Top Social

Keçiboynuzu Tozuyla Şekersiz Kek

4/28/2014

Son dönemlerde keçiboynuzu unu ya da tozunu (harnup tozu da deniyor) sıkça duyuyorum. Bir çok yerde şekere alternatif olarak bahsediliyor. Özellikle bebeklerine şeker yedirmek istemeyen benim gibi annelerin ilgisini çekmiştir. 

Ben de Makarna Lütfen'in sahibesi, gıda mühendisi sevgili Tuğba'ya bu konuyu sorduğumda "benim elimde bir kavanoz var, denemek için almıştım, al sen dene sonuçları yazarsın" dedi ve bana bir kavanoz keçiboynuzu tozu gönderdi. Aradan epey zaman geçti ben Gökçe'den fırsat bulup denemeyi başaramadım, içime de dert oldu, aynı zamanda sonucu da merak ediyordum. 

Nihayet geçtiğimiz hafta keçiboynuzu unlu pekmezli bir kek yaptım. Ancak şunu söylemeliyim ki, bence keçiboynuzu tozu tam olarak şekere alternatif değil maalesef. Çünkü ben tatlı sevmememe rağmen, benim için bile oldukça tatsızdı. Zaten yabancı blogların çoğunda şekere değil de kakaoya alternatif olarak kullanılıyor, bence daha mantıklı. Rengi itibariyle kakaolu kek gibi bir görüntü oluşuyor.

Amaaa kekin üzerine henüz sıcakken pekmezi azıcık sulandırıp sos şeklinde dökerseniz, nefis ıslak bir kekiniz olacak. Pekmez yüksek ısıda HMF denilen kanserojen bir madde salgılıyormuş, o yüzden pişerken keke katamıyoruz ancak kek fırından çıkıp biraz ılındığında sos olarak dökebilirsiniz, ben keki işyerinde arkadaşlara denettim hepsi de çok beğendiler.

Keçiboynuzu bilindiği üzere çok faydalı, siz de kakaolu tariflerinizin hepsinde aynı oranda keçiboynuzu tozu/unu kullanabilirsiniz. Ayrıca sütü sade içmeyip kakaolu tozla içmek isteyen çocuklar için de çok sağlıklı bir alternatif.

Bu arada organik keçiboynuzu tozunu da MakarnaLütfen'de bulabilirsiniz. 


Malzemeler
  • 1 su bardağı keçiboynuzu tozu (unu)
  • 2 yumurta
  • 1/2 su bardağı zeytinyağ
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1/2 su bardağı iri dövülmüş ceviz içi
  • Üstüne dökmek için 1/2 aida çay bardağı pekmez

Hazırlanışı
  • Bir kasede yumurtayı ve keçiboynuzu tozunu 4-5 dakika çırpın
  • Daha sonra zeytinyağ ve sütü de ekleyerek karıştırın
  • Un ve kabartma tozunu ekleyip un karışana kadar çırpın (Çok uzun çırpmayın, un diğer malzemelerle karışsın yeterli)
  • Son olarak ceviz içini de ekleyip kaşıkla şöyle bir karıştırın
  • İyice yağladığınız kek kalıbına karışımı dökün, önceden 180 derece ısıttığınız fırında içi pişene kadar tutun (Kürdan testiyle içinin piştiğinden emin olunca fırından çıkarın)
  • Yarım aida çay bardağı pekmezin üstüne biraz da su ekleyip karıştırın, kekin ilk sıcaklığı geçtikten sonra kekin üzerine gezdirin.

Not: Ben keki önce sossuz yaptım, sonra tadı az gelince sulandırmadan pekmezi kaşıkla sos şeklinde üstüne gezdirdim. Bu şekilde de yapabilirsiniz, sulandırıp sos şeklinde de dökebilirsiniz.

47 yorum on "Keçiboynuzu Tozuyla Şekersiz Kek"
  1. Merhabalar :) tariflerinizi özellikle çok beğeniyorum, ellerinize sağlık. Ancak yazılarınızdan çıktı alabilmek işimi daha kolaylaştıracak, iş yerinde olduğum için yazma fırsatım olmuyor ve akşam bebeğimle ilgilendiğim için işyerinde ancak fırsat bulabiliyorum. Rica etsem yazıcı sekmesi ekleyebilir msnz? Teşekkür ederim şimdidden, sevgiler... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, çok teşekkürler güzel sözleriniz için. Yazıcı tuşu inanın hiç aklıma gelmemişti, hemen araştırıp ekledim. Umarım istediğiniz gibi olmuştur. Tavsiye için çok çok teşekkürler. Denediğiniz tariflerle ilgili yorumlarınızı da bekliyorum, bir de isminizi eklerseniz yorumlara çok sevinirim, sevgiler...

      Sil
    2. :) Hızlı geri dönüşünüz için çok teşekkürler :) en kısa zamanda deneyip sonucu sizinle paylaşacağım, buarada ismim Çiğdem ve 16 aylık Uras kuzusunun annesiyim :))) Sevgiler...

      Sil
    3. Çok sevindim sizi tanıdığıma, öperim kuzuyu, umarım keki de çok beğenir :)

      Sil
  2. :) Eminim seveceğine, tarifin çıktısınıda şimdi aldım ve artık tariflerinizden bir defter oluşturabileceğim , süper oldu gerçekten... :))) tekrar teşekkürler... ;)

    YanıtlaSil
  3. Blogunuza ilk defa girdim. Çok güzel bir tarife benziyor. Keçiboynuzu tozu edinir edinmez deneyecegim. Tarif için teşekkürler. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz bloguma o zaman, umarım diğer tarifleri de beğenirsiniz. Sevgiler...

      Sil
  4. Çok süper oldu bu yazıcı butonu. İşte bu blogun ihtiyacı olan şey! Elinize sağlık, ben de diyet yapan eşim ve 9 aylık Ege kuzum için deneyeceğim bu tarifi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh ahh bilsem daha önce eklerdim ama hiç aklıma gelmemişti gerçekten :) Neyse zararın neresinden dönülse kardır :) Ddeneyin deneyin, yarasın kuzucuğa, afiyet şeker olsun.

      Sil
  5. Ayy ablacım ne guzel ne renkli ne hareketli bir blog oldun sen ya :);bu keki bende deneyecegim. Benim Elif kuzususu tek yemezse meyve suyu ile islatip veririm 💖

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay çok mersiiii :)) Dene bakalım Elif kuzusu beğenecek mi, üstüne pekmez dökünce de yumuşak oluyor, yer belki. Gökçe'nin tatlıyla arası olmadığı için o yemiyor zaten :)

      Sil
  6. Biz kızımla bu keke bayıldık. Yaptık ve seve seve yiyoruZ. 😄😄

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilaycımm çok sevindim beğenmenize, afiyet bal olsun Rengin Sultana :))

      Sil
  7. Evet bende sizdenim yani bebeğine şeker yedirmek istemeyen annelerdenim :) tarife bayldm. Fikrinize sağlık :) bu keke kuru meyve de eklesek keçiboynuzu tozuyla yakışır mı acaba? Ne dersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bence kuru meyve çok yakışır bu keke, minik minik doğrayıp ekleyebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun...

      Sil
  8. Bu keki dün denedik tatli sevmediğinden olsa gerek rüzgar pek yemedi ama annemle ben bayıldık 😉😉

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim, benim kızım da pek sevmiyordu küçükken tatlı şeyler. Şimdi 2,5 yaşında kekleri yemeye başladı :)

      Sil
  9. mehaba, tarifi okurken görünce aklıma takıldı ben oğluma öksürdüğü zaman tereyağ ile pekmezi eritip veriyorum, bu da mı zararlı acaba ?? pekmezi kekin içine katmıyorum demişsiniz ya, nerden öğrendiniz ??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pekmezle tereyağ eritmekte sıkıntı olmaz. Yüksek ısıda (150 derece üstü gibi sanırım) hmf denilen kanserojen bir madde salgılıyormuş pekmez. İnternette araştırırsanız bununla ilgili yazılar da var. Çok gerekmedikçe kekin içine pekmez katmıyorum pişerken.

      Sil
  10. Her gün bir tane eti puf yerim, çok seviyorum tadını ama en çok o şekersiz alt bisküvisini seviyorum. Geçen gün bunca senedir ilk defa içeriğiniş okudum, keçiboynuzu unu varmış içinde. Demek ki o tatsız ama lezzetli bisküvinin sırrı buymuş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaa bilmiyordum ben de bunu. Evet keçiboynuzu tozunun kendine has bir kokusu var, ondan lezzetli oluyor demek :)

      Sil
  11. Denedim ve çok beğendik. Tadını arttırmak için Takita'nın pişirilebilir diyabetik toz tatlandırıcısından kattım içine. Nefis oldu.

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar kekin görseline bayıldım tadı için birazdan deneyeceğim;) beyaz un yerine tam buğday unu koysam aynı sonucu alabilirmiyim acaba diye sormak istedim teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler :) Yarı yarıya tam buğday koyarsanız daha iyi olur sanki. Kesin bir şey diyemiyorum denemediğim için. Sevgiler

      Sil
  13. Merhaba bu keki çok beğendim şekersiz olması çok güzel evde hep keçiboynuzu tozu bulundururum elinize sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  14. Elinize saglik tarifi simdi yaptim keske fotograf koyabilsem 😊
    Tarifim oldu da benimki koyu renk oldu bayaa... acaba bugday unundan olabilir mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, instagram kullanıyorsanız fotoğraf koyup @ozgeninoltasi diye beni etiketlerseniz ve #ozgeninoltasi hashtagi kullanırsanız görebiliriz :) Bu arada tam buğday unu kullandıysanız rengi daha koyu olmuştur. Afiyet olsun

      Sil
  15. merhaba zeytinyagi yazmissiniz acaba aycicek yagi mi demek istediniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sızma zeytinyağı kullandım, ben çok nadiren ayçiçek yağı kullanırım. Evde bütün yemekleri sızma zeytinyağ ile yapıyorum, tariflerimin çoğunda da zeytinyağ kullanıyorum, şimdiye kadar rahatsız olan bir misafirim olmadı :) Yani fark edilmiyor bile.

      Sil
  16. Denedim cok guzel oldu..tesekkurler :)

    YanıtlaSil
  17. MErhaba,
    Dün tarifi deneyeyim dedim ama sonuç hüsran oldu. Keçiboynuzu tozu ile yumurtaları çırpmaya başlayınca dev bir toz bulutu kapladı etrafı. tüm mutfak battı. Nerede hata yaptım, mikserle çırpmamalı mıyım? Kaşıkla mı karıştırmalıydım.
    :( ay yazık oldu malzememe

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunda keçiboynuzu tozunun suçu yok bence :) Unu da aynı şekilde koyup mikseri çalıştırırsanız un her tarafa yayılır :) Önce mikseri çalıştırmadan şöyle bir unla yumurtayı karıştırın ki toz halinde kalmasın ıslansın, sonra mikseri çalıştırdığınızda sorun olmaz. Bu keke özel bir durum değil, her türlü kek yapımında bu dediğimi uygulamanız gerekir.

      Sil
  18. Merhabalar bende denedim bebeğim için çok lezzetli oldu. Keçiboynuzu ununu bulmakta zorlandım en son organik olanını bulabildim. Şimdi siyez unu ile deneyeceğim. Sizce siyez unu ile nasıl hamur işleri yapılabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ben makarnalutfen.com dan alıyorum genellikle, oradaki de organik keçiboynuzu unu. Siyez unu hiç denemedim ama her türlü şeyde kullanılıyor un yerine.

      Sil
  19. Keçiboynuzu tozu ile hamur işi yapıldığında un miktarıyla oynamak gerekiyor sanırım. Birkaç kez denedim, çok sert oldu ve un kokuyordu. Un miktarını azaltıyorum genellikle ben bir de biraz şeker de kullanıyorum. Sizin balkabaklı keki keçiboynuzu ile yapıyorum. Meşhur oldum resmen o kek ile. Geçen kış balkabağı doluydu buzluğum. Tariflerinizi beğeniyorum. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, keçiboynuzu tozu ekleyince unu azaltmak lazım tabii, o da un gibi çünkü. Balkabaklı keki ben de deneyeyim o şekilde, çok iyi fikir :) Ellerinize sağlık.

      Sil
    2. Balkabakli kek tarifinizi verir mısınız? Bal kabagini nasıl ekliyorsunuz tesekkurler

      Sil
    3. Özge Hanım blog ana sayfasında arama bölümü var sağda, oraya balkabaklı kek yazarsanız çıkar, ya da google da ozgeninoltasi balkabaklı kek diye aratabilirsiniz.

      Sil
  20. Merhaba ben de ozge 8 aylık dolunayin annesiyim. Süt yerine yoğurt mu kullanmalıyım? Süt verilmiyor çünkü 1 yaş altına. Tariflerinizin altına bebek için yaş belirtirseniz çok iyi olur +7 gibi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tariflerime yaş ekleme gibi bir durumum yok, o konuda bir uzmanlığım yok çünkü. Bebek yemekleri blogu da olmadığı için çok gerek duymuyorum açıkçası. Siz kendi bilginiz dahilinde istediğiniz eklemeleri yapabilirsiniz. Süt yerine yoğurt kullanılabilir bu tarifte.

      Sil
  21. Selamlar Özge Hanım Tarifinizi Bugün Denedim Üzerine Pasta Kreması Yapsam Güzel Olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumu biraz gec gördüm ama tabii ki pasta kremasi her keke yakışır.

      Sil
  22. Artık en sevdiğim kek❤ Ben de uzun zamandır işlenmiş şeker tüketmiyorum ve bu tarif imdadıma yetişti diyebilirim.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil