Top Social

Ayva Reçeli (Düdüklüde 10 dk)

11/29/2021
ayva reçeli


Ayva reçeli tarifi bir süredir sıklıkla bana soruluyor, kolay bir tarifiniz var mı diye. Ben de ne yazık ki yok ama deniycem mutlaka diyorum ve bir türlü fırsat olmuyordu :) Geçenlerde markette güzel ayvalar gözüme takılınca 4 tane attım sepete, hadi bakalım bir deneyelim dedim.


Tabii öncelikle pratik ama lezzetli bir tarif bulmalıydım. Hemen biraz tarif araştırmasına giriştim. Tencerede 40 dakika falan uzun süreydi benim için :) Sonra gözüme düdüklüde reçel tarifleri ilişti. İşte dedim aradığım tam olarak bu.


ayva reçeli

Ben şuradaki tarifi baz alarak yaptım, sadece şekerim az kalmıştı mecburen az koydum ama bence isabet oldu. Hafif mayhoş ve lezzetli bir sonuca ulaştım. Benim gibi şekerle arası olmayanları mutlu eder kesinlikle. 


Burada verilen püf noktalarından biri şuydu, ayvaları doğrarken kararmasın diye limonlu suya koymanız rengini vermesini engellermiş, o yüzden normal suya koyuyoruz (valla acemi olduğum için ne deniyorsa o şekilde yaptım, rengi de gerçekten on numara oldu)


ayva reçeli

Bildiğiniz gibi şekere kıvamını veren şey meyvedeki pektin maddesi, ayvanın çekirdeği de çok yüksek pektin içeriğine sahip, o yüzden bir ayvanın çekirdeklerini ayırıp ekliyoruz tencereye. Ama sadece 1 ayvanınkini, hepsini eklerseniz jöleye döner. Ocağı kapatınca epey akışkan oluyor ama durdukça jelleşiyor reçel, dikkat edin. Aa bu kıvam almadı diyerek çok kaynatırsanız ertesi güne aşırı koyulaşabilir.


Ben düdüklüde 10 dk pişirdim, ayvalar çok yumuşadı, eşim marmelat gibi sevdiği için ben bunu tercih ederdim zaten, ama siz daha diri olsun derseniz 7-8 dk yetecektir. Tabii ayvaları ne kadar büyüklükte doğradığınız da önemli. Yine de gözünüz korkmasın her şekilde gayet lezzetli oluyor.



AYVA REÇELİ



Düdüklüde 10 dk da hazırlayabileceğiniz nefis bir ayva reçeli


Porsiyon: 1 kavanoz
Hazırlık: / Pişme: / Toplam:




MALZEMELER

4 adet ayva (Yaklaşık 1200 gr geldi)
850 gr toz şeker (200 gr bardakla 4,5 bardak, benim şekerim bitmişti 750 gr koydum bence gayet yeterliydi)
1 ayvanın çekirdekleri
6-7 adet karanfil.
2 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı limon

HAZIRLANIŞI

  • Öncelikle çukur bir kaba su doldurun. Ayvaların çekirdeklerini temizleyip küçük küçük doğrayarak suya koyun.
  • Daha sonra tüm ayvaları süzerek düdüklü tencereye koyun.
  • Üstüne şekeri, karanfili, 1 ayvanın çekirdeklerini ekleyin.
  • 2 çay bardağı su ekleyip karıştırın.
  • Düdüklüyü kapatın, hızlı ateşte pişirmeye bırakın, düdüğü ötünce ya da hava çıkarmaya başlayınca orta seviyeli ateşe alıp 10 dk pişirin. (Biraz diri seviyorsanız 8 dk tutun)
  • Düdüklünün havasını alıp açtıktan sonra orta dereceli ateşte biraz kaynatın, suyu kıvam alsın. (7-8 dk)
  • Ocaktan almadan önce limonu ekleyin, karıştırıp kapatın.
  • Bu arada reçele başlamadan önce dondurucuya bir çay tabağı koyun soğusun, reçelin sulu kısmını soğuk tabağa damlatın, kıvamını test edin. Soğuk tabakta kıvamlı şekilde akıyorsa olmuştur. Sonradan durdukça koyulaşacak zaten.


  • Anahtar Kelime: ayva reçeli, düdüklüde ayva reçeli, kolay ayva reçeli Kategori: Reçel
    Post Comment
    Yorum Gönder