Top Social

Bebekli Hayatımın İlk 6 Ayı

8/29/2013

Zaman nasıl geçiyor anlamıyorum diyorsanız, bir de anne olduktan sonra görün. Resmen saatler koşturuyor ve ben hiç bir şeye yetişemiyorum. Sanki dün gibiydi koca göbeğimle paytak paytak yürüyordum, şimdi 6 aylık bir tosbağa var kucağımda :)

Eee artık 6 ay oldu az çok tecrübeli sayılırım dedim ve ilk 6 ayda yaşadığım sorunlardan, kullanıp memnun kaldığım ürünlerden biraz bahsedeyim istedim. Benim hamilelik sürecimde bu tarz blog yazıları çok faydalı olmuştu, belki benim de birilerine faydam olur kim bilir. 

Aşağıda ilk 6 aydan ziyade doğumdan hemen sonra ve ilk aylarda gerekecek şeyleri yazdım, yoksa çok uzun olacaktı. Başka bir yazıda 3-6 ay arasından bahsederim.

Hastane Çıkışı diye verilen 56 numara giysi problemi:)
O kadar okuyup araştırmama rağmen bu konuyla ilgili pek bişey görmemiştim, yaşayarak öğrendim. Şöyle ki doğum çantası hazırlarken bebek için hastane çıkışı koyuyoruz ya, bir mağazaya gidip hastane çıkışı alıcam dediğinizde size 56 numara body, tulum, v.s. verecekler. Bu 56 numara ne ki derseniz onlar bebeğin boy ölçüsü aslında (56-62-68 diye gider bu) 
Yeni doğanlar için ne hikmetse 56 veriliyor ve fakat bebeklerin ortalama doğum uzunluğu 50 cm. Yani 56 cm. bir bebek doğurmanız çok olası değil. Dolayısıyla bu aldığınız giysilerin içinde kaybolacak zavallıcık. Ben bir yerde okumuştum böyle bir şeyi, o yüzden bulunsun diyerek bir tane zar zor bulduğum 50 numara bir tulum almıştım (prematüre bölümünde satılıyordu). İlk 1 ay en çok onu giydirdim  Aklım olsaydı 4-5 tane alırdım 50 numara, çünkü resmen giydirecek şey bulamıyordum, çocuk tulumların içinde kayboluyordu. Yanlış anlamayın prematüre doğmadı kızım 3.300 gr ve 51cm. yani gayet normal ölçülerdeydi. 

Size tavsiyem C&A mağazalarına gidin orada çok güzel 50 numara giysiler var. Ben maalesef geç öğrendim :)

Biberon Stoğu Yapmayın
Ben sadece el altında bulunsun diyerek bir tane biberon almıştım, kızım doğduğu andan itibaren beni emdiği için uzunca bir süre ihtiyacım olmadı. Tavsiyem biberon almakta çok acele etmeyin, çünkü siz birbirinden şık ve özellikli biberonları alırsınız ve o bunların hiçbirini beğenmeyip gidip en uyduruk ve basit biberonu tercih edebilir. Ben mesela Medela Calma'ya kafayı takmıştım. Anne memesi ayarında zart zurt bir sürü reklamı vardı, kardeşim (5 gün arayla doğurmuştuk hatırlarsanız) kızına almış o emmemiş sonra bana verdi benim kızım da reddetti. Ki bir dünya para kendisi. Emdiği tek biberon benim beğenmeyip kenara attığım Nuk'un kauçuk uçlu biberonuydu.

Emzik konusunda ısrarcı olun rahat edin
Doktorum emziğe karşı değildi, iki aydan sonra verin ki kafa karışıklığı yaratmasın demişti. Ben 2 ayı bekleyemeden 40 gün civarında isyan ederek emzik vermeye başladım. Çünkü bebekler her sorununda anne memesine yapışmaya meyilliler. Gazı olur emmek ister, uykusu gelir emmek ister, canı sıkılır emmek ister :) Ben bir ara ağlama durumundaydım, o kadar sık emmesi sonucu yara oluyor ve bir yandan canınız acırken bir yandan bebeği emzirmeye çalışıyorsunuz. 

İşte o dönemde emzikleri denemeye başladık, genellikle anneyi emen bebekler kauçuk memeyi daha kolay kabul edebiliyor. Benimki mesela silikon emzik verince öğürüyordu resmen. Sonra kauçuk deneyelim dedik, onu da hemencecik kabullenmedi ama en azından öğürmedi de. Ben sadece uyurken veriyordum emziği, o dışarı ittikçe ben de elimle tuttum atmasın diye, 2 gün içinde uyurken kendisi istemeye başladı, ağlayınca veriyordum emziği, emerek uyuyordu. Kesinlikle hayat kurtarıcı bir ürün. Size tavsiyem Nuk 1 numara damaklı kauçuk emzik. Hala kullanıyoruz.

Çok Fonksiyonlu Yatış Yastığı Çok İşimize Yaradı
Doğumdan önce aklımıza gelmeyen bir üründü bu. Bebeği emzirip yatırınca yedikleri ağzına gelmesin diye biraz eğimli yatırmanın iyi olacağını düşündük. Ben de internette araştırınca bu ürünü buldum. Hemen sipariş verdim ve çok çok memnun kaldım. Beşiğinin içine bunu koyduk ve yaklaşık 3 ay kullandık. Beşiği dışında bir yere yatıracaksak; mesela koltuğa, bunu koyup üstüne yatırıyorduk. Çok yumuşak olmadığı için bebekler rahat ediyorlar. Çünkü puf puf yataklar her ne kadar rahat görünse de bebek içine gömülüyor ve tehlikeli olabiliyor.

Yan Yatış Destek Minderi
Ben para verip almadım, kuzenim vermişti. Kızım kesinlikle yan dönerek uyumayı istemediği için bunları kullanamadım. Akşamları sırt üstü yatıyordu, gündüz de yüzüstü tosbağa gibi bacaklarını kıvırıp uyuyordu.
Dolayısıyla bu minderler işime yaramadı. Ama çok pahalı bişey değil alın bir kenarda dursun. (Üstte bahsettiğim yatağı alırsanız onun içinden de çıkıyor ekstra para vermeye gerek yok)

Emzirme Minderi Gerekli mi?
Ben bir türlü düzenli kullanmayı başaramadım, bebek bir anda acıkıp ağlamaya başlayınca, memeyi açıp ağzına tıkmaya zor yetiştiriyordum, bir de aman dur şu minderi alayım, yerleşeyim falan diyemiyordum. Bana biraz zor geldi açıkçası.

Bendeki minder biraz değişikti ama alacaksanız Mycey'in minderini alın, emzirmek için kullanmasanız bile, bebek oturmaya başlayınca çok işinize yarayacak. Kardeşimde var da ordan biliyorum. Bakın aşağıda keyifle oturan bir adet Gökçe :)

Süt Sağma Makinesi Olmazsa Olmaz Bir Alet
İşte doğumdan önce mutlaka edinilmesi gereken en önemli icatlardan biri. Ben gayet saf bir şekilde nasılsa işe başlamama çok var, daha lazım olmaz diyordum. Allahtan arkadaşım kendi makinesini vermişti bana, hastane tipine benzeyen bir aletti. Sütler çok fazla gelmeye başlayıp kızım emmekle boşaltamayınca bu makine kurtarıcım oldu. Eğer sağmazsanız süt içerde birikip iltihap yapabiliyor, ve ameliyata kadar varan çok kötü sonuçlar doğurabiliyor. O yüzden mutlaka bir sağma makinesi edinin. Ve daha da önemlisi süt, emzirdikçe artan bir şey, talep arttıkça vücut daha çok süt üretmek için sinyal alıyor, dolayısıyla bebek emdikten sonra memeyi tam boşaltamadıysa yine sağarak boşaltın ki sütünüz artsın.

Ben işe başlayınca taşıması kolay olduğu için başka bir arkadaşımın verdiği Medela Swing'i kullanmaya başladım ve keşke dedim ilk dönemde de bu makine olsaydı. Çünkü çok nazik davranıyor ve kesinlikle acı hissettirmiyor. (Diğer makine bunun yanında işkence aleti gibi) İlk zamanlar çok fazla hassasiyet olduğu için (ki bende 3 ay sürdü bu hassasiyet ve acı olayı) bu makineyi önerebilirim.

Süt Sağma ve Saklama Konusunu Çok İyi Öğrenin
Benim en pişman olduğum konulardan biri bu süt sağma saklama olayını çok önemsememiştim, nasılsa işe başlamama çok var o arada okur öğrenirim dedim ama dediğim gibi doğumdan sonraki hafta patlamamak için sağmak gerekince öylece kalakaldım. Amaann açar bakarım internete demeyin çünkü doğumdan sonra 10 gün tuvalete bile gitmeye fırsat olmuyor.

Sağma makinesiyle birlikte bir paket de süt saklama poşeti bulundurun evde. Sütü sağdıktan sonra poşetlerin havasını iyice alıp, üstüne tarih atıp dipfirize koyun. 3 ay saklanabiliyormuş bu şekilde (Bazı kaynaklarda 6 ay diyorlar ama ev tipi dipfirizlerde 3 ay aslında). Oda sıcaklığında 3 saat dayanıyormuş, normal buzdolabında da 3 gün.

Ben sütleri poşetleyip attım dolaba, bir dünya sütüm vardı, işe başlayınca sıkıntı olmaz, onları çözdürür içiririm diyordum ki, hayallerim suya düştü. Sütleri çözdürünce bir baktım ki tuhaf bir acılık var hem kokusunda hem tadında (evet maalesef tatmak zorunda kaldım) Bazı kişilerde sütteki bir maddenin fazlalığından dolayı sütte acılaşma oluyormuş. Bozulma değil ama tadı tuhaflaşıyor. Kızım küçük bir gurme olarak bu sütü şiddetle reddetti. Ben sütlere bakıp ağlıyorum şu anda :) Ne yazık ki mamaya katıp bile yediremedik onu da istemedi.

Sevgili Esra Ertuğrul'un şu yazısını mutlaka okuyun ve imkanınız olursa doğumdan önce emzirme eğitimlerine katılın.

Göğüs Pedleri Olmasa Halimiz Harap
İşte harika icatlardan biri daha. Doğum öncesi mutlaka alınması gerekenlerden. Hastane çantasına da atın mutlaka. O göğüsler sütle dolup şelale gibi akmaya başladığında sizi kurtarabilecek yegane şeylerden biri. Yoksa geceleri üstünüz başınız sırılsıklam uyanabilirsiniz. Ben Lansinoh kullandım, hala da kullanıyorum. Hem ince yapısı sebebiyle rahatsızlık vermiyor, hem de sıvıyı jelleştirdiği için sızıntı yapmıyor.

Göğüs Ucu Kremini İhmal Etmeyin
Ben doğum öncesi Earth Mama&Angel Baby ve Bella B ürünlerini getirtmiştim Amerika'dan (Türkiye'de yaklaşık 5 katı fiyata satılıyordu da) Doğuma 15 gün kala Earth Mama'yı sürmeye başladım. Çok güzel yumuşatıyordu. Doğumdan sonra da onu kullanmaya devam ettim. 

Ancak benim minik canavar doğduğundan itibaren 20 dk dan önce memeyi bırakmadığı için bir ara çatlak oluştu ve Earth Mama sürsem de iyileşmedi. Ben de Bella B'yi denedim, 2 günde normale döndü. Ondan sonra da onunla devam ettim. Çok memnun kaldım. Türkiye'de Lansinoh yaygın olarak bulunuyor, o da iyi bir ürünmüş, ben denemedim. Ama bişey olmaz diyerek sürmeyi ihmal etmeyin, yara olunca iyileşmesi çok eziyet oluyor.

Kelebek Göğüs Ucu ve Göğüs Kalkanı
Ne kadar dikkat etseniz de mutlaka göğüslerde hassasiyet veya çatlak oluyor ve o dönemde bir çok kişi bu kelebek göğüs ucunu kullanarak emzirmişler, ben de almıştım bir çift, ne yazık ki Gökçe bunlarla emmek istemedi, hatta beceremedi. Dolayısıyla ben hiç kullanamadım.

Göğüs Kalkanını biraz kullandım, ilk zamanlar çok süt olduğu için bir tarafı emerken diğerinden akıyordu, ben de bu kalkanların süt biriktirme aparatını takıp akan sütleri biriktiriyordum. İçmeyeceğini bilsem hiç uğraşmazdım o da ayrı konu :)

Şimdilik burada yazıma son veriyorum, çok uzun olmasın, devamını da yakında başka bir yazıda paylaşıcam.

Merak ettiğiniz her konuda mail atarak fikrimi alabilirsiniz. Seve seve tecrübelerimi paylaşırım.
16 yorum on "Bebekli Hayatımın İlk 6 Ayı"
  1. oyyyy maşallah...tam yemelikkkkk olmuş..benim yeğenimle aynı zamanlarda doğmuşlar..

    YanıtlaSil
  2. 21 ay oldu ben nasıl geçti anlamadım..
    Allah sağlık versin :)
    Güzel bir yazı hazırlamışsınız

    YanıtlaSil
  3. Hey gidi günler hey şeklinde benim yorumum :))
    Zor ama hızlı ve bir o kadar da keyifli günlerdi benim için

    YanıtlaSil
  4. hmmm 32 haftalık bi gebe olarak emzirme üzerine düşünmem lazım sanırım..

    gerçekten yararlı bi yazı olmuş..teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yararı olduysa ne mutlu bana. Emzirme konusu gerçekten çok önemli ve hassas. Dikkat etmek lazım. Sağlıkla kavuşun inşallah.

      Sil
  5. güzel bir yazı olmuş oğlum 3 yaşında aynı tecrübelerden geçtik ama o zaman bu bloglar varmıydı bilmiyorum varsa da benim haberim yoktu deneye yanıla keşfederek bulduk bebişimle doğru yolları dediğiniz gibi anneler zor ama keyifli bir yolculuk insanın çocuğunu büyükmesi onunla beraber biz annelerin de büyümesi kızınla keyifli sağlıklı zamanlar dilerim

    YanıtlaSil
  6. canım ballı limonatanı da denedim çok güzel oldu tarif için teşekkürler sen yine senin limonata hakkındaki yazıma linkini bırak tarifini isteyenler bakarlar

    YanıtlaSil
  7. Merhaba Ozge, gercekten cok faydali bir yazi hazirlamissin. Bebisin cok tatli, masallah. Benim oglum da 3 bucuk aylik oldu. Ayni asamalardan biz de geciyoruz. Buyuk oglum da 5 bucuk yasinda. Zaman cok cabuk geciyor, cabucak buyuyorlar. Doya doya keyfini cikarmak lazim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. özge hanım merhaba çok faydalı bir yazı olmuş.benim size bir sorum olacak benimde 4 aylık bi kızım var.oyun halısı alıp almama konusunda kararsız kaldım.bunun ilgili deneyim ve fikirleriniz paylaşırmısınız lütfen.çoook teşekkürler şimdiden ( SEVAL )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Seval Hanım, bizim oyun halısını bir arkadaşımız verdi. Öyle olmasaydı muhtemelen o kadar para verip almayı düşünmezdim. Kızım yüzüstü sürünmeye başladıktan sonra bunun üstüne koymaya başladım. Ama herhangi bir örtü serip üstüne oyuncakları koyduğumda da fark etmiyor. Oyun halısından ziyade üstündeki oyuncaklarla oynuyor. Bence o kadar paraya değmez.

      Sil
  9. Ne çok şey öğrendim bir anda. Hepsini not alıyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim bir faydam olmasına, hayırlı olsun size de. Sevgiler...

      Sil
  10. sevgili anneler ben bebeğimin beşiğini bebekonfordan aldım sizlerede tavsiye etmek istedim bebekonfor.comda mükemmel modeller var inceleyebilirsiniz.. sizde kaliteli hızlı ve güvenli alışverişin keyfini yaşayın anneler gerçekten organik sağlıklı ve kaliteli ürünler var pişman olmazsınız inceleyin

    YanıtlaSil
  11. Merhaba,

    Elinize sağlık ne kadar güzel anlatmışsınız. ben de bu ara bebek minderine taktım, dikmek isterdim ama yapamam. Fİyatları da değişik buradan bakıyorum, öneririm http://www.bumudur.com/bebek/c/l/emzirme-minderi.html önce akakçe den baktım bumudur daha detaylı. güle güle büyütün

    YanıtlaSil
  12. yazınız çok güzel olmuş ellerinize sağlık,
    bloğunuz bol yorumlu takipçili olur inşallah,
    bende sizleri bloğuma beklerim,
    sevgiler :)
    http://alisverisblogumuz.blogspot.com.tr/2016/12/guvenli-bebek-urunleri-nereden-alinir.html

    YanıtlaSil