Top Social

Evde Lor Peyniri Nasıl Yapılır

10/23/2014

Yazının başlığını okuyup da, heh bir o kalmıştı evde yapılmadık demeyin :) Yoğurt mayalamaktan daha kolay olduğunu söyleyebilirim. Aslında benim de hiç aklımda olan bir şey değildi lor yapmak, taa ki mecbur kalana kadar. Nasıl mı? Şöyle; 

Bizim mahallede yıllardır açık süt getiren bir şarküteri var, bütün mahalle elinde bidonlarla kuyruk olur sütün geleceği saatte. Ben de Gökçe doğduğundan beri, yoğurt yapmak için sütlerimi haftada bir oradan alıyorum. Geçenlerde yine süt aldım, kaynatmak için ocağa koydum, bir süre sonra baktım ki tuhaf bir şeyler oluyor. Süt parça parça olmaya başladı. Anladım ki süt kesilmesi böyle bir şey. 

Napsam ki acaba, 2 kilo süt ziyan mı olacak derken, internete bakıp lor peyniri yapmaya karar verdim.
  • Zaten kendinden kesilmeye başlamıştı ben üstüne yarım çay bardağı limon suyu ekledim karıştırıp ocağı kapattım. 
  • Tencerenin kapağını örtüp 1-2 saat beklettim. Açtığımda suyun ayrışıp geriye topak topak peynirlerin kaldığını gördüm. 
  • Suyu süzgeçle bir tencerenin içine süzdüm kalan tabakayı temiz bir tülbentin içine koyup iyice sıktım ve o halde süzülmek üzere yine süzgecin içinde beklettim. 
  • Ve sonuçta lor peynirim hazır oldu. Greyfurt büyüklüğünde bir top lor peyniri çıktı 2 kilo sütten.
Bu şekilde kapaklı bir kapla buzdolabına kaldırıp 5-6 gün içinde tüketmeniz gerekiyor, çünkü doğal peynir olduğu için çabuk bozuluyor. Hemen tüketemeyecekseniz küçük parçalar halinde dondurucuya atıp saklayabilirsiniz.

İtalyan'ların ricotta dedikleri peynir bu aynı zamanda, evde ricotta yaptım diye hava atabilirsiniz :)

Yukarıda anlattığım tarif, halihazırda kendiliğinden kesilen sütle yapılan lor peyniriydi, peki normal sütü nasıl kestirip yaparız diyorsanız onun da pek farkı yok aslında; bu arada aşağıdaki ölçüleri sevgili Aslı'nın tarifinden aldım;

Malzemeler
  • 1 kilo süt
  • 1 çay kaşığı tuz (tatlı olsun isterseniz tuz eklemeyin)
  • 7 tatlı kaşığı limon suyu (sirke de kullanılıyormuş ama ben denemedim)
Hazırlanışı
  • Öncelikle aldığınız taze sütü tencereye koyup, kaynama noktasına gelene kadar ısıtın
  • Tam olarak kaynamayacak, hani kaynamadan önceki aşama vardır ya üstü kaymak tutup iyice ısınır, o aşamada altını kapatıp tuz ve limon suyunu ekleyip 1-2 dakika karıştırın.
  • Sütün suyunun ayrıştığını ve topak topak parçalar oluştuğunu göreceksiniz, tencereyi kapatıp 2 saat bekletin.
  • Sonrasında suyunu bir tencereye süzün ve kalan parçaları temiz bir tülbentin içine alıp iyice sıkarak suyunu süzün ve tülbente iyice sarılmış şekilde süzgece koyup bir süre süzülmesine izin verin.
  • İyice suyu süzülen peyniri kapaklı bir kapla dolaba kaldırın.
Bu arada kesinlikle süzdüğünüz suyu atmıyorsunuz, peynir altı suyu denilen inanılmaz faydalı bir su o. Hamur işi yaparken su yerine kullanabilirsiniz, çorbalarda kullanabilirsiniz. Ben kavanozlara koyup dondurdum, Gökçe'ye çorba yaparken çıkarıp kullanıyorum.
Lor peynirinizi ister böreklerin içinde kullanın ister kahvaltıda tazecik ekmekle yiyin, isterseniz de salatalarınızın üzerine ufalayın. Nötr bir tada sahip olduğu için herşeye yakışıyor. Ben haftasonu kahvaltı için üzerine biraz tuz ve zeytinyağı ekleyip, fesleğen ve domatesle karıştırıp bir güzel yedim.

* Yazılarına yorum yapmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilemiyorum diyorsanız şurada detaylı anlatımı bulabilirsiniz.

*  Yazdığın yeni yazılar mail adresime gelsin diyorsanız şuraya mail adresinizi girin, sonrasında bir onay maili gelecek (spam'e düşebilir) o maili onayladıktan sonra işlem tamamdır.
21 yorum on "Evde Lor Peyniri Nasıl Yapılır"
  1. Güzel bilgi canım. Büyüklerimiz biliyor ama ben bilmiyordum. Paylaşım için sağol. Sevgiler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım, evet büyükler biliyor ama biz hiç yapmadığımız için zor sanıyoruz :) Halbuki çok kolaymış. Dene mutlaka. Sevgiler...

      Sil
  2. Bir zamanlar çiftliğimiz vardı.Kilolarca süt gelirdi. Ben birazına yoğurt birazına ise peynir yapardım. Taze lor peyniri sabah kahvaltısında harika olur. İçine biraz maydanoz veya çörek otu ekleyince bence çok güzel oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel, taze süt gibisi yok zaten. Ben de haftada bir alıp yoğurt yapıyorum arada da böyle lor yapıp yiyoruz. Çörekotuyla nefis olur gerçekten de. Deniycem mutlaka.

      Sil
  3. merhaba. bir sorum olcaktı. bir ilo sütten yaklaşık ne kadar lor elde edilebilir . var mı bilginiz . cevaplarsanız sevinirim. iyi günler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, yaklaşık bir greyfurt büyüklüğünde lor elde ediliyor.

      Sil
  4. Süt kaynatıldığında kendiliğinden kesiliyorsa mayalanmaya başlamış da olabilir, zararlı bakteriler tarafından istila edilmiş de. O nedenle kendiliğinden kesiliyorsa dökmenizi tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, yorumunuzu okuduktan sonra hemen gıda mühendisi bir arkadaşıma konuyu aktardım, çünkü hiç bir fikrim yoktu, eskiler de süt kesilince hemen lor yaparlardı o yüzden zararlı olabileceği aklıma gelmedi. Ama dediğiniz doğruymuş, öyle bir risk varmış maalesef. Dolayısıyla sütünüz kendiliğinden kesiliyorsa mahallenin kedilerine vermek daha mantıklıymış :) Uyarınız için teşekkürler.

      Sil
    2. bakteriler kaynatıldığında yok oluyor zira sütün kendisi de bakteri barındırabiliyor bu yuzden kaytatmıyormuyuz zaten :)

      Sil
    3. Brucella bakterisi gibi bazi cok tehlikeli bakteriler yok olmuyor kaynatmakla.

      Sil
  5. Özge kedilerin ne günahı var.

    YanıtlaSil
  6. Süt kesilmedi yani kesildi ama çok az neyeptıysam olmadı 3 kg süte 2 limon sıktı ama bunu kesilmedi kesilmedi aşama aşama toplam iki limon

    YanıtlaSil
  7. Kediler süt içmemeli bir faydası olmadığı gibi birde hazmedemedikleri laktoz karınlarının bozulmasına neden olur.Verilecekse de hem burda bahsedilen şekilde bozuk sütü değil onu bi zahmet siz için.. temiz bir süte su karıştırılarak verilebilir

    YanıtlaSil
  8. Bir sorum var ama bilginiz var mıdır? Sütten yada yoğuttan ama hangisi hatırlayamadım takıldı işte kafama :/ birinin tadı daha lezzetli oluyordu hangi olduğunu bilene yüsss puan :)

    Sevgiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yoğurttan yapılan şahanedir, biz Trakyalılar ekşimik deriz :)

      Sil
    2. Yoğurtla nasıl oluyor

      Sil
    3. Yoğurtla nasıl oluyor

      Sil
    4. Ekşiyen yoğurdu tencereye alıyorsunuz, üstüne biraz tuz serpip ocakta ısıtıyorsunuz kesilmeye başlıyor sonra süzüyorsunuz. Nefis oluyor özellikle böreklerde falan şahane :)

      Sil
  9. Merhaba özge hanım. Aldığım 5 kilo süt bozuldu. Aldığım yere gösterip 5 kilo süt daha oldu şu an evin içi tencere tencere süt çıldırmak üzereyim bozulan sütü atmaya kıyamadım sizin tarifinizi deniycem. Ancak bu kadar süt bana çok geldi kaynattığım sütü derin dondurucuda saklasam bozulur mu diğer bozulanla lor yapıcam bu arada peynir altı suyunun faydalarını duymuştum ama nasıl elde edildiğini bilmiyordum şimdi bu su ile mercimek çorbası yapıcam. Olur değil mi? Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim elleriniz dert görmesin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba üstteki bir arkadaş yorumunda yazmıştı süt bozulduysa buna sebep bakteriler olabilir ve o zaman lor yapmak da riskli olur diye, gerçi eskiden beri hep kesilen sütü lor yapıyorlar ama karar sizin, ben sizi yönlendirmiş olmayayım :) Dondurucuya süt konacağını sanmıyorum yapısı bozulur, siz onu yoğurt yapın bence. Süzdüğünüz suyla mercimek çorbası yapabilirsiniz tabii. Kolay gelsin.

      Sil
  10. Kesilen sütten minci yani lor (biz lazlar minci deriz) yapmak mantıklı sanki dışarıdan aldığımız çok mu sağlıklı?? En azından kendi gözünle görüyorsun ben yaptım bi kere yine yapıcm

    YanıtlaSil