Top Social

Kuruyemişli Granola Tarifi

3/25/2020
kuru yemişli granola tarifi

Corona yüzünden eve hapis olduğumuz şu günlerde, virüs kapma tehlikesinin yanında çok büyük bir tehlike daha var bizi bekleyen, o da istenmeyen kilolar :)) Evde olunca sıkıntıdan kendimizi karbonhidrata vuruyoruz, instagram ekmek tarifinden geçilmiyor, marketlerde maya kalmamış :) Tabii bunda insanların dışardan ekmek almak istememesinin de payı var. Ama ya o krepler, pişiler, pankekler. Eve depolanan paket paket makarnalar :))
granola tarifi
Hal böyle olunca, evde acıkınca atıştırmak için bir şeyler yapayım dedim geçen hafta. Granola uzun zamandır denemek istediğim bir şeydi. Ama bir türlü cesaret edemiyordum. Tam da kafamda oturmamıştı aslında nasıl yapılacağı. Bir kaç tarif okudum, kimi öyle kimi böyle derken kafama göre bir şeyler yaptım. Çok güzel oldu, sadece hafif bir acılık var onun nedenini çözemedim. Biraz fazla fırında tutmuş olabilirim, 170 derecede yapmıştım siz kontrollü olmak adına 150 derecede yapın, tarifi de o şekilde yazdım.

Ben yulafla iri doğranmış fındık, badem, fıstık, tarçın karıştırdım, ocakta biraz erittiğim fıstık ezmesi, hindistan cevizi yağı ve pekmezi karıştırıp üzerlerine döktüm karıştırıp fırına attım. 170 derecede 10 dakikada bir karıştırarak pişirdim.(Siz 150 derecede pişirin, yanmasın). Pişmeye yakın çıkarıp üzerine kuru dut ekledim bir 5 dk daha tuttum fırında. Kuru meyveleri en son eklemek gerekliymiş. Bu arada fırından alınca hala yumuşak gibi görünüyorlar ama soğudukça sertleşiyor, aldanıp biraz daha tutayım demeyin fırında.

Sonuçta kıtırlığı çok güzeldi, lezzeti de çok güzel sadece arada bir acımtırak bir tat geliyor, yine de sevdik biz. Ben yoğurdun üstüne koyup yiyorum acıkınca. Hatta bazen sabah kahvaltısı etmek istemediğimde de iyi oluyor. Sütle de yenilebilir. Bundan sonra değişik karışımlar deniycem. Sizin de tarifleriniz varsa yorumlara yazarsanız onları da deneyebilirim.

Şimdi detaylı şekilde Granola tarifini aşağıya yazıyorum.


Granola Tarifi


Bol kuruyemişli, kıtır kıtır granola tarifi

Hazırlık Süresi: , Pişme Süresi: , Toplam Süre:
Porsiyon:  1 fırın tepsisi
Kategori:  Kahvaltılık
Anahtar Kelime:  Ev yapımı granola, granola tarifi, kuruyemişli granola
 -

Bardak ölçüsü 240ml dir.
Malzemeler:
2 su bardağı yulaf
2/3 su bardağı iri doğranmış kuruyemiş (fıstık, fındık, badem, ceviz v.s.)
2 yemek kaşığı şekersiz fıstık ezmesi (ben Mia Mesa'nın fıstık ezmesini kullandım)
1/4 su bardağı bal (pekmez kullandım)
3 yemek kaşığı erimiş hindistan cevizi yağı ( Coco Soul marka kullandım)
1-2 çay kaşığı tarçın (Seviyorsanız daha fazla da koyabilirsiniz)
1/2 su bardağı kuru meyve (Dut, üzüm v.s)
Üzerine serpmek için bir iki yemek kaşığı hindistan cevizi (Şart değil)
Hazırlanışı:

  • Çukur bir kaseye yulaf, kuruyemiş, tarçını koyup karıştırın
  • Bir sos tenceresine fıstık ezmesi, bal (pekmez), hindistan cevizi yağını koyup kısık ateşte karıştırarak biraz ısıtın, böylece daha akışkan olacak
  • Bu karışımı, yulafların üzerine dökün ve güzelce karıştırın
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alıp yayın, tepsiyi 150 derece ısınmış fırına koyun, 10 dakikada bir yulafları kaşıkla karıştırın
  • Renkleri dönmeye başlayınca kuru meyveleri de ekleyip karıştırın bir 10 dakika daha fırında kaldıktan sonra alabilirsiniz.
  • Fırından çıkınca üzerine hindistan cevizi serpebilirsiniz.
  • Soğuduktan sonra hava almayan bir kavanoza koyup, uzun süre saklayabilirsiniz.
  • 2 yorum on "Kuruyemişli Granola Tarifi"
    1. Evde yapmayı hiç denemedim. Yapılabilir sanırım. Ellerine sağlık.

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Yapması çok kolay, hem de kendi istediğin malzemeleri koyabiliyorsun :)

        Sil