Top Social

Şarapta Pişmiş Dana Eti (Boeuf Bourguignon)

9/15/2022
şarapta pişmiş dana kuşbaşı

Geçenlerde, çok uzun zamandan sonra bir yemek workshopuna katıldım. Instagram story'lerinden takip edenler hatırlayacaktır. Bonna porselen'in davetiyle MSA (Mutfak Sanatları Akademisi) da harika bir gün geçirdik, nefis yemekler yaptık ve afiyetle yedik :)


O gün yaptığımız ana yemek o kadar lezzetliydi ki, ben bunu evde de yaparım mutlaka dedim ve bloga da tarifi yazmak istedim. Yapması adını söylemekten daha kolay olan Boeuf Bourguignon (Sığır Burginyon), Fransa'nın Burgonya bölgesine ait şarapta ağır ateşte pişirilmiş bir et yemeği :) Şarap şart mı derseniz, evet  diyeceğim, çünkü şefe sordum ve şarabın asidik özelliği sayesinde etin yumuşaklığını sağlayıp, aroma verdiği için kullanmanız lazım dedi. Zaten düşündüm de diğer türlü bildiğimiz et sote olacak yemek. Şarabın kalitesi önemli değilmiş, ucuz bir şarap da olur dedi. 


msa workshop

3 çeşit yemek yaptığımız için hepsini bitirmek imkansızdı o yüzden yanımızda eve götürdük ve akşam yemeğinde eşimle bir güzel yedik. O da yemeğe bayıldı. Size de denemenizi tavsiye ederim. Ben normalde düdüklü haricinde et sote yapamam, pişmez diye düşünürüm ama bu çok güzel pişti ağır ağır. Yaparsanız yorumlarınızı bekliyorum.


Bu arada Bonna Porselen'in tabakları o kadar güzeldi ki, içine ne koysanız harika görünüyor. Davetleri için kendilerine ve Contactplus İletişim Ece Kuplay'a bir kez daha teşekkür ediyorum. Ve tabii ki MSA da bu harika yemekleri yapmamızı sağlayan şef  Tolga Çakar'a da teşekkürlerimi sunarım.


MSA da workshop

Aşağıda tüm detayları ile tarifi bulabilirsiniz. Bu ölçüler bize verilen ve orada yaptığımız ölçüler. 2 kişiye yeter, çok iştahlıysanız yanına pilav yaparsınız :)) Yok bol bol yiycez derseniz istediğiniz şekilde ölçüyü artırabilirsiniz.



ŞARAPTA PİŞMİŞ DANA ETİ (BOEUF BOURGUİGNON)



Kıvamıyla lezzetiyle harika bir et yemeği.


Porsiyon: 2 kişilik
Hazırlık: / Pişme: / Toplam:




MALZEMELER

200 gr dana döş (kuşbaşı doğranmış)
1 adet küçük kuru soğan
Yarım orta boy havuç
2 diş sarımsak
1 adet defne yaprağı
20 gr (1 silme yemek kaşığı) domates salçası
10-15 gr un (1 yemek kaşığı, ne tepeleme ne silme olacak ikisinin arası)
250 gr et suyu
250 gr kırmızı şarap
Tuz-karabiber
Zeytinyağ

HAZIRLANIŞI

  • Çelik veya döküm yayvan bir tencereyi en yüksek ateşe koyun, tencerenin tabanını kaplayacak kadar zeytinyağ gezdirin.
  • Yağ iyice ısınınca etleri atın ve her tarafları kahverengi olana kadar etleri mühürleyip tencereden bir tabağa çıkarın.
  • Soğanı iri iri doğrayın (yoksa etler pişene kadar eriyip yok olur) havuçları da yuvarlak şekilde dilimleyin et pişirdiğiniz tencereye koyun, sarımsakları da ekleyip orta ateşte biraz karıştırarak soteleyin.
  • Salçayı ve unu ekleyip güzelce kavurun
  • Et suyunu ve şarabı da ekledikten sonra etleri de tencereye alın
  • Tuz, karabiber ve defne yaprağını ekleyin.
  • Kapağını kapatın, kaynamaya başlayınca çok kısık ateşe alın ve 1-2 saat etler yumuşayıp suyu yarıya inene kadar pişirin.
  • Sonrasında afiyetle yiyebilirsiniz.


  • Anahtar Kelime: beef bourguignon, dana burginyon, şarapta pişmiş dana eti Kategori: Et Yemeği
    2 yorum on "Şarapta Pişmiş Dana Eti (Boeuf Bourguignon)"
    1. Özge Hanım merhaba, öncelikle ellerinize sağlık, enfess görünüyor;) eminim Julie&Julia filmini izlemişsinizdir; orada da bu tarifi 2 kez yapıyordu başroldeki oyuncu ilkini fırında unutup yaktığı için. sizce bunu da yaptığınız kavurmali kuru fasülye tarifi gibi döküme koyup fırında pişirsek nasıl olur? Ben daha önce bu tarifi hiç yapmadığım için yorumunuz merak ettim. Şimdiden teşekkürler, sevgiler...

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Merhaba, çok teşekkür ederim. Filmi izleyeli çok uzun zaman oldu, bu ara tekrar izlemek istiyorum hatırlatmanız iyi oldu. Şimdi inceledim tarifleri, her şekilde yapılıyor, ocakta, fırında, biraz ocakta biraz fırında şeklinde :) Ben bir miktar ocakta pişirip sonra 180 derece fırında tamamlamayı tercih ederim.

        Sil