Top Social

Sade Pastane Poğaçası (Karaköy Poğaçası)

3/15/2021
Karaköy Poğaçası

Bu ara yeni tarif yazma hızım biraz düştü biliyorum. İş ve evdeki yoğunluk, boş kaldığımda da bir şey pişirmek yerine ayağımı uzatıp dinlenmeyi tercih edişim sonucu bu duruma geldik :)


Pazar günü erken uyanınca ve ev halkı hala uyuyorken, fırsat bu fırsat  kahvaltıya değişik bir şey yapayım diyerek, instagramda kaydettiklerimi incelemeye başladım. Vee sevgili Doğa'nın (Margauxthecook) nefis karaköy poğaçalarını gördüm. 

Karaköy Poğaçası

Üstelik mayalı olmasına rağmen, hamuru yoğurup bekleme süreci yoktu. Sadece şekillendirdikten sonra tepside 15-20 dk dinleniyorlar o kadar. Bu arada Karaköy Poğaçası nedir derseniz hani pastanelerin sade poğaçası var ya işte o :) Vee gerçekten içeriğini bildiğiniz harika pastane poğaçalarınız oluyor. 


Ben genelde instant maya kullanıyorum ama pandeminin ilk döneminde, yani neredeyse 1 yıl önce annem markete gittiğinde maya alır mısın demiştim ve o da aktif kuru maya alıp getirmişti. Taa o zamandan beri 2 paket aktif kuru mayam vardı ve Doğa da tarifte kuru maya kullanmıştı, ben de tarif birebir olsun diye öyle yaptım. Ama aynı ölçüde instant da kullanabilirsiniz (önden kabarmasını beklemeye gerek yok)

Karaköy Poğaçası

Poğaçaları sabah kahvaltısına yetiştirdim ve afiyetle yedik, çok çok güzeldi. Sonra akşamüstü acıkınca da kalan 2 taneyi yedim, yine çok güzeldi :) Bundan sonra sık sık yapılacaklar arasına girdi bu tarif. Size de denemenizi tavsiye ederim. Doğa'nın sabitlediği hikayelerde yapılış videosu var, onu da mutlaka izleyin. 


Ben şimdi nefis karaköy poğaçası tarifini aşağıya bırakıyorum. Siz de yaparsanız yorumlarınızı beklerim.



SADE PASTANE POĞAÇASI (KARAKÖY POĞAÇASI)



Karaköy poğaçası yani sade pastane poğaçası, nefis tel tel dokusuyla gönlünüzü fethedecek.


Porsiyon: 10-12 Adet
Hazırlık: / Pişme: / Toplam:




MALZEMELER

125 gr oda sıcaklığında tereyağ
1/4 su bardağı sıcak su
1/4 su bardağı süt
1 yemek kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı kuru aktif maya
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 yumurta sarısı
2 çay kaşığı tuz
2 su bardağı un
Üzerine sürmek için 1 yumurta sarısı ve 1 çay kaşığı toz şeker

HAZIRLANIŞI

  • Bir kase ya da büyükçe bir bardağa sıcak su ve sütü ekleyin ılık olacak. İçine şekeri ve mayayı koyup karıştırın ve üstüne küçük bir kapak kapatın.
  • 5-10 dk bekleyin köpürecek (bu mayanız çalışıyor demektir)
  • Çukur bir kaba kabarmış mayalı karışımı dökün, üstüne de yumuşak tereyağını ve güzelce karıştırın (spatulayla ya da çırpıcıyla)
  • Yumurta sarısı ve zeytinyağını da ekleyip karıştırın.
  • Üstüne 1 bardak unu ve tuzu ekleyip yoğurmaya başlayın.
  • Yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur olana kadar un ekleyip yoğurum (2 bardak yetiyor genelde, belki yazın bir yarım bardak daha ister)
  • Hamuru 10-12 eşit parçaya bölün (Ben hamuru tartıp eşit 12 parçaya böldüm, Yaklaşık 56 gr oldu hepsi)
  • Parçaları elinizde alta doğru katlayıp yuvarlayın ve üzerlerine bastırıp yassıltarak tepsiye dizin. (Tepside kabaracakları için yassı halde koymanız lazım)
  • Tepside 15dk bekletin. Sonrasında yumurta sarısı ve 1 çay kaşığı şekeri çırpıp üstlerine sürün ve çatalla iki tarafından çizgiler yapın.
  • 180 derece iyice ısınmış fırına atın, 15-20 dk sonra üzerleri iyice kızarınca alıp afiyetle yiyebilirsiniz.

  • NOTLAR

  • Bardak olarak 240 ml cup ölçeği kullanılmıştır.
  • Instant maya kullanacaksanız çırpma kabına su, süt ve şekeri koyun mayayı da ekleyin beklemenize gerek yok. (aynı miktarda maya kullanabilirsiniz)
  • Anahtar Kelime: karaköy poğaçası, sade pastane poğaçası, mayalı poğaça Kategori: Poğaça
    Post Comment
    Yorum Gönder