Top Social

Armutlu Kek

1/13/2017

Uzun zamandır aklımdaydı armutlu kek yapmak, bir türlü karar verememiştim alt üst kek mi yapsam, minik minik doğrayıp kekin içine mi koysam, rendeleyip mi karıştırsam :) Sorun şu ki ben pişmiş meyve pek sevmiyorum, kabak tatlısı, ayva tatlısı asla yemediğim tatlılar mesela. Elmalı turta da çok cazip gelmiyor, üstünde bütün bütün pişmiş elma olduğu için. O yüzden de hem evdeki yumuşamış armutları kullanmak istiyor ama seveceğim bir tarif bulamadığım için de yapamıyordum :))

Geçtiğimiz haftasonu kar İstanbul'u esir aldığında, bir çok kişi gibi ben de kendimi mutfağa attım :) Karda oynayıp eve gelince insan yorulup acıkıyor, eve girince sıcacık bir çay ve yanında mis kokulu kek olmalıydı. Onlarca armutlu kek tarifi okuyup kafamda nasıl olacaklarını hayal ettikten sonra, bir tanesine karar verdim ve pişirdikten sonra işte budur dedim.

Bu kekin beni cezbeden tarafı puf puf bir kek olmasıydı ve üstüne incecik armut dilimleri konuyordu, tarife göre pişerken içe batmaları gerekiyordu ama benimkiler inatla batmayıp üstünde kaldılar, iyi ki de öyle olmuş çok güzel görünüyorlardı. Üstelik pişmiş meyve sevmeyen ben bile keke bayıldım.

Bu arada keki armutla yapmak zorunda değilsiniz, isterseniz elmayla ya da yazın şeftali ile yapabilirsiniz. Ben sonraki sefer elmalı yapmayı planlıyorum :)

Fırından çıktığı gibi ılık yendiğinde şahane oluyor ama 2 gün sonra yediğimde de çok lezzetliydi. Daha fazla sözü uzatmadan tarifi yazıyorum. Eğer denerseniz yorumunuzu ve sonucu instagramda @ozgeninoltasi'ni etiketleyerek paylaşabilirsiniz.


Armutlu Kek




Armutlu, mis kokulu, pufidik bir kek tarifi. Mutlaka denemelisiniz.

Hazırlık Süresi: , Pişme Süresi: , Toplam Süre:
Porsiyon:  10-15 dilim
Kategori:  kek
Anahtar Kelime:  armutlu kek, kek tarifi
 -

Malzemeler:
1 su bardağı toz şeker (bir parmak az da koyabilirsiniz eğer tatlıyla aranız yoksa)
2 yumurta
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı süt
115 gr tereyağ (1/2 su bardağı)
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı toz zencefil
2 armut (kabuğu soyulup ince dilimlenmiş)
Hazırlanışı:
  • Derin bir kapta yumurtaları ve şekeri beyazlaşıp krema kıvamına gelene kadar en az 2 dk çırpın
  • Bir sos tenceresinde süt ve tereyağını kısık ateşte karıştırarak ısıtın, tereyağı eriyip sütün kenarında baloncuklar oluşunca ocaktan alın.
  • Yumurtalı karışımı çırparken, çok yavaş şekilde sütlü karışımı ilave edin (Sıcak sütü yumurtaya eklemek konusunda biraz endişe ettim ama bir sıkıntı olmadı) İyice karıştırın.
  • Karışımın üstüne un, kabartma tozu, tarçın ve zencefili ekleyip yavaşça un kaybolana kadar karıştırın. (Normal kek hamuruna göre daha akışkan bir hamur oluyor endişelenmeyin :)
  • 20x30 ebatında dikdörtgen bir kalıbı yağlayıp karışımı yayın (ben daha küçük bir kalıpta yaptım kek epey kabarık oldu, siz de istediğiniz ebatta orta boy bir kalıp kullanabilirsiniz)
  • Karışımın üstüne armut dilimlerini dizin. 170 derece ısınmış fırında üzeri kızarıp içi de tam pişene kadar (yaklaşık 40 dk) pişirin.
  • Biraz ılındıktan sonra üzerine pudra şekeri serpip servis edebilirsiniz.


  • Armutlu Kek -   Armutlu Kek yapılışını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

    Tarifin esin kaynağı : Lauren Caris Cooks
    7 yorum on "Armutlu Kek "
    1. tarçın elma ikilisine bayıldığım gibi bu ikilide beni benden alır ellerinize sağlık :)

      YanıtlaSil
    2. Merhaba kullandığınız bardağın ölçüsü nedir?

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Ben cup ölçüsü kullaniyorum 240 ml boyutu.

        Sil
      2. Teşekkür ederim sevgiler.

        Sil
    3. hic guzel olmadi hem cok sekerli hemde kabarmadi

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Çok üzüldüm neden kabarmadı acaba. Şekerli olmuyor aslinda çünkü standart ölçüden daha az şeker koyuyoruz bu tarifte. Bir çok deneyen arkadaşım oldu hep iyi dönüşler aldım, üzüldüm sizinkinin olmamasina.

        Sil