Top Social

Kızartma Ustası ile Tanışma Hikayemiz

1/14/2016

Başlık biraz, internet gazetelerinin tıklanma oranını artırmak için yayınladıkları başlıklara benzedi sanki :) Ben de gerçekten ilginizi çekmek istediğim için bu yola başvurdum aslında. Başlıkta bahsi geçen kızartma ustası, Yudum'un yeni piyasaya çıkardığı yağın adı. 2015'in sonunda, bu yağı denemek için bir workshop'a katıldım ve bugün size hem orada hazırladığımız tariflerden birini vericem hem de bu özel yağdan bahsedicem.

Öncelikle söylemeliyim ki bizim evde tüm yemeklerde istisnasız sızma zeytinyağı kullanılır, bir nevi alışkanlık diyebiliriz. Pilav ve makarna gibi sıvıyağ kullanmak istemediğim yemeklerde tereyağ kullanıyorum. Bununla birlikte, evde 1 şişe ayçiçek yağı da her daim bulunur, çünkü eğer nadir de olsa kızartma yapılacaksa onu kullanırım, ya da haftasonları patatesli omlet yapacaksam az ayçiçek yağında kavururum patatesleri. 

O yüzden Yudum'un kızartmaya özel çıkarttığı bu yağı denemek için workshop daveti aldığımda her işimi ayarlayıp daveti kabul ettim. Ee tabii bunda, yemekleri Murat Bozok ile yapacak olmamız ve etkinliğin Eataly'de yapılacak olması da etkili oldu diyebilirim :)) Şeflerin Düellosu programını hatırlar mısınız bilmem ama orada efendiliği ve güler yüzüyle en sevdiğim şefti kendisi. Bu sayede tanıştığım için de çok mutlu oldum.

Etkinlik günü, güneşli mis gibi bir hava vardı, insanın içi içine sığmıyor öyle günlerde, ben de büyük bir mutlulukla kendimi dışarı attım. Zorlu Center'ın içinde yer alan Eataly İtalyan yemeklerini yiyebileceğiniz, satın alabileceğiniz, yedikleriniz hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz bir kompleks diyebiliriz. Marketiyle, restorantıyla, mutfak atölyesiyle çok büyük ve etkileyici bir yer. Keşke bol vaktim olsaydı da adım adım gezebilseydim marketi... Ben direkt bizim için hazırlanan kahvaltı masasına geçtim. Diğer arkadaşlarla sohbet eşliğinde güzel bir kahvaltıdan sonra Eataly Mutfak Atölyesinde yerlerimizi aldık.

Murat Bozok güleryüzüyle bizi karşıladı ve hep birlikte menümüzü hazırlamaya başladık. Ben çok sevdiğim blogger arkadaşım Neval'le birlikteydim, önce etlerimizi mühürleyip fırına attık, o arada patatesi hazırladık, sonrasında salata ve mayonezi de tamamlayınca hepsini güzelce tabağa yerleştirip afiyetle yedik.

İşte tüm bu pişirme sürecinde yardımcımız Kızartma Ustasıydı. Hepimiz evde farklı farklı yağlar kullanıyoruz, kimi zeytinyağı kimi ayçiçek, mısırözü. Kızartma yaparken en önemlisi sıcağa dayanıklı, kolay yanmayan bir yağ kullanmak, işte Kızartma Ustası da bu amaç için üretilmiş bir yağ karışımı. En önemli özelliği, bu yağı kullandığınızda kızartmalar daha az yağ çekiyor, daha hafif ve kıtır oluyormuş. 


Ben bu yazıyı yazmadan önce evde de epeyce kullandım. Gerçekten bu özellikleri sağladığını gördüm. Hatta geçen haftasonu yumurtalı ekmek istedi canım, kalkıp kızarttım, tabii ki Kızartma Ustası'nı kullandım. Ekmeklerin üstü kıtır kıtır oldu. Çok hoşuma gittiğini söylemeliyim.

Şimdi size etkinlikte yaptığımız provencal patatesin tarifini vericem. Etin, tavuğun yanına çok yakışacak pratik ve lezzetli bir tarif.

PROVENCAL PATATES

Malzemeler
  • 4 adet haşlanmış baby patates
  • 50 gr file zeytin
  • 1 tane kabuğu soyulmuş ve çekirdekli kısmı çıkarılmış domates
  • 1 diş sarımsak
  • 1-2 dal taze kekik
  • tuz karabiber
  • 40 gr Yudum Kızartma Ustası
Hazırlanışı
  • Önceden haşladığınız patatesleri küp şeklinde doğrayın. (Kabuklarıyla birlikte)
  • Orta boy yapışmaz bir tavaya yağı koyup ısıtın, patatesleri kızgın yağa atın, arada bir çevirerek her taraflarının kızarmasını sağlayın.
  • Domatesleri küp küp doğrayıp tavaya atın, domatesler pişmeye başladığında zeytinleri ekleyin.
  • Bir iki dakika sonra ince ince doğradığınız sarımsağı tavaya ekleyin, taze kekik, tuz ve biberi ekleyip bir iki kez karıştırdıktan sonra ocaktan alıp servis edebilirsiniz.

2 yorum on "Kızartma Ustası ile Tanışma Hikayemiz"
  1. Açıkçası diğer yağlardan farkı yoktur diye düşünüyordum. Ama Özgecim, sen denediysen ve memnun kaldıysan kesin kullanırım. Tarife de hayran kaldım. Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım, patatesler gerçekten harika oldu dene mutlaka... Kızartma Ustasında palm yağı kullanılıyor, hakkında sağlıklı veya sağlıksız diye bir çok tartışma var, ben neye inanacağımı bilemedim. Ama evde kullanıyorum şu anda.

      Sil