Top Social

Şeftalili Altüst Kek

7/17/2013
Dolapta duran 4 şeftaliyle tart yapmak niyetindeydim, sonra facebook'ta bir arkadaşın paylaştığı şeftalili keki görünce fikir değiştirdim. Daha önce kaydettiğim bir tarif vardı myrecipe.com sitesinde, ondan uyarlayıp bu keki yaptım ve çook beğendim :)

Kek kendi başına bile çok lezzetli, bir de üstüne karamelize olmuş şeftalinin nefis tadı eklenince sonuç yiyenleri mutlu etmeye yetiyor.
Bakınca zor gibi görünebilir ama aslında düşündüğünüzden daha kolay, evet bir kaç aşaması var, yani öyle tek kapta yapılan koy karıştır keklerden değil ama yapılamayacak kadar da zor bir kek değil kesinlikle.


Orjinal tarifte buttermilk kullanıldığını görünce yapmaktan vazgeçecektim, çünkü Türkiye'de satılan bir şey değil. Ama biraz araştırınca süt ve limonla evde yapılabildiğini öğrendim. İlk defa bu tarifte denedim, bence güzel oldu. Buttermilke alternatif olarak kefir de kullanılıyormuş. Hiç olmadı yoğurdu biraz sulandırıp kullanın.
Şeftali mevsimi geçmeden siz de mutlaka deneyin, pişmiş meyveli tatlıları pek sevmem ama bu kek benim bile hoşuma gitti. En kısa zamanda başka meyvelerle de denemeye karar verdim.


Şeftalili Alt-Üst Kek




Şeftalili Alt-Üst Kek, kolayca yapılan, sonucu hem lezzeti hem görüntüsüyle sizi çok mutlu edecek bir tarif.

Hazırlık Süresi: , Pişme Süresi: , Toplam Süre:
Porsiyon:  10-12 Dilim
Kategori:  kek
Anahtar Kelime:  şeftalili kek, altüst kek, şeftalili altüst kek, kek tarifi
 -

Not: 200 ml su bardağı kullanılmıştır.

Malzemeler:
2 orta boy şeftali (Kabukları soymadan ince ince dilimleyin)
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı erimiş tereyağ
1 limon kabuğu rendesi
1 yumurta
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı buttermilk (1 bardak ılık süte 1,5 yemek kaşığı limon suyu ekleyin bir kez karıştırın oda sıcaklığında 10 dk bekletin buttermilk'iniz hazır)
Buttermilk yerine aynı miktarda sulandırılmş yoğurt da olur (Ayran kadar sıvı olmasın, biraz sulandırın)
Hazırlanışı:
  • Öncelikle kekinizi yapacağınız kalıbın tabanına yağlı kağıt serin (ya da iyice yağlayın). Ben 24 cm kelepçeli kalıpta yapıyorum
  • Bir kasede limon suyu, nişasta ve 1 yemek kaşığı şekeri karıştırın, üstüne şeftali dilimlerini ekleyip karıştırarak hepsinin sosa bulaşmasını sağlayın. Ve şeftali dilimlerini fırın kabına dizin.
  • Çukur bir kapta, yumurta, 1 bardak toz şeker, tereyağ ve limon kabuklarını iyice çırpın.
  • Un, kabartma tozu ve vanilyayı da bir kapta iyice harmanlayın.
  • Yumurtalı karışımı çırpmaya devam ederken, buttermilk ve unu azar azar dönüşümlü şekilde ekleyerek çırpmaya devam edin. Sonuçta boza kıvamında bir karışım olacak.
  • Kek karışımını şeftalilerin üzerine dökün. 180 derece fırında 45 dakika kadar pişirin. Kürdan testini geçince fırından alabilirsiniz.
  • Tezgahta biraz soğuduktan sonra bir tabağa ters çevirip servis edebilirsiniz


  • Şeftalili Alt Üst Kek videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.

    Şeftalili Altüst Kek Tarifi
    16 yorum on "Şeftalili Altüst Kek"
    1. Bende buttermilk yerine ayran yapıp ekliyorum, böyle yapınca da tarif sorunsuz oluyor... Süt limon karışımını da denerim mutlaka...
      Ellerine sağlık..

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Birçok kişi de kefir kullanıyormuş ama ben denememiştim. Ayran da mantıklı.

        Sil
    2. Dün kuzenlerime tatlı sözü verdim, meyveli hafif bir şeyler olsun istedim ve bu tarifi denedim. Sonuç gayet başarılıydı, her şeyden önce inanılmaz hafif, hiç şeker yokmuş gibi içinde:) Teşekkürler.

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Superr, cok sevindim begenmenize. Boyle yorumlar beni cok mutlu ediyor. Afiyet olsun.

        Sil
    3. Ben Mikrodalga fırında sadece 10 dakikada pişirdim.sonuç başarılı :)

      YanıtlaSil
    4. Cup ölçüsü mü kullanıyorsunuz? Malzemeleri gram olarak yazabilir misiniz?

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Merhaba 240 ml Cup ölçüsü kullanıyorum, o ölçülerde bir bardak kullanabilirsiniz. Kaşık ölçülerini de tepeleme kullanmazsanız bildiğimiz kaşık ölçüleriyle sıkıntı olmaz. Sevgiler

        Sil
    5. Merhaba,bende incirle denedim sizin kek tarifleriniz çok güzel oluyor; incirle yapınca çıkarıp ters çevirip beş dakika daha fırında tutmak iyi olur daha karamelize olur incirler..

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. İncirle yapmak benim de aklımdan geçmişti de bir türlü fırsat olmadı, eminim harika olmuştur. Sonrasında üstünü kızartmak da iyi fikirmiş, çok teşekkürler.

        Sil
    6. Merhaba; Şeftalili alt üst keki denedim, ailecek çok beğendik. Normal keke göre biraz uğraştırıyor ama kesinlikle değiyor verilen emeğe! Özellikle de hamuru çok ama çok lezzetli! Yaz günleri için çok ferah bir tatlı. Yapmak isteyenler tereddütsüz deneyebilirler. Ben yuvarlak borcama yağlı kâğıt sererek yaptım, hamuru çevirirken biraz zor oldu, ama dağılmadı neyse ki... Kelepçeli kap daha avantajlı olacaktır bu işlem için. Sevgiler

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Yorumunuz için çok teşekkürler. Beğenmenize sevindim afiyet olsun.

        Sil
    7. Merhabalar, Bu kekinizi severek yapıyorum:) size yazmadan geçmek istemedim, elinize sağlık. Hatta ben şekeri yarım bardak kullanıyorum o da güzel oluyor:) sevgiler.

      YanıtlaSil
    8. Merhaba, misir nişastası yerine normal nişasta kullanmam bir sıkıntı yaratır mı.

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Normal nişasta dediğiniz buğday nişastası sanırım, fark etmez ikisini de kullanabilirsiniz 👍

        Sil