Top Social

Güveçte Kavurmalı Kuru Fasulye

10/10/2022
güveçte kuru fasulye

Havalar biraz serinlemeye başlayınca aklına kuru fasulye düşenler burada mı acaba :) Ben yazın neredeyse hiç yapmam kurufasulye, aklıma bile gelmez. Mutlaka kış olacak ya da en azından serin bir hava. Yanına da şöyle kütür kütür turşu varsa ohh mis. 


Geçenlerde Kuka Çiftlik'in denemem için gönderdiği ürünler arasında kuru fasulye ve kavurmayı görünce hemen kavurmalı kuru fasulye fikri düşüverdi aklıma. Şöyle bol tereyağlı olacak üstelik. Bu arada Kırklareli Koruköy fasulyesi her sene sınırlı miktarda ve doğal gübreyle üretilen geleneksel bir fasulyeymiş, en güzeli de ince kabukluymuş.

kuka çiftlik kuru fasulye

Normalde kuru fasulyeyi düdüklüye atıp pişiriyorum ama bu sefer biraz farklı bir yol izledim lezzetini artırmak için. Hani şu ünlü fasulyecilerin çömlekte yaptıkları nefis fasulyeleri var ya, biraz onlara benzesin istedim, ve gerçekten neredeyse aynısı oldu. Biliyorum onlar ispir fasulyesi ile yapıyor ama bu fasulye de minicik ve çok lezzetli olduğu için sonuç beklediğimden iyiydi. 


Bu kadar lezzetli olmasının ana nedeni kavurmaydı aslında, nereden biliyorsun derseniz, Gökçe yemeyeceği için kavurma eklemeden önce ayırmıştım yemeğin birazını, onun tadı da güzeldi ama hani öyle off denecek bir durum yoktu, oysa ki kavurmalı olan gerçekten çok iyiydi. Tabii Gökçeye ayırdığım kısımda son fırınlama aşaması da eksikti onun da etkisi olmuştur lezzette.


kavurmalı kuru fasulye

Nasıl yaptığımı özet olarak anlatayım, tarifi de aşağıya ekledim.  Öncelikle bir gece önceden 1,5 bardak kuru fasulyeyi 1 bardak süt 3 bardak su ile ıslattım, içine 1'er tatlı kaşığı şeker ve tuz ekledim. Ertesi gün, önce fasulyeyi süzüp tencereye aldım ve 1 bardak süt, üstüne çıkacak kadar su ve 1 tatlı kaşığı toz şeker ekleyip ağır ateşte yumuşayana kadar haşladım. Dağılmadan, hafif dişe gelir olacak. 


Diğer tarafta bir döküm tencerede (burası önemli çünkü fırına girecek, döküm tencere yoksa güveç tenceresi ya da borcam da olur) bol tereyağında soğanı salçaları kavurup üstüne suyuyla birlikte fasulyeleri alıp, azsa biraz daha su ile yarım saat pişirdim. Son olarak da kavurmayı küp küp doğrayıp, biraz tavada çevirdim ve fasulyenin üstüne ekledim, 4-5 tatlı kaşığı tereyağını da parça parça koydum. Sonra kapağını kapatıp 180-200 derece fırında 15-20 dk tuttum. Sonrası tam bir şölen :)


Yanına da kendi kurduğum kornişon ve domates turşusu eşlik etti. Gerçekten herkesi mutlu eden bir menü diyebilirim. Siz de mutlaka bu tarifle deneyin, bana hak vereceksiniz. 





KAVURMALI KURU FASULYE



Güveçte kavurmalı kuru fasulye muhteşem lezzetiyle herkesin bayılacağı bir lezzet


Porsiyon: 6 kişilik
Hazırlık: / Pişme: / Toplam:




MALZEMELER

1,5 su bardağı kuru fasulye
2 yemek kaşığı tereyağ (ekstra üstüne koymak için 4-5 tatlı kaşığı daha)
1 büyük soğan
1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Islatmak için süt ve su
2 tatlı kaşığı toz şeker (biri ıslatma suyuna biri pişerken konuyor)
1 tatlı kaşığı tuz
150 gr kavurma
Toz kırmızı biber

HAZIRLANIŞI

  • Fasulyeleri büyükçe bir kaba koyup üstüne 1 su bardağı süt, üstüne çıkacak kadar su ekleyin (3-4 bardak). 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı tuz koyun. Ertesi güne kadar suda bekleyecek.
  • Pişirmeden önce fasulyeyi süzüp tencereye koyun, üstüne yine aynı şekilde 1 bardak süt ve üstüne çıkacak kadar su koyun, 1 tatlı kaşığı şeker ekleyin. Kısık ateşte pişmeye bırakın. Fasulyeler yumuşayıp, hafif dişe gelir haldeyken ocaktan alın (dağılmasınlar daha pişecek çünkü)
  • Mümkünse fırına girebilecek bir tencerede (döküm ya da güveç) tereyağını eritin, yanmaması için azıcık sıvıyağ da ekleyin, üstüne yemeklik doğranmış soğanı koyup kavurun.
  • Salçaları ekleyip onları da kavurun ve fasulyeleri suyuyla birlikte ekleyin. Az gelirse üstüne çıkacak kadar su ilave edin. Biraz toz kırmızı biber de ekleyin, karıştırıp 20-30 dakika kısık ateşte pişirin.
  • Küp küp doğradığınız kavurmaları fasulyeye ekleyin, üstüne 4-5 tatlı kaşığı tereyağ parçası koyup kapağını kapatın ve 200 derece fırında 15 dk kadar tutun.
  • Fırına girince hem suyu yoğunlaşıyor hem de lezzeti daha iyi oluyor. Ama yok fırına atmam derseniz kavurma ve tereyağ ekleyip biraz daha ocakta pişirebilirsiniz.
  • Afiyet olsun.


  • NOTLAR

  • Fasulyenin suyunu zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Baktınız suyu az geldi biraz daha sıcak su ekleyip 5 dk pişirin. Biz sulu sevmediğimiz için fotoğraftaki gibi yapıyorum.

  • Anahtar Kelime: kek, elmalı keki yumuşacık elmalı kek Kategori: Kek
    Post Comment
    Yorum Gönder