Top Social

El Yapımı Makarna ve Sosları Etkinliği

1/29/2012
el yapımı makarna
Aslında aklımda hiç yoktu böyle bir workshop'a katılmak, her şey bitti de elde makarna yapmak mı kaldı diye düşünüyordum. E nasıl oldu da katıldın derseniz;

Garanti Emeklilik Hobi Klüplerini duymuşsunuzdur belki, eğer Garanti Emeklilik üyesi iseniz bir çok alanda anlaşmalı hobi kurslarından %50 civarında indirim hakkınız oluyor. Ben yaklaşık 4 yıldır GE üyesi olmakla birlikte hiç yararlanmamıştım bu fırsattan. Ocak ayında bunu değerlendirip bir yemek kursuna gitmeye karar verdim. Üstelik anlaşmalı yemek kursu EKS Mutfak Akademisi evime de çok yakın.

Ocak ayı etkinlik listesini inceledim seçeneklerde pek ilgimi çeken bir şey yoktu ama kafama koymuştum illa ki katılıcam birine diye, sonunda içlerinde en eğlenceli gözüken makarna yapımını seçtim. Bir arkadaşımı da yanımda indirimli şekilde götürebileceğimi öğrenince, çok sevdiğim arkadaşım Emel'le birlikte rezervasyonumuzu yaptık ve 19.Ocak'ta iş çıkışı heyecanla EKS'ye gittik. 

Daha önce İglo etkinliğinde de şefimiz olan Barış Aytekin bizi tezgahlarımızın başına çağırdı ve sandığımızdan da zor bir süreç başladı.

Makarna yapmanın en zor kısmı hamurun yoğrulması, biz iki kişi dönüşümlü olarak yoğurduk ama epey yordu bizi. Daha önce evde ekmek yoğurup (makinada değil elde) pişirmişliğim var fakat makarna hamuru daha sert olduğu için kıvama getirmek çok meşakkatli bir iş :) Aşağıda makarna hamuru ve ekşili sos ile peynir dolgulu ravioli tarifini paylaşıyorum. Aslında 2 çeşit daha makarna ve sos var ama onları da sonraki yazılarda paylaşıcam.


MAKARNA HAMURU

makarna hamuru
Makarna hamurunu 6 parçaya bölüp her parçayı açarak inceltiyoruz
4 Kişilik
Malzemeler:
2 su bardağı un
2 su bardağı irmik
4 yumurta sarısı
1 çay bardağı ılık su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:
Un ve irmiği bir yoğurma kabına alın ve ortasını açın. Ortasına yumurta sarılarını, zeytinyağı ve tuzu ekleyin. Üzerine suyu gezdirin. Hamuru pürüzsüz bir kıvam alana kadar yoğurun. Streç filme sarıp 20 dk. dolapta dinlendikten sonra hamuru makine ile açarak inceltin. İstediğiniz şekilde keserek kullanın.

(Hamurun hepsini inceltmeye çalışmayın yukarıdaki gibi uzun ince bir hale getirip altı parçaya böldük, sonra her bir parçayı tek tek incelttik)

el yapımı makarna hamuru
Hamurun biri açılıp tezgaha konmuş ben diğerini açmaya çalışıyorum
PEYNİR DOLGULU RAVİOLİ (EKŞİLİ SOS İLE)
el yapımı ravioli
Ravioli görüntü olarak mantıya benzeyen bir makarna. Ama daha büyük ölçülerde kare ya da bizim yaptığımız gibi yuvarlak olarak yapılıyor. İçini de istediğiniz şekilde dolduruyorsunuz. Biz kursta peynir dolgulu yaptık.
Peynir Dolgusu için:
4 yemek kaşığı 4 çeşit ufalanmış peynir (Tulum peyniri + Beyaz Peynir + Lor +Rokfor olabilir)
1 dal İnce kıyılmış dereotu.
1 tatlı kaşığı zeytinyağı.

Aşağıdaki şekilde daha önce açtığımız hamurun birine top şeklinde peynirleri aralıklı olarak koyuyoruz. Kenarlarına fırça yardımıyla yumurta sarısı sürüyoruz ki diğer hamur yapışsın. Sonra ikinci hamuru üstüne örtüp kenarlarını bastırıp yapıştırıyoruz. Daha sonra yuvarlak şekilde kalıplar çıkarıyoruz (çay bardağı ya da küçük bir kase yardımıyla)

ravioli makarna hazırlanışı

peynirli ravioli
Yuvarlak şekilde kesilen makarnaların kenarlarını çatalla bastırarak yapıştırıyoruz. Aynı zamanda da desen vermiş oluyoruz.

Makarnaları kaynayan suya atıp 4-5 dk. pişiriyoruz. Daha sonra sudan çıkarıp sosun içine koyarak 2 dk.da sosla birlikte pişiriyoruz ki sosla makarnanın tadı birbirine geçsin.

EKŞİLİ SOS:
Bu sosu şefimiz Barış Aytekin bizim için hazırladı. Nasıl yaptı derseniz ölçü veremeyeceğim çünkü tarifin detayını alamadım ama içine neler koyduğunu söylersem siz göz kararı eklersiniz. Bunun dışında 2 sos daha yaptık ama en muhteşemi buydu. Hele ki peynirli ravioliye çok yakıştı.
Barış şef sosu hazırlarken dikkatle izliyorum :)
- 1 tane küp küp doğranmış soğan, 2-3 diş sarımsak, ince doğranmış çarliston biber tereyağ veya zeytinyağda kavur.
- Kapari çiçeği turşusunu, kornişon turşusunu ve siyah zeytini minik minik doğrayın tavaya ekleyin.
- Üzerine biraz limon suyu dökün ve son olarak da küçük küçük doğranmış 2 domatesi ekleyin.
- En son biraz beyaz şarap ekleyin (yoksa elma sirkesi de olurmuş)
- Sonra bu malzemeleri kısık ateşte pişirin.

Makarnaları sosta 2 dk kaynatıp tabağa alın üzerine de bolca sos döküp afiyetle yiyin.
ekşi soslu ravioli


* Yazılarına yorum yapmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilemiyorum diyorsanız şurada detaylı anlatımı bulabilirsiniz.
*  Yazdığın yeni yazılar mail adresime gelsin diyorsanız şuraya mail adresinizi girin, sonrasında bir onay maili gelecek (spam'e düşebilir) o maili onayladıktan sonra işlem tamamdır.
15 yorum on "El Yapımı Makarna ve Sosları Etkinliği"
  1. Süper.. ellerine sağlık.. Mutlaka evde de denemelisin sonra bizim gibi müptelası olup makarna partisi yaparsın sevdiklerine ...

    YanıtlaSil
  2. Nilaycım senin kadar becerikli olamam makarna konusunda ama belki bir gün gaza gelip uğraşırım evde :) Senden de değişik tarifler alırım o zaman.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim . Bende inan o kadar düşündüğün gibi becerikli değilim sadece sevdiğim şeylerle ilgilenmeyi seviyorum. yemekte böyle bir şey sadece birde ilham gelmesi lazım her daim olmuyor...

    YanıtlaSil
  4. canım çok güzel bir eğitim olmuş. benimde makarna makinam bozuldu çok rahatlık oluyordu hamur sert olduğu için açması elde zor oluyor.Körisi de harika oluyor tavsiye edilir :))

    YanıtlaSil
  5. Süper:))
    El yağımı makarna benim favorimdir. Hatta bu konuda uzman sayılabilecek kadar bilgim ve tecrübem var. 1 yıl boyunca aralıksız makarna çeşitleri yaptım ve çok kursa gittim. Biriktirdiğim çok püf noktam var. Hatta o kadar çok makarna yaptım ki, bir ara hiç hazır makarna yemedik. Yaptım, kuruttum, biriktirdim ve İzmirdeki aileme bile dağıttım:)))
    Anlayacağın bayılıyorummmmm:)))
    Ellerine sağlık,
    Çok keyifli bir çalışma olmuş

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. esra esra-fidan-@hotmail.com25 Ocak 2013 15:10

      merhaba ben de el yapımı makarna ögrenmek istiyorum hangı kurslara gıttınız acaba şimdiden teşekkürler

      Sil
    2. Merhaba Esra Hanim,
      Yaklasik 4 sene once İtalya da workshoplara katildim, Turkiye de de Chefs İstanbul, Eks mutfak ve Mutfak Sanatlarindan kurs aldim. Kurslarin programlarini internetten arastirabilirsiniz. Cok keyifli ve cok basarili geciyor:). Tabi makarna makinem ile bol bol pratikte yaptim:)

      Sevgiler

      Sil
  6. Senemcim gerçekten çok güzel bir eğitimdi. Bence de elde açması zor. Açmayı bırak yoğurmak bile çok zor. Çok gaza gelirsem ancak yaparım bir gün :)

    Tijencim sana mutlaka danışacağım bir şeyler olacaktır, iyi oldu senin bu merakını öğrenmem :) Ayrıca tebrikler yani, gerçekten meşakkatli bir iş elde makarna yapmak. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. harika görünüyor makarnalara bayılıyorum ben garanti emeklilik bende de vardı ama sonra iptal ettirdim. :)

    bu arada banada beklerim.

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Senem (ssdesignbutik)ara sıra uğruyorum bloguna neler yazmışsın diye, seni de buralarda gördüğüme sevindim.

    YanıtlaSil
  9. Acil makinamı almam lazım sakın metrodan alayım demeyim ucuz olduğuna kanıp almıştım ama çin malıymış dandik. Emin önünde satılıyor çok kaliteli oraya gdebilirsem mutlaka almayı düşünüyorum. Ev makarnasının üstüne makarna tanımam.

    YanıtlaSil
  10. En sevdiğim yemek:)) Hele bir de hem makarnası, hem sosu el yapımıysa...
    Ellerinize sağlık, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  11. Teşekkürler Aslı Hanım, biraz zahmetli bir iş ama sonucu her şeye değer :) Sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. cok guzel bi post olmus, en kisa zamanda deneyecegim

    YanıtlaSil