Havalar biraz serinlemeye başlayınca aklına kuru fasulye düşenler burada mı acaba :) Ben yazın neredeyse hiç yapmam kurufasulye, aklıma bile gelmez. Mutlaka kış olacak ya da en azından serin bir hava. Yanına da şöyle kütür kütür turşu varsa ohh mis. Geçenlerde kavurmalı kuru fasulye fikri düşüverdi aklıma. Şöyle bol tereyağlı olacak üstelik.
Normalde kuru fasulyeyi düdüklüye atıp pişiriyorum ama bu sefer biraz farklı bir yol izledim lezzetini artırmak için. Hani şu ünlü fasulyecilerin çömlekte yaptıkları nefis fasulyeleri var ya, biraz onlara benzesin istedim, ve gerçekten neredeyse aynısı oldu. Biliyorum onlar ispir fasulyesi ile yapıyor ama bu fasulye de minicik ve çok lezzetli olduğu için sonuç beklediğimden iyiydi.
Nasıl yaptığımı özet olarak anlatayım, tarifi de aşağıya ekledim. Öncelikle bir gece önceden 1,5 bardak kuru fasulyeyi 1 bardak süt 3 bardak su ile ıslattım, içine 1'er tatlı kaşığı şeker ve tuz ekledim. Ertesi gün, önce fasulyeyi süzüp tencereye aldım ve 1 bardak süt, üstüne çıkacak kadar su ve 1 tatlı kaşığı toz şeker ekleyip ağır ateşte yumuşayana kadar haşladım. Dağılmadan, hafif dişe gelir olacak.
Diğer tarafta bir döküm tencerede (burası önemli çünkü fırına girecek, döküm tencere yoksa güveç tenceresi ya da borcam da olur) bol tereyağında soğanı salçaları kavurup üstüne suyuyla birlikte fasulyeleri alıp, azsa biraz daha su ile yarım saat pişirdim. Son olarak da kavurmayı küp küp doğrayıp, biraz tavada çevirdim ve fasulyenin üstüne ekledim, 4-5 tatlı kaşığı tereyağını da parça parça koydum. Sonra kapağını kapatıp 180-200 derece fırında 15-20 dk tuttum. Sonrası tam bir şölen :)
Yanına da kendi kurduğum kornişon ve domates turşusu eşlik etti. Gerçekten herkesi mutlu eden bir menü diyebilirim. Siz de mutlaka bu tarifle deneyin, bana hak vereceksiniz.
Özge'nin Oltası'na hoşgeldiniz... Pratik ve sonucu garantili tarifler arıyorsanız doğru yerdesiniz. Tariflerin yanında okuduğum kitapları, izlediğim filmleri kısaca hayat denizinde oltama takılan herşeyi paylaşıyorum. Umarım siz de seversiniz.
Post Comment
Yorum Gönder