Top Social

Limonlu Bisküvi Pastası

7/29/2013
80'li yıllarda altın günleri pek popülerdi ve o günlerde yapılan belli başlı tatlılar, kekler vardı. Çünkü internet diye bir şey yoktu ve yeni lezzetler türetmek yerine genelde aynı şeyler yapılırdı döne döne. Mesela muzlu rulo pasta, mozaik pasta ilk aklıma gelenlerden.

Bir de limonlu bisküvi pastası vardı benim favorim olan. Annem sonradan bu pastayı yapmayı unuttu sanırım, yıllarca hiç yaptığını görmedim, arada aklıma geldiğinde de anneme yapar mısın demeyi unuttum. Ama hep o tadı özleyip durdum. 


Sonra bir gün sevgili Aylin'in blogunda şunu gördüm, sanki yıllardır arayıp da bulamadığım arkadaşımı bulmuş gibi sevindim. Anneme anlatınca "tarif defterimde var zaten o tatlının tarifi, açıp baksana" demez mi. Meğerse yıllarca boşuna özlemişim, bir adım ötemde duruyormuş limonlu bisküvi tatlısı:)

Hemen ertesi günü kalkıp yaptım, zaten yapması o kadar kolay ki 15 dakikada hazır oluyor. O günden sonra da neredeyse her hafta yapıp yedim, o sırada kim uğradıysa ikram ettim, herkes bayıldı. Eski ama unutulmuş bir bisküvi tatlısı bence. Bir çok kişi hiç yememiş daha önce.

Siz de daha önce denemediyseniz, şu yaz günlerinde o kadar iyi gelecek ki, bitince tekrar yapmak isteyeceksiniz.

Ben bu kez portakalbahcem.com'dan aldığım nefis limonlarla yaptım. Ve sonuca bayıldım. Sanırım mevsimi geçmeden bir koli daha sipariş edicem.


print recipe

Limonlu Bisküvi Pastası
80'lerde çocuk olanların anılarında yeri olan, yapımı pratik, çok çok lezzetli bir bisküvi tatlısı.
Malzemeler
1/2 bardak limon suyu 1 limon kabuğu rendesi 10 yemek kaşığı şeker 3,5 bardak su 4 yemek kaşığı nişasta 1 yumurta sarısı 1 paket vanilya 1 paket pötibör bisküvi (hepsini kullanmıyoruz, yaklaşık yarım paket yetecek)
Hazırlanışı
1. Bir tencereye bisküvi ve vanilya hariç tüm malzemeyi koyun, orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin2. Kaynamaya başlayınca altını kısın, şeffaflaşıp kıvamı da koyulaşana kadar 2-3 dakika daha karıştırın.3. Ocaktan alıp içine vanilyayı ekleyip karıştırın4. Küçük bir kare veya dikdörtgen kalıbı (ben 20x20 kare borcam kullandım) suyla çalkalayın ve suyunu süzdürün (böylece tatlı kolaylıkla kalıptan çıkacak)5. Kalıbın en altına limonlu peltenin 1/3 ünü dökün (çok dökmeyin yoksa üst katları kapatacak kadar kalmaz geriye, ben sıklıkla yapıyorum da bu hatayı :)6. Sonra üstüne pötibör bisküvilerden dizin, 2 dk kadar dondurucuda, ya da 6-7 dk buzdolabında bekletin böylece bisküviler pelteye yapışacak.7. Daha sonra üstüne bir kat daha pelte döküp, bisküvi dizin, tekrar dolaba koyun8. Son olarak üzerine kalan pelteyi döküp en az 2 saat dolapta bekletin, iyice soğuyunca dilimleyerek servis edebilirsiniz

10 yorum on "Limonlu Bisküvi Pastası"
  1. çok güzel görünyor ellerınıze saglık

    YanıtlaSil
  2. aa ben hiç bilmiyorum ama bunu. bak öğrenmiş oldum :)

    YanıtlaSil
  3. Özge Hanım, sitenize bayıldım. Tarifler, konular, görsellik bir harika. Tebrik ediyorum. Bundan sonra sıkı bir takipçiniz olacağım. Blogumla ilgili, sizden öğreneceğim çok şey olacağına inanıyorum. Başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şafak Hanım çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için. Ben de sizin blogunuz için aynı şeyleri düşünüyorum :) Ayrıca hepimizin birbirimizden öğreneceği çok şey var. Sevgiler...

      Sil
  4. Bunun erimek ile olanı da yapılır idi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben o şekilde hiç yemedim ama oluyordur mutlaka.

      Sil
  5. ne nişastası koyucaz acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farketmez, ben genelde mısır nişastası kullaniyorum.

      Sil