Top Social

Tavuk Suyuna Şehriyeli Pirinç Pilavı

6/23/2014

Hep derler ya pilav yapmayı başardıysan tamamdır, her yemeği yaparsın diye. Bende bu kural işlemedi maalesef. Her yemeği hakkıyla yapıp, pilavda hep sınıfta kaldım :) Bazen çok diri bazen çok pişmiş, bazen tatsız bazen tuzlu oluyordu, bir türlü standart tutturamamıştım. Neyse ki arkadaştan öte kardeşim Aslıcım bana güzel bir şekilde anlattı nasıl yapacağımı. Ve ben pilav pişirmekten korkmamaya başladım. 

Kıvamını güzel tutturmakla birlikte lezzet konusu çoğu zaman beni tatmin etmiyor. Zinhar bulyon kullanmıyorum evimde. Mümkün olduğunca kendim yapıyorum tavuk sularımı, ama zaman bulamayıp stoklarım da tükendiyse öylece kalıyorum. 

İşte bu yüzden geçen haftalarda Keskinoğlu'ndan gelen paketten, teneke kutuda doğal katkısız tavuk suları çıkınca çok sevindim. Sonunda dedim birileri ihtiyacı görmüş ve harekete geçmiş. İş dönüşü hemen bir pilav yaptım denemek için. Kutuyu açtığımda yoğun bir tavuk kokusu geldi, hoşuma gitti. Pilava su yerine direkt aynı ölçüde bu tavuk suyunu koydum. Sonuç gayet güzel oldu.


Böyle büyük bir tavuk üreticisinin bu tarz bir yan ürün çıkarması zaten olması gereken bir şey gibi geliyor bana. Bence geç bile kalınmış :) Tabii ki evde tavuk suyu yapmaya devam edicem ama elimin altında da mutlaka 1-2 kutu Keskinoğlu Tavuk Suyu bulundurucam acil durumlar için. 

Merak edenler için söyleyeyim içerik kısmında sadece su ve tavuk yazıyor. Yani herhangi bir katkı maddesi yokmuş. Bu noktada benim aklıma şu şoru geldi, tavuk gibi çabuk bozulan bir ürünü soğuk zincir olmadan, katkı maddesi kullanmadan nasıl muhafaza ediyorlar. Hemen firma yetkilileriyle iletişime geçip şu cevabı aldım kendilerinden;
"Ürünümüz yüksek basınç ve yüksek sıcaklık uygulaması ile steril edilmiştir. Bu yüzden soğuk zincir gerektirmeden oda sıcaklığında saklanabilir ve son tüketim tarihine kadar tazeliğini muhafaza eder."


Şimdi pilav tarifime geçiyorum, siz isterseniz ev yapımı tavuk suyu kullanabilirsiniz.

Malzemeler
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı dolusu tereyağ
  • 2 yemek kaşığı tel şehriye
  • 1,5 su bardağı tavuk suyu (isterseniz normal su da kullanabilirsiniz)
  • Tuz
Hazırlanışı
  • Öncelikle pirincinizi bir süzgece alıp soğuk suyla iyice yıkayın, daha sonra bir kaseye koyun üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip sıcak suyla doldurun. Bu şekilde 15-30 dakika bekletin. (Bu şekilde hem pirinç nişastasından arınıyor hem de daha kolay pişiyor)
  • Daha sonra pirincinizi yine süzgece alıp soğuk suyla yıkayın ve süzülmesi için bir kenara koyun
  • Diğer tarafta pilav tencerenize tereyağını koyup eritin, şehriyeleri ekleyin ve karıştırarak kavurun. Ben çok kararmasına izin vermiyorum, o zaman pilavın rengini koyulaştırıyor ve lezzetini bozuyor. Hafif rengi dönmeye başlayınca iyice süzülmüş olan pirinci ilave edin, 10 dakika kadar karıştırarak kavurun. 
  • Pirinçler şeffaflaşınca suyunuzu ilave edin, istediğiniz miktarda tuzu da ilave edip tencerenin kapağını kapatın.
  • Orta dereceli ateşte su kaynayana kadar pişirin, kaynayınca ateşi kısın, suyunu çekip pirinçler gözükmeye başladığında iyice kısın (hani kapanmadan bir tık öncesi gibi)
  • Bu şekilde iyice suyunu çekene kadar pişirin ve ateşi kapatıp kapakla tencere arasına kağıt havlu koyarak 10 dakika demlenmeye bırakın.
  • Afiyet Olsun
* Yazılarına yorum yapmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilemiyorum diyorsanız, şurada detaylı anlatımı bulabilirsiniz.
* Yazdığın yeni yazılar mail adresime gelsin diyorsanız, şuraya mail adresinizi girin, sonrasında bir onay maili gelecek (spam'e düşebilir) o maili onayladıktan sonra işlem tamamdır.
5 yorum on "Tavuk Suyuna Şehriyeli Pirinç Pilavı"
  1. Merak ettiğim bir üründü, katkısız olmasına çok sevindim.

    Pilav da ye beni diyor resmen, ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı şekilde beni de en çok katkısız oluşu mutlu etti. Bir de bulyonlar gibi yapay aromaya sahip değil, bildiğin yoğun bir tavuk kokusu var. Her daim el altında bulunacak bir ürün olmuş.

      Çok teşekkürler, sevgiler :)

      Sil
  2. Pilav konusunda aynıyım, bir türlü tutturamam. Her çeşit yemeği, pastayı yapayım pilavda elim ayağıma dolaşsın olacak iş değil :) Şanslıyım eşim çok güzel pilav yapıyor :) Sürekli tavuk veya et suyu bulundurmak da zaman istiyor. Çok mantıklı geldi bu tavuk suyu işi. Hem de katkısız. En kısa zamanda deneyeceğim. Elinize sağlık bu arada :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ooo siz şanslısınız o zaman, pilav yapabilen bir erkek her eve lazım :) Şaka bir yana gerçekten çok pratik bir ürün. Umarım beğenirsiniz. Sevgiler...

      Sil
  3. Çok güzel olmuş elinze sağlık. Ben pilavda karacadağ pirinci kullanıyorum. Çok ama çok güzel oluyor. Senin tarifi uygulayacam.

    YanıtlaSil