından, zeytinyağının hangi aşamalardan geçerek soframıza geldiğinden  bahsettik, hem de Serkan Şef'ten küçük lezzet tüyoları aldık. Bu lezzetli ve keyifli gün için Aslıhan ve Nazlıgül Hanım'a ve Serkan Şef'e çok teşekkür ediyorum. Dilerim özenle ve sevgiyle üretilen XI.XI.Sonsuzluk Zeytinyağının yolu hep açık olur. Marka hakkında detaylı bilgi almak ve ve nerelerde satıldığını görmek için buraya tık tık.

nazligul
Nazlıgül Ünal
Şef Serkan Bozkurt
serkan


* Yazılarına yorum yapmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilemiyorum diyorsanız şurada detaylı anlatımı bulabilirsiniz.
*  Yazdığın yeni yazılar mail adresime gelsin diyorsanız şuraya mail adresinizi girin, sonrasında bir onay maili gelecek (spam'e düşebilir) o maili onayladıktan sonra işlem tamamdır.
14 yorum on "Sonsuzluğa Açılan Kapıdan Geçtik"
  1. zeytinyağının içine fesleğen karıştıracaksın.fırından yeni çıkmış ekmekle ooohh misss:)
    ikram ettikleri yemekler değişikmiş. salatanın tadını hayal edemedim:) afiyet olsun. tabaklar paşabahçe miydi ki acaba?arkasını çevirip bi bakaydın:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeytinyağını baharatlarla karıştırıp ekmek banmak benim de en sevdiğim şey:) Yemekler çok orjinaldi gerçekten ama inanılmaz lezzetliydi. Salata da süperdi, anladım ki evde ne bulursan kat karıştır otların içine, sonuçta lezzetli bişey oluyor :) Bu arada yukarıda yazdım ama kaçırmışsın; tabaklar Karaca Porselen'in yeni çıkardığı İstanbul Serisi. Ben çok sevdim. Bir tane servis tabağını hediye ettiler. Bir kaç parça da ben alıcam sanırım :)

      Sil
    2. hakkatten kaçırmışım. tabağın güzelliğine dalmışım demek ki o ara:)Karaca'nın sitesinden bakacağım ben de şimdi

      Sil
  2. Lezzet dolu güzel bir gündü. XI.XI'de, şefin yemekleri de mükemmeldi. Seninle tanıştığıma da çok memnun oldum Özge'ciğim:))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok memnun oldum, başka etkinliklerde görüşmek dileğiyle, sevgiler.

      Sil
  3. menü süper:)sizlerde harika görünüyorsunuz:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Zeytinyağı bahane, ortam şahane:))) çok güzel bir gün olmuş, eminim lezzetleri en az fotoğraflar kadar şahanedir, nice güzel etkinliklere:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok keyifli bir gün geçirdik. Lezzetleri fotoğraflara yansıtılamayacak kadar iyiydi, öyle söyliyim:) Etkinliklerin en güzel yanı diğer blogger arkadaşlarla bir araya gelebilmek. Umarım seninle de bir etkinlikte karşılaşırız. Sevgiler.

      Sil
  5. Ben de İstanbul'da yaşayan bir Ayvalıklıyım, zeytinyağım ordan geliyor.Taze zeytin kokusu gelmeli yağa ekmeği bandığın zaman:)Çok keyifli bir organizasyon olmuş, tabaklar gerçekten çok hoş.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayvalık'tan gelen zeytinlere, zeytinyağlarına bayılıyorum ben de. Çok şanslısınız oralı olduğunuz için :) Sevgiler

      Sil
  6. anlasilan sizin icin guzel bir gun olmus

    YanıtlaSil
  7. TANIŞTIĞIMA MEMNUN OLDUM ÇOK HOŞ BLOK
    ZEYTİNYAĞ OLMADAN OLMAZCANIM
    :)
    BANA DA BEKLERİM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Gerçekten zeytinyağsız olmaz. Sevgiler.

      Sil