Top Social

Mozaik Doğumgünü Pastası

3/04/2021
mozaik pasta

Dün instagram hikayelerinde de bol bol paylaştığım üzere Gökçe'nin 8.doğumgünüydü. Geçtiğimiz sene bu zamanlar, 1 hafta sonra ülkece bir kabusun içine gireceğimizden habersiz, epey kalabalık bir grupla doğum gününü kutlamıştık. Ve sonrasında 1 yıldır süren o corona kabusu başladı. 


Bu yıl ne yapsak nasıl yapsak derken, c.tesi günleri de henüz evden çıkma yasağı kalkmamışken, küçük bir grupla tam da doğduğu gün olan 3.Martta öğleden sonra kutlayalım dedik. Anneanne, babaanne, teyze ve hala da geldi. Hepimiz zaten öyle veya böyle sürekli görüştüğümüz için çok değişen bir şey yoktu corona açısından. 

mozaik pasta

Asıl soru pasta nasıl olacaktı. Geçen yıl kendimi yormayıp hazır almıştım, bu sene de o niyetteydim. Ama baktım ki Gökçe de diğer minikler de pastayı pek sevmiyor, kimi çikolatalı olsun istiyor kimi çikolatalı yemiyor, derken aklıma mozaik pasta yapmak geldi. Hepsi de bayılarak yiyorlar çünkü. 


Gökçe'yi ikna etmek için, ama iki katlı yapıcam bak dedim, olmaz üç katlı olsun dedi, e tamam olsun dedim :) Çikolata içimizi baymasın diye  portakal kabuğu rendeledim, dondurucudaki karadutlar aklıma gelince biraz da karadut ekledim. Üstüne de çikolata ganaj yaptım. Gökçe ve kuzeni de süslemeyi yapınca işte ortaya bu pasta çıktı.

mozaik pasta

Blogdaki kaçıncı mozaik pasta tarifi olacak bilmiyorum ama emin olun yaptığım en pratik ve en lezzetli mozaik bu oldu. Ve bundan sonra mozaik pasta tarifi denemelerim de sona erdi, tarifim budur :) Özellikle portakal kabuğunun verdiği lezzet müthiş. tavsiye ederim.


Katları 3-4 gün önceden hazırlayıp strece sarıp attım dondurucuya. Doğumgününün olduğu gün sabahtan ganajı hazırladım, 200 gr kremayı ısıtıp içine 200 gr bitter çikolata ekleyip karıştırdım (fazla geldi yarım ölçü yetermiş) Biraz soğuyunca da dondurucudan çıkan mozaik pasta katlarının üstüne döküp katları üst üste dizdim. Ganaj çok düzgün gözükmüyor çünkü Gökçe ben yapıcam diyerek olaya dahil oldu :) 

mozaik pasta

Sonra kapladığımız pastayı attık normal dolap katına. Ganaj biraz donunca da çilek ve süslemeleri dizdi kızlar. Yapması çok çok kolay bir pasta gerçekten, katlı yapmanız da şart değil ayrıca. Kelepçeli kalıba streç film koyup içine bastırın mozaik pastayı sonra da donunca çıkarıp ganajla kaplayın, mis gibi pasta. 


Katlı yapmaktaki tek sorun 3 farklı boy kalıp bulmakta. Alt kat için pasta çemberi kullandım, ara kat için küçük bir sos tenceresi :) En üst kat için de minik çemberlerim vardı meze falan yapmak için onu kullandım. Elle de şekillenir de çok düzgün olmaz.


Neyse lafı çoook uzattım haklısınız, o zaman hemen portakallı karadutlu mozaik pasta tarifine geçiyorum;


Mozaik Doğumgünü Pastası

Mozaik Doğumgünü Pastası
Porsiyon: 15-20 kişilik
Yazar: Özge Beydağ Yılmaz
Hazırlık Süresi: 20 MinPişirme Süresi: 10 MinToplam Süre: 30 Min
Mozaik pastadan doğumgünü pastası. Portakal kabuklu ve karadutlu.

Malzemeler

Mozaik Pasta
  • 6 paket petibör (3 lü paketlerden 2 tane kullandım toplam 900 gr)
  • 300 gr tereyağ
  • 6 yemek kaşığı toz şeker
  • 6 yemek kaşığı kakao (tepeleme doldurmayın)
  • 3 su bardağı süt
  • 2 portakal kabuğu rendesi
  • 1 su bardağı karadut
Ganaj İçin
  • 200 gr krema (1 kutu)
  • 200 gr bitter çikolata (küçük küçük doğranmış)

Hazırlanışı

  1. Büyükçe bir kabın içine bisküvileri her biri 4 e bölünecek şekilde kırın.
  2. Eğer kullanacaksanız karadut veya başka bir meyveyi de bisküvilere ekleyin. (Karadutlar donuktu tam çozdürmeden ekledim)
  3. Portakalların kabuklarını rendeleyin.
  4. Bir sos tenceresine tereyağını koyup eritin, üstüne şeker, süt , kakao ve portakal kabuklarını ekleyin, karıştırarak şeker eriyene kadar pişirin.
  5. Kaynamaya yakın ocaktan alın, ilk sıcaklığı geçince  bisküvilerin üzerine dökün, tüm bisküvlere sos gelecek şekilde karıştırın. 
  6. Sos çok sıvı acaba olmayacak mı diye endişe etmeyin, bisküvilerle birlikte karıştırıp donunca gayet güzel oluyor.
  7. Kalıbınıza streç film serin, içine bisküvili karışımı döküp güzelce bastırarak yerleştirin.
  8. Üstünü de streçle kapatıp dondurucuya atın.
  9. Gaanajı hazırlamak için, kremayı sos tenceresine koyup ocağa alın, kaynamaya başlamadan hemen önce ocaktan alın (yani iyice ısınacak, kenarlarda kabarcıklar olacak)
  10. Ocaktan aldığınız kremanın içine parçaladığınız  çikolatayı ekleyin karıştırarak eritin. Sonra soğumaya bırakın. Durdukça kıvamı yoğunlaşacak.
  11. Pastanızı dondurucudan alın üstüne ganaj döküp spatulayla yayarak kaplayın. 
  12. Ganaj döktükten sonra normal dolap katında saklayın.

Notlar:

  • Ben ilk önce 3 paket bisküvi ile en alt katı yaptım, ertesi gün diğer 3 kutu ile üstteki iki katı. Siz de tam yarım ölçü olarak hazırlayabilirsiniz. 6 paket bisküviyi bir anda yapmak zor olacaktır.
  • Ganaj 200 gr krema 200 gr çikolata ile biraz fazla çıktı ama az olup yetmemesinden iyidir dedim. Kalanı dondurucuya attım.
mozaik pasta, mozaik doğumgünü pastası, portakallı mozaik pasta
pasta
Tarifimi denediniz mi?
Etiketleyin @ozgeninoltasi ve Instagram'da paylaşın #ozgeninoltasi
Created using The Recipes Generator
3 yorum on "Mozaik Doğumgünü Pastası "
  1. Sevgili Özge Hanım, ellerinize sağlık...kızınızın doğum günü kutlu olsun.sizi yıllardan beri takip ediyorum.ablamın da adaşısınız:)) yeğenimin de doğum günü var yakında, karadut yerine ne koyabiliriz diye sormak istedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, çok teşekkür ederim. Karadut gerekli değil, hiçbir şey koymayabilirsiniz. Ya da çilek olabilir şu anda bulması kolay. Portakal kabuğu koyunca zaten güzel bir aroma veriyor 😊

      Sil
    2. Çoook teşekkür ederim.Sevgilerimizle...

      Sil