Top Social

10 Günde Hazır Kornişon Turşu

10/15/2019
yapması kolay kütür kütür kornişon turşu
15 gün kadar önceydi, iş dönüşü bizim evin bir üst sokağındaki pazara bir uğrayayım dedim, bir tezgahta çeşit çeşit turşuluk malzeme görünce dayanamadım. Daha önce hiç denemedim ama her şeyin bir ilki vardır diyerek hemen 1 kilo kornişon aldım, tezgahta turşu için kaya tuzu vardı ondan da aldım. Ertesi gün sirke ve 2 de kavanoz alınca turşu kurmaya hazırdım. Ama önemli bir eksik vardı, tarif :)

Arkadaşımın teyzesi geçen sene harika turşu yapmıştı, yemeye doyamamıştık, hemen onu arayıp tarifi aldık. Sonra biraz da interneti karıştırdım, ortaya karışık bir şeyler yaptım. Sonuçta kütür kütür kornişon turşum oldu. O zaman hemen yazayım ki, daha önce yapmadıysanız sizi de heveslendireyim dedim:)


Bu arada turşu olayı tam bir derya deniz, çeşit çeşit yöntemler, fermentesi, prebiyotiği, şusu busu var. Benim oralara gelmem için daha çok zaman var, ben anne usulü, sirkeli klasik yöntemle yaptım. Prebiyotik falan değil derdim, tamamen lezzet tarafındayım. Kışın fasulyenin, mercimeğin yanında keyifle yiyelim diye yaptım :) 
yapması kolay kütür kütür kornişon turşu

Şimdi benim uyguladığım yöntemin en değişik tarafı turşuyu kurarken kaynar su kullanıyoruz, kaynamış soğumuş değil bak, bildiğiniz kaynar su :) Neden diye sormayın, bir kaç yerde rastladım, sanırım yeni bir yöntem ve galiba daha çabuk olmasını sağlıyor turşunun. Ben 9 gün sonunda açtım gayet güzel olmuştu. İlk başta insan tereddüt ediyor, kaynar su dökünce yumuşamaz mı diye ama öyle olmuyor, aksine kütür kütür oldu turşu.

Bu arada dibine koyduğum dereotu, karabiber, kişniş falan hep aroma vermek amaçlı siz yapa yapa kendi sevdiğiniz aromayı bulursunuz, ama şimdilik bu şekilde deneyin, lezzetli oluyor. Ben yaparken kişnişi biraz abartmışım, gereksiz değişik bir tat oldu, o yüzden tarifte adet olarak verdim. Az bir şey yetiyor. Yoksa da koymayın, sadece sirke ve sarımsak bile yetiyor.

Dibine nohut koymuştum ama zaten şeker koyduğum için gerek yokmuş, ikisi de mayalanmaya yardımcı olmak içinmiş, ama siz şeker koymam derseniz kavanozların dibine 5-10 nohut atın.
yapması kolay kütür kütür kornişon turşu
Aşağıdaki ölçüler de çok pratik, kavanoz hesabı verdim, yani 1 kilo kornişon için 1 er kiloluk 2 kavanoz kullanıyoruz ve her bir kavanoza ne kadar malzeme konacağını yazdım. Siz biraz fazla kornişonla 3 kavanoz yapsanız da aynı tarifle kolayca yapacaksınız.

Turşu yaparken dikkat edilecek bazı şeyler var hemen yazıyorum;
  1. Kullanacağınız kavanozları kaynar su dolu tencereye koyup 5-10 dakika kaynatıp dezenfekte edin, kapakları da tabii. Ben hızlıca kurusun diye tencereden alıp 200 derece fırına koydum. 
  2. Kavanoz kapakları yeni olsun ki vakumlama yapabilsin.
  3. Kornişonlar genellikle toz topraklı oluyor, çok çok iyi yıkamanız lazım, hatta sebze fırçası varsa onunla fırçalayarak yıkayın. Ve çürükleri mutlaka ayırın. Turşunuz bulanık olur hatta bozulabilir.
  4. Asla normal tuz kullanılmıyor, iri deniz tuzu da olmaz, mutlaka kaya tuzu denilen turşuluk tuz olacak yoksa malzemeler erir.
  5. Turşu için içme suyu kullanılıyor, musluk suyu kesinlikle kullanmıyoruz.

Kornişon Turşu




10 günde yemeye hazır kütür kütür kornişon turşu

Hazırlık Süresi: , Pişme Süresi: , Toplam Süre:
Porsiyon:  2 kavanoz
Kategori:  turşu
Anahtar Kelime:  turşu, kornişon turşu
 -

Malzemeler:
1 kg kornişon (1 litrelik 2 kavanoz kullanıcaz)
2 defne yaprağı
2 dal dereotu veya 4-5 kereviz yaprağı
10 adet karabiber (tane)
8 kişniş tohumu (şart değil, varsa aroma vermesi için azıcık koyun)
10-12 diş sarımsak
1 lt içme suyu
2 çay bardağı (ajda bardak) üzüm sirkesi
2 yemek kaşığı kaya tuzu
2 çay kaşığı limon tuzu
2 tatlı kaşığı toz şeker
Hazırlanışı:
  • Öncelikle kornişonları çok iyi bir şekilde yıkayıp, üzerindeki toz topraktan arındırmak, varsa çürük olanları ayıklamak gerekli. İyi temizlenmezse turşunun suyu bulanır hatta turşu güzel olmayabilir.Ben iyice temizleyip 5 dakika da sirkeli suda bekletip süzdüm
  • Önceden kaynatıp kuruttuğunuz 1 er litrelik kavanozları tezgaha alın. Diplerine 1'er dal dereotu (veya 2-3 kereviz yaprağı), 4-5 diş sarımsak, 5 tane karabiber ve 4 kişniş tohumu koyun
  • Yarısına kadar kornişon doldurup yine 4-5 diş sarımsak ve 1 er defne yaprağı koyup üstünü de kornişonla doldurun, korkmayın iyice ağzına kadar doldurun.
  • Şimdi her bir kavanoza 1 yemek kaşığı kaya tuzu, 1 çay kaşığı limon tuzu, 1 tatlı kaşığı toz şeker koyup, üstüne 1 büyük çay bardağı sirkeyi dökün.
  • Son olarak kaynattığınız içme suyunu, kaynar şekilde kavanozlara döküp ağzına kadar doldurun.
  • Kapakları sıkıca kapatıp, tuzu erisin diye biraz çalkalayıp ters çevirip tezgaha koyun ve 1-2 saat sonra düz çevirip, karanlık ve serin bir yerde muhafaza edin.
  • 9-10 gün sonra kavanozu açıp afiyetle yiyebilirsiniz, açılan kavanozu bitene kadar dolapta saklayın
  • Post Comment
    Yorum Gönder