Top Social

Pırasalı Börek Sevilmez mi

10/09/2013
Pırasa maalesef çok sevilmeyen sebzelerden biri, bizim evde de eşim yemediği için pişmiyor. Ben zeytinyağlısını çok severim, ama herkesin yaptığını değil annemin yaptığı terbiyeli halini yerim bir tek. (Bir ara onun da tarifini vereyim)

Geçen gün pazarda pırasaları görünce, hemen aldım börek yapmak için. Ne zamandır da canım çekiyordu. Aslında bunun el açması makbuldür ama ben o kadar vakte sahip değilim, yufkayla yapıverdim. Nasıl güzel oldu anlatamam.

Hazırlaması da çok kolay. Pırasa zaten soğan cinsi olduğundan ben ekstradan soğan kavurmadım. Sadece pırasa ve biraz da havuç rendeledim. Böreği Hecha Döküm tavamda pişirdim. Fırcayla tabanına azcık sıvıyağ sürdüm ve böreği tavaya koydum. Sonucu çok beğendim.

Peynirlisi, kıymalısı varken pırasalı börek yapılır mı demeyin, bir kez yapın bana hak vereceksiniz. Bu arada pırasaya ilaveten beyaz peynir, lor ya da biraz patates rendesi koyabilirsiniz. Ben sade yapmayı tercih ettim.

Malzemeler
  • 3 Yufka
  • 6 tane pırasa
  • 2 havuç
  • Tuz
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
Sos için
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta
Hazırlanışı
  • Pırasaların dışındaki sert kabuğu soyup temizleyin ve pırasaları ince ince doğrayın
  • Bir tavaya 1 yemek kaşığı sıvıyağ koyup pırasaları ve rendelenmiş havuçları ekleyin, tuzunu ilave edin ve çevirerek kavurun.
  • Tavanın kapağını kapatın, kendi kendine suyunu salarak pişecek ve yumuşayacaklar. En başta 1 yemek kaşığı su ilave edebilirsiniz tavaya yapışmasın diye.
  • Pırasalar pişince ocağı kapatın kenarda soğumaya bırakın
  • Diğer tarafta bir kasede yoğurt, süt, sıvıyağ ve yumurtayı iyice karıştırın 
  • Yufkayı ikiye bölün, üstüne yoğurtlu sostan sürün ve yufkanın uzun kenarına pırasalı harçtan koyarak rulo şeklinde sarın, bu ruloyu kendi etrafında sararak gül şeklinde getirin tepsinizin ortasına koyun, Yufkanın geri kalanını da aynı şekilde rulo yapıp bu gülün etrafına dolayın. Sonuçta tepside büyük bir gül börek olacak.
  • Sosun kalanını böreğin üzerine sürün (Sostan kalmadıysa sadece yumurta da sürülebilir)
  • Fırında 180 derecede üstü kızarana kadar pişirin
* Yazılarına yorum yapmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilemiyorum diyorsanız şurada detaylı anlatımı bulabilirsiniz.
* Yazdığın yeni yazılar mail adresime gelsin diyorsanız şuraya mail adresinizi girin, sonrasında bir onay maili gelecek (spam'e düşebilir) o maili onayladıktan sonra işlem tamamdır.
13 yorum on "Pırasalı Börek Sevilmez mi"
  1. geçen haftasonu somon tarifini yaptım ondan tam not aldım..pırasa benim eşiminde yemediği tek sebze..bu böreği denesemmi acaba.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Somonu beğenmenize sevindim. Pırasa böreğin içinde nefis oluyor ama benim eşim yemedi, sen yine de bir dene, yemezse de sen yersin hepsini, ben öyle yaptım :)

      Sil
  2. Dün pırasalı börek tarifi arıyordum ilk sizin sayfanız çıktı.Yaptım eşim çok beğendi.Bende pırasa sevmeyen birisiydim ama böreğini beğendim.Tarif için teşekkür ederim.Sizi takibe aldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorumunuz beni çok mutlu etti. Beğenmenize sevindim. Sevgiler...

      Sil
  3. Ellerine sağlık yayınladığın zaman hemen denemiştim şimdi sürekli yapıyorum çok pratik ve lezzetli bir tarif. Pırasalı kiş tarifini de en kısa zamanda deneyeceğim. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çiğdemcim çok sevindim begenmene. Dedigin gibi cok pratik. Hatta pirasayi fazla kavur dondurucuya at cikarip kullan. Kolaylik oluyor.

      Sil
  4. dun pirasa aldim ne yapsam diye du$unuyordum yemegi ni e$im pek sevmezde
    hazir yufkam yok mecbur kendim yapicam hamurunu
    sonucu yazarim ..

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize sağlık cok guzel gorunuyor.ben 1 tanede patates rendeleyip karabiber ve pulbiberde koyuyorum harika oluyo:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler :) Patates iyi fikir, karabiber ve pulbiberle hiç aram yok maalesef. Sofrada karabiber bulunmaz mesela bizde, o kadar uzağım kendisine :) Ama patatesi deniycem. Sevgiler...

      Sil
  6. Bakalım bende denicem pazar gününe misafirlerine ind beğenirler

    YanıtlaSil
  7. Bir gece önceden böregi yapsam diger gn pişirsem olurmu acaba

    YanıtlaSil
  8. sayenizde yorumlamayı öğrendim...

    YanıtlaSil