Top Social

Yumuşacık Muzlu Kek

12/22/2020
muzlu kek


Yine tezgahta kararmış muzlarla birbirimize baktığımız bir gündü. Gökçe'ye söyleyeyim de bunlarla muzlu muffin yapsın diye düşünüyor bir yandan da muzlu muffini milyon kez yaptığım için daha farklı bir kek yapsam diyordum.


Ama nasıl bir kek yapacağımı da bir türlü bilemedim. İstediğim şey nemli yumuşacık olmasıydı ve tadının hafif olup iç baymamasıydı. Instagram'da Sally's Baking Addiction hesabının muzlu keki önüme düştüğünde hemen tarifi inceledim, işte dedim bunu denemem lazım. Başlık da çok cezbediciydi, yaptığım en iyi muzlu kek diyordu çünkü. Bu arada en sevdiğim bloglardan biridir, yıllardır takip ederim denediğim tüm tarifleri harika oluyor.

yumuşacık muzlu kek


Genel olarak tarife sadık kalmakla birlikte, ölçüleri üçte bir oranında azaltarak yaptım, çünkü elimde 3 değil 2 muz vardı, zaten çok olursa bitiremeyiz bu bize yeter dedim. Gerçekten de gayet yeterli oldu.  


Orjinal tarifte kullanılan buttermilk yerine sulandırılmış yoğurt (Ayrandan daha koyu) kullanabilirsiniz ama ben bir bardak süte bir tatlı kaşığı limon ya da sirke ekleyerek karıştırıyor ve 10 dk bekliyorum. Kesilip buttermilk oluyor ama bazen kesilmeyebiliyor, yine de o şekilde ekliyorum, ki bu kekte de öyle oldu ama sonuç harikaydı.

muzlu kek

Peki sonuç nasıl oldu derseniz, tek kelimeyle mükemmeldi. Fırından çıktığında yumuşacık ve nemli, yemeye doyulmaz bir kek olmuştu. Ben çekimden sonra 2 dilimi yedim kahvemle :) Hava almayan bir kapta saklarsanız ertesi gün de gayet güzel oluyor.

O zaman tüm noktaları söylediysek şimdi yumuşacık muzlu kek tarifine geçebiliriz.


Yumuşacık Muzlu Kek

Yumuşacık Muzlu Kek
Porsiyon: 9 dilim
Yazar: Özge Beydağ Yılmaz
Hazırlık Süresi: 20 MinPişirme Süresi: 40 MinToplam Süre: 1 Hour
Yumuşacık, nemli ve mis kokulu bir muzlu kek

Malzemeler

  • 2 büyük ve olgunlaşmış muz (küçükse 3  muz koyabilirsiniz)
  • 100 gr tereyağ (Oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 1 su bardağı toz şeker (Yarı yarıya esmer ve beyaz şeker kullandım)
  • 2 yumurta (Oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağı buttermilk (1 bardak süte 1 tatlı kaşığı limon ya da sirke ekleyip karıştırın ve 10 dk bekletin, buttermilk hazır)
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı dolusu tarçın
  • 1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı

  1. Öncelikle bir bardak süte 1 tatlı kaşığı limon ya da sirke ekleyip karıştırın ve kenara koyun (buttermilk olsun bir kenarda)
  2. Bir kapta muzları çatalla güzelce ezin püre haline gelsin
  3. Bir kapta un, kabartma tozu, vanilya, tarçın ve tuzu karıştırın. O da kenarda beklesin.
  4. Ve çukur bir kapta tereyağ ile toz şekeri krema olana dek çırpın.
  5. Üstüne yumurtaları ekleyip çırpın.
  6. Muzları ekleyin karıştırın.
  7. Son olarak bir yandan mikserle çırparken diğer yandan dönüşümlü olarak un ve buttermilk ekleyeceğiz. 
  8. Önce unun yaklaşık üçte birini ekleyin üstüne buttermilkin yarısını ekleyin. Sonra yine unun üçte birini, sonra buttermilkin kalanını ve son olarak unun kalanını da ekleyin. (Bu arada çırpmaya devam) Bu işlemi neden yapıyoruz derseniz aşağıdaki notlara bakınız.
  9. Ve yaklaşık 20x20 ölçülerinde bir kalıbı yağlayıp unladıktan sonra keki kalıba döküp 180 derece ısınmış fırına veriyoruz. 
  10. Yaklaşık 40 dk kadar pişirin. İçini kontrol edin pişmişse alın fırından.
  11. Afiyet olsun

Notlar:

  • Tarifte 240 ml cup ölçeği kullanılmıştır.
  • Un ve buttermilki dönüşümlü eklemekteki amaç ne derseniz şeker ve tereyağını çırptıktan sonra direkt sıvı bir şey eklersek tam olarak malzemeye karışmaz, önce biraz unla başlıyoruz ve dönüşümlü olarak ekliyoruz. Aynı zamanda kimyasal bir açıklaması da var bu işlemin, bu yöntemle kekte hiç istenmeyen bir şey olan gluten oluşmasını engelliyoruz. (gluten kekin dokusunun pufidik olmasını engeller)
muzlu kek, yumuşak muzlu kek, nemli muzlu kek, muzlu kek tarifi
kek
Tarifimi denediniz mi?
Etiketleyin @ozgeninoltasi ve Instagram'da paylaşın #ozgeninoltasi
3 yorum on "Yumuşacık Muzlu Kek"
  1. Bu güzel muzlu keki deneyeceğim birazdan.hem yapımı kolay gibi hem de çok leziz görünüyor😋teşekkür ederiz özge abla tarifi bizimle paylaştığınız için ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım seversiniz, gerçekten çok güzel bir kek oluyor.

      Sil
  2. Merhaba, buttermilk asidik yapısı sayesinde keke ekstra yumuşaklık ve aroma veriyormuş :) Yoğurdu sütle seyreltip koyabilirsiniz uğraşmak istemezseniz. Ben şahsen olağanüstü farklar görmüyorum kendi adıma. UHT sütten buttermilk yapmak zor zaten, genellikle kesilmiyor :)

    YanıtlaSil