Top Social

Yumurtalı Ekmek (Cici Papa)

6/29/2013
Yumurtalı ekmek kızartması, babaannemden öğrendiğimiz adıyla Cici Papa, ya da Amerikalıların deyimiyle French Toast (Fransız Tostu)... Hepsi de ekmeklerin yumurtaya batırılıp kızartılmasıyla hazırlanan, basit olması yanında çok da lezzetli olan bir kahvaltılık.

Aslında tarihi Roma İmparatorluğuna uzanan bir yiyecekmiş, Pan Dulcis diye anılan, süt ve yumurta karışımına batırılan ekmeklerin kızartılmasıyla yapılan bu yiyeceğe ne zaman French Toast denmeye başladığı biraz muallak ama Fransızlarla ilgisi olmadığı kesin. Bir rivayete göre Joseph French adında bir New York'lu 1724 de icat edip kendi adını vermiş bizim cici papaya. Tabii bu sadece bir efsane. İlk kez 1871 basımı "Encyclopedia of American Food and Drink" (Amerikan yiyecek ve içecek ansikloedisi) nde "French Toast" ismiyle ortaya çıktığından bahsediliyor. 

Tarihi bir tarafa bırakırsak, evdeki bayat ekmekleri değerlendirmek için şahane bir yol yumurtalı ekmek yani cici papa :) Evet yağda kızartıldığı için biraz çekiniyor insan ama az yağ koyup yaparsanız ve kızarınca kağıt havluya  koyup yapını alırsanız biraz daha hafif olabilir.  

Yumurtalı Ekmek tarifini yazıyorum ama aslında çok da tariflik bir yanı yok. Muhtemelen çoğu kişi nasıl yapıldığını biliyordur, ama yine de hiç yapmadım diyenler varsa aşağıda tarifi veriyorum :) Bir de biz normalde yapılandan farklı olarak biraz süt ekliyoruz, daha yumuşak oluyorlar.

Genellikle ben bayatlamaya başlamış ekmeklerle yapıyorum, bu sefer fotoğraf çekimi için tost ekmeklerini çaprazlamasına ikiye kesip üçgen şekilde hazırladım. Bu şekilde de çok lezzetli oldular.

Malzemeler
  • 6 dilim ekmek
  • 2 yumurta
  • Yarım çay bardağı süt
  • Bir tutam tuz
  • Kızartmak için sıvıyağ

Hazırlanışı
  • Bir kasede yumurtaları, sütü ve tuzu iyice çırpın
  • Tavaya biraz yağ koyun, çok fazla koyarsanız vıcık vıcık yağlı olur, az koyarsanız kızarmaz, o yüzden tavanın tabanını kaplayacak kadar koyun.
  • Yağ kızdıktan sonra, ekmek dilimlerinin iki yüzünü de yumurtaya batırın, yumurtayı emsin, tavada önünü ve arkasını kızartın.
  • Kızaran ekmekleri havlu kağıt koyduğunuz bir tabağa koyarsanız fazla yağını da almış olursunuz
  • Afiyet olsun

Not: 21.07.2018 de fotoğraflar güncellenmiştir.
7 yorum on "Yumurtalı Ekmek (Cici Papa) "
  1. elıne sağlık guzel bır kahvaltılık

    YanıtlaSil
  2. Cocuklugumu hatirladi...

    YanıtlaSil
  3. Benimde. Babaannem cici papa derdi üzerine şeker ekip yerdik her zaman aynı şekilde yapiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh babaanneler, yaşayanlara uzun ömürler, aramızda olmayanlara rahmet diliyorum 🙏🙏

      Sil