Top Social

Portakallı ve Baharatlı Yılbaşı Bisküvileri

12/05/2020
portakallı yılbaşı kurabiyesi


Yılın en sevdiğim ayı geldi. Aralık demek bol bol kurabiye pişirmek demek. Zencefilli, tarçınlı mis kokular gelmeli mutfaklardan :) Kırmızılar, pırıltılar, ışıklar kaplamalı etrafı :) Ahh ah şu pandemi olmasaydı da yine süslenmiş sokaklarda gezip ışıl ışıl vitrinlerin tadını çıkarsaydık. Kahve dükkanlarındaki o kışa özel aromalı kahvelerden içerek içimizi ısıtsaydık. Ne yapalım elden bir şey gelmiyor, sağlık için dua edip bir an önce bu korkunç dönemi atlatmayı dilemekten başka yapacak bir şey yok. 


2020 lanetle hatırlanacak korkunç bir yıl oldu hepimiz için, çok kayıplar verdik hem corona hem deprem yüzünden. İşte bu yüzden Aralık'ta biraz mutluluğa ihtiyacımız var. Evdeki minikler de çok bunaldılar. Bir yandan sosyal hayatları sıfırlandı, arkadaşlarını özlüyorlar, bir yandan ekran karşısından ders yapmaya uğraşıyorlar. O yüzden yılbaşı heyecanı hepimize iyi gelecek.

yılbaşı kurabiyesi


Bu sabah Gökçe kalktı ağacı çıkaralım anne diye tutturdu. Büyük keyifle kurdu süsledi. Sonra karşısına geçip izledi. Her zaman dediğim gibi ağaç kurmanın bizim için tek anlamı eve biraz renk ve neşe katmak. Saçma sapan yorumlar umurumda değil, ben çocukken de annemler ağaç alırdı süslerdik ve çok mutlu olurduk. Şimdi de Gökçe aynı heyecanı yaşıyor.


Vee tabii bol bol şekilli kurabiyeler de pişiriyoruz, kurabiye adamlar, ağaçlar, kardan adamlar :) Geçtiğimiz gün Gökçe biraz eğlensin diye hadi kurabiye yapalım dedim. Ben sadece hamuru hazırladım. Gerisini o zevkle halletti :) 

yılbaşı kurabiyesi


Daha önce de epeyce kurabiye tarifi verdim, blogda inceleyebilirsiniz. Ama benim favorim kesinlikle bunlar oldu. Aslında daha önce verdiğim bir tarif vardı neşeli bisküviler diye. Ben ona biraz portakal kabuğu, tarçın ve zencefil ekledim hepsi bu. Zaten o bisküvi tarifi muhteşemdi, tepsi fırından çıktığı gibi bitiyordu hep :) O yüzden dedim ki ondan bir de yılbaşı bisküvisi yapalım gidip gelip yeriz :) 


Ben baharat eklerken biraz kontrollü davrandım, çok baskın olsun istemedim baharat tadının. Yerken çok fazla gelmiyor ama alttan alta leziz bir aroma geliyor. Çok baharatlı olsun derseniz biraz daha fazla tarçın ve zencefil ekleyebilirsiniz.

portakallı bisküvi


Bir de önceki tarifimde çikolataya batırıp sunduğum için tadı fazla değil hamurun. Bu haliyle benim çok hoşuma gitti ama tatlı sevenlere biraz az gelecektir tadı, ya piştikten sonra üstüne pudra şekeri serpin ya da hamura biraz daha fazla pudra şekeri ilave edin. 


portakallı kurabiye

Isırdığınız gibi ağzınızda dağılan bir kurabiye olduğu için ben buna bisküvi demeyi tercih ediyorum. Kurabiyeden çok bisküviye benziyor. Mutlaka denemelisiniz dediğim tariflerimden biri. Bayılacaksınız. 


Portakallı ve Baharatlı Yılbaşı Bisküvileri

Print
Portakallı ve Baharatlı Yılbaşı Bisküvileri
Porsiyon: 48 adet minik veya 30 adet orta boy
Yazar: Özge Beydağ Yılmaz
Hazırlık Süresi: 20 MinPişirme Süresi: 20 MinBekleme Süresi: 20 MinToplam Süre: 1 Hour
Portakal ve baharatlarla tadına doyamayacağınız, ısırınca dağılan nefis bisküviler.

Malzemeler

  • 100 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
  • 1/4 su bardağı sıvıyağ (zeytinyağ olabilir)
  • 1/2 su bardağı pudra şekeri (Çok tatlı seviyorsanız 2 yemek kaşığı fazla koyun)
  • 1 yumurta
  • 1/2 su bardağı nişasta (ben mısır kullandım)
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 büyük portakal kabuğu rendesi (incecik olsun, sarımsak rendesiyle yaptım)
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı zencefil

Hazırlanışı

  1. Çukur bir kapta oda sıcaklığındaki tereyağ, sıvıyağ, pudra şekeri ve portakal kabuğu rendesini krema kıvamına gelene kadar çırpın
  2. Üzerine yumurta ve nişastayı ekleyerek çırpmaya devam edin
  3. Son olarak 2 bardak un, kabartma tozu, vanilya ve baharatları ekleyin ve elinizle yoğurun. Hamur cıvıksa kalan yarım bardak unu da ekleyin.
  4. Yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur olacak. Çok un koyarsanız açarken çatlar hamur dikkat edin.
  5. 20 dakika dolapta dinlendirdikten sonra hamuru 1 cm kalınlığında açarak kurabiye kalıbıyla şekiller çıkarın ve tepsiye dizin.
  6. 180 derece ısınmış fırında hafif renk alana kadar pişirin ve bir kenarda soğumaya bırakın (kızarınca daha bir lezzetli oluyorlar ben rengi kahverengiye dönmüş seviyorum)
  7. Kapalı bir kapta uzun süre tazeliğini koruyor.

Notlar:

Bardak olarak 200 ml standart ölçüde bardak kullanılmıştır.

yılbaşı kurabiyesi, portakallı bisküvi, tarçınlı kurabiye
kurabiye
Tarifimi denediniz mi?
Etiketleyin @ozgeninoltasi ve Instagram'da paylaşın #ozgeninoltasi
Created using The Recipes Generator
4 yorum on "Portakallı ve Baharatlı Yılbaşı Bisküvileri"
  1. Merhaba Ozge Hanim, tarifinizi bugun denedim. Gercekten cok lezzetli, kiyir kiyir bir kurabiye oldu. Bizlerle paylastiginiz icin cok tesekkurler. Iki sorum olacak size; ele yapismayan yumusak bir hamur yaptim yazdiginiz gibi ama o kadar yumusak oldu ki sekil verme asamasinda biraz zorlandim. Acaba un az mi geldi ya da dolapta daha fazla tutup biraz daha sertlestirmeli miydim? Bir de portakal tadini biraz daha hissettirmek icin biraz portakalin suyunu eklesek karsiliginda unu mu arttirmam lazim? Ya da hic o yola girmeyelim, o baska bir kurabiye mi olur :) Simdiden tesekkurler, sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, aslinda iki yagli kagit arasında daha kolay açılabilir, ya da tezgahı biraz unlayip açarken de hamuru biraz unlarsaniz yapisma azalir. Belki siz bir miktar daha un koymalıydınız cok yapıştıysa. Içine portakal suyu ben de düşündüm ama vazgectim, kıvamı bozabilir, onun yerine 2 portakal kabugu rendeleyip sekerle ovarak tadını artirabiliriz:)

      Sil
  2. Merhaba, ben tariflerden hiç anlamayan birisiyim. Ancak bu tarif gerçekten ilgimi çekti. Fırında tam olarak kaç dakika pişirmeniz gerekiyor acaba? Bu bilgiyi de verirseniz çok sevinirim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam dakika olarak veremem, fırından fırına değişir. Siz takip edin anlaşılıyor pişince.

      Sil