Top Social

Fotoğrafçım Olmadan Asla

7/25/2013

Bundan yıllar yıllar önce, doğum yapmayı hatta evlenmeyi bile düşünmezken, bir tek şey konusunda çok nettim, gün gelip de doğum yapacak olursam mutlaka bir doğum fotoğrafçısı olacaktı yanımda.

Bir çok kimse için yeni bir şey olabilir doğum fotoğrafçılığı, ama ben 2003 yılında, Türkiye'de doğum fotoğrafçılığının ilk temsilcisi Şengül Pallı ile ilgili bir yazı okumuş ve bu fikre bayılmıştım, çektiği fotoğraflardaki detaylar beni benden almış ve o an kararımı vermiştim. Gerçi o zamanlar bu kararımı kime söylesem tuhaf tuhaf yüzüme bakıyordu delirmişim gibi ama ben kafama koymuştum bir kere :) 

Aradan geçen 10 yıl içinde doğum fotoğrafçılığı popüler oldu ve bu işi yapan kişiler epeyce çoğaldı. Bense hamile kalmadan bir süre önce, fotoğraflarımı çekmesini istediğim kişiye de karar vermiştim...

Her zaman inandım ki hiçbir şey tesadüf değildir. Yaşanan her şeyin bir sebebi vardır. Üniversitede 1 aylık yaz stajımı Garanti Bankası'nda yapmış olmamın doğumumla bir bağlantısı olacağını düşünemezdim. Ama oldu işte. Staj döneminde tanışıp çok sevdiğim ve sonra sık görüşemesek de hep bağlantıda kaldığım arkadaşım Vildan'ın, bankacılığı bırakıp doğum fotoğrafçılığına başladığını öğrendiğimde henüz hamile değildim. Çektiği fotoğraflar o kadar güzeldi ki, "Bir gün doğurursam fotoğraflarımı çeker misin" dedim. O da "tabii ki seve seve" dedi.

Geçen yıl hamile kaldığımda ilk haber verdiğim kişilerdendi kendisi ve sancılarım başladığı sabah ilk önce doktorumu sonra Vildan'ı aradım :) 

Aslında bu yazıyı şu yüzden yazmak istedim, eğer "ne gerek var doğum fotoğrafına, eş dost var, birileri çeker" diyenlerdenseniz, bir kez daha düşünmelisiniz. Çünkü doğum bir insanın hayatındaki en özel, en önemli anlardan biri. Doğum ve sonrasındaki o tekrarı olmayan anlar, hafızanızda yerlerini almış olsalar da ara sıra albümleri açıp hatırlamak çok ama çok güzel oluyor. Ayrıca doğum fotoğrafı denince aklınıza ne geliyor bilmiyorum ama rahatsız edici herhangi bir fotoğraf olmuyor. Ve isterseniz süper bir makinayla çekin, sizin çektikleriniz ve bu işi meslek olarak yapan birinin çektikleri arasında dağlar kadar fark oluyor. 
Sezaryenle doğum yapacaksanız zaten tarih belli oluyor, randevulaşıyorsunuz ve fotoğrafçınız sizinle birlikte hastaneye geliyor. Benim gibi normal doğum yapacaksanız son haftalar sürekli haberleşiyorsunuz ve fotoğrafçınız da sizin gibi her an hazır bekliyor. Hastaneye giderken ona da haber veriyorsunuz ve hastanede buluşuyorsunuz :) 

Diğer fotoğrafçılar konusunda bir şey diyemem ama Vildan'ın görünmez olmak gibi bir becerisi var sanırım, doğum öncesi, sonrası bir dünya fotoğraf çekiyor ama siz onun farkına varmıyorsunuz bile. Rahatsız etmeden tıkır tıkır işini yapıyor. Bazen sizden poz vermenizi istiyor, o kadar güleryüzlü ve tatlı ki ne dese yapıyorsunuz :)
Doğumdan sonra heyecanla fotoğrafları beklemeye başladık, yaklaşık 15 gün sonra Vildan fotoğrafları teslim etmek üzere kapımızdaydı, öyle zevkli ve şık paketleme yapmış ki ben bir süre açmaya kıyamadım. Albüm süslemesi, fotoğraf seçimi hepsine bayıldım. Fotoblok benim için tam bir sürpriz oldu hiç beklemiyordum. Hemen kızımın odasına astım. Çekilen yaklaşık 200-300 fotoğrafı ve hazırladığı slayt şovu da bir CD içinde bize verdi. Slayt şovda fon müziği olarak Candan Erçetin'in "Hoşgeldin Melek" şarkısını kullanmış, seçim yapsam ben de o şarkıyı seçerdim sanırım. İlk izlediğimizde annemle beraberdik ve hüngür hüngür ağladık. Hormonların etkisi de var tabii :)

Demem o ki, nasıl düğününüzde gidip fotoğraflar çektiriyorsanız, doğumda da olmazsa olmazlardan biri bence fotoğraf. Ve böyle tekrarı olmayan bir günde işi şansa bırakmamak da şart.

Bir kez de buradan Vildan'a o güzel fotoğraflar için teşekkür ediyorum ve inşallah kızımın 1.yaş gününde görüşmek üzere diyorum :)

* Yazılarına yorum yapmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilemiyorum diyorsanız şurada detaylı anlatımı bulabilirsiniz.

*  Yazdığın yeni yazılar mail adresime gelsin diyorsanız şuraya mail adresinizi girin, sonrasında bir onay maili gelecek (spam'e düşebilir) o maili onayladıktan sonra işlem tamamdır.
9 yorum on "Fotoğrafçım Olmadan Asla"
  1. Sana çok katılıyorum,doğum ,düğün,doğum günleri bunlar çok önemli.Profesyonelce çekilmesi gerekiyor.O anlar birkez yaşanıyor birdaha o anı yakalayamazsın ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle, şimdi dönüp dönüp albüme bakıyorum ve çok mutlu oluyorum. Kızım da büyüdüğünde iyi ki yapmışsın diyecek eminim.

      Sil
  2. Ben Ayça Oğuş ile anlaşmıştım; lakin vajinal doğumdu 24 saati buldu ve çok mu çok zordu Ayça gelemedi 12 saat sponrasında ben vazgeçtim falan ama kesinlikle katılıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açtım ve doğum hikayeni okudum, işyerinde olmasam hüngür hüngür ağlardım. Seni tebrik ediyorum mücadelen için. Benimki çok çok kolay bir vajinal doğum oldu. Dediğin gibi herkesin doğum hikayesi kendine özel. Ayça Oğuş'un fotoğraflarını da çok beğeniyorum bu arada. Takip ettiğim kişilerden kendisi. Sevgiler...

      Sil
  3. Ahh bende katılıyorum kesinlikle gerek var
    oğlumda kaçırdık bu fırsatı, inşallah 2.yi düşünürsek kesinlikle istiyorum bu ayrıntıları :)

    resimler çok güzel
    sağlıkla büyütün inşallah..

    YanıtlaSil
  4. Özgecim aynen senin gibi bu benim de hayalimdi ve tam istediğim gibi gerçekleştiği için çok şanslı hissediyorum.
    Defne ve Derin'in doğum fotoğraflarını Şengül Pallı çekmişti.Ara sıra açıp baktığımda o gün yaptığım gibi yine oturup deli gibi ağlamak istiyorum.İnsanın tabiki unutması mümkün olmayan anlar ama yine de o heyecanla kaçırdığın ufacık detayları sonradan görmek , ne zmn baksam gözlerim doluyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım dün bloguna bakarken gördüm fotoğrafları çok güzel gerçekten. Benim de çok içime sindi tüm fotoğraflar. Onlar olmasa bebeğimin bakım odasındaki halini hiç görmeyecektim. Ya da ayak izi alınırken ki halini :) Hem heyecandan hem de zorunluluktan bazı anları kaçırıyor insan. O yüzden de çok güzel oluyor fotoğraflar.

      Sil