Top Social

Susamlı Çıtır Tavuk Lokmaları

1/29/2018
Bazen bazı yiyecekleri tesadüfen keşfediyorum. Bu çıtır tavuklar da öyle oldu aslında. Şöyle ki, bir gece dondurucudan kuşbaşı doğranmış tavuk butları çıkardım, çözülsün diye. Niyetim de köri soslu kremalı tavuk yapmaktı. Gökçe yemez ama eşimle ben severiz, Gökçe'ye de başka bir şey yaparım diye planladım. 

Ertesi gün eşim işinin uzayacağını, yemeğe gelemeyeceğini söyleyince, tavuklarla baş başa kaldık, kendime körili tavuk Gökçe'ye ayrı bir şey yapmakla uğraşmak istemedim, ki zaten hepsini ben yiyemezdim. Keşke şinitzellik göğüs eti indirseydim, Gökçe sever onu derken; aynı işlemi bunlara yapsam olmaz mı, çıtır tavuk olur işte dedim. Mutlaka kuşbaşını bu şekilde kızartan vardır, ama ben hiç denememiştim daha önce. (Amaan sen de yeni bir şey gibi anlatıyorsun falan diyecekseniz yani  baştan söyleyeyim, benim için yeni bir şey:))


Neyse, ben önce un sonra yumurta sonra susam eklediğim galeta ununa bulayıp, az yağda kızarttım tavukları, her şey hazır olduğunda salona bir gittim ki Gökçe uyuyakalmış. Çocuğun aç karnına uyuduğuna mı yanayım, tavukların tadına bakamadığına mı bilemedim. Uyandıramayınca, oturdum kendi başıma yedim bir kase çıtır tavuğu. Ve dedim ki aklımı seveyim ne şahane bir şey olmuş bu. 
Okulda kalp çizmiş öğretmeni :) Çıkmasın diye iyice sabunlamamış :)
Sonraki gece, kalan bir parça tavuğu da Gökçe için yaptım, o da bayıldı tabii. Hatta anneme anlattım böyle bir şey yaptım diye, onlar da denemiş çok sevmiş, artık hep böyle yaparım ben, nefis oluyor dedi. Bazen aslında çok bildiğimiz bir yemekte, ufacık bir değişiklikle çok güzel sonuçlar elde edebiliyoruz. O yüzden denemekten korkmamak lazım.

Aşağıda tarifi veriyorum, ama ölçüleri siz tavuğun miktarına göre ayarlayın, un az gelirse ekleyin falan. Ben de ölçülü yapmadığım için biraz göz kararı yazıyorum, un ve galeta unu ölçüsünü :) 





print recipe

Susamlı Çıtır Tavuk Lokmaları
Bir lokmalık çıtır tavuklar, susamla birlikte nefis bir lezzete dönüşüyor.
Malzemeler
1/2 kg tavuk kuşbaşı (buttan) 2 yumurta 1 su bardağı un 1 su bardağı galeta unu 1 tatlı kaşığı tuz 2-3 yemek kaşığı susam Kızartmak için sıvıyağ
Hazırlanışı
1) Bir kaseye unu koyun, başka bir kasede yumurtaları çırpın, diğer bir kasede galeta unu, tuz ve susamı karıştırın.2) Tavuk parçalarını önce una, sonra yumurtaya en son da galeta ununa bulayıp bir tabağa koyun 3) Tek tek yapmak yerine, 5-6 parçayı yumurtalı kaseye atıp çatalla tek tek alıp galeta unlu kaseye koyuyorum. Tek sıkıntısı bu işlem biraz oyalıyor insanı. Ama değer :)4) Tüm tavuklar hazır olunca, bir tavaya 1 parmak kadar sıvıyağ koyun kızınca orta ateşte tavukları önlü arkalı kızartın. Çok hızlı ateş olursa dışı yanar içi çiğ kalır. O yüzden orta hızda pişirin.5) Pişen tavukları kağıt havlu koyduğunuz bir servis tabağına alıp afiyetle yiyebilirsiniz.

8 yorum on "Susamlı Çıtır Tavuk Lokmaları"
  1. Oldukça pratik ve lezzetli görünüyor :) Sizden ilham alarak ben biraz daha farklısını denedim. En kısa sürede sizin tarifinizi de deneyeceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Biz çok sevdik bu haliyle sürekli yapıyoruz umarım siz de seversiniz :)

      Sil
  2. Tavuk budu yoktu göğüsten yaptım. Hatta komşumun oğlu bizdeydi, yedi. Annesine anlatınca hemen tarif aldılar benden... Eeee tabi çok memnun oldum. Size çok teşekkürler. Yalnız bir sonrakine tuzu daha az koyacağım. Çünkü susam tatlı olunca tuz biraz fazla geldi.

    YanıtlaSil
  3. Kızartma işlemini tavada ağzı açık bir şekilde mi yaptınız aslında sormak istediğim kapaklı bir şekilde kızartma yaptığımız da çıtır olmama ihtimali :)) ellerinize sağlık bu arada

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kizartma yaparken hic kapak koymayi denemedim, o yuzden bir sey diyemiyorum. Ama kapak buhar yapip sular yaga damlarsa cok fena patlar yüzünüze falan gelir bence denemeyin.

      Sil
  4. Cok cok guzel oldu, cocuklar bayildi...

    YanıtlaSil