Top Social

En Kırmızısından Erik Suyu Tarifi

8/05/2013

İlk kez geçen sene evde erik suyu yaptığımda eşim "güzel olmuş ama anneannen gibi yapamamışsın, ondan bir öğren nasıl yapıyor" dedi. Tadı iyiymiş ama bulanıkmış benimki. Eh yılların tecrübesiyle yarışmak kolay değil, ama sırrını da öğrenmek lazım dedim ve hemen sordum nedir dupduru erik suyu yapmanın sırrı diye :)

Bu arada anneannem pazardan erik alıp yapmaz, çevredeki eş dost, bahçelerindeki eriklerden toplayıp getirirler, yenemeyecek kadar çok olunca anneannem de kaynatıp erik suyu yapar. Hatta eşim çok sevdiği için bu sene erikleri dolaba atmış, bayramda kaynatıp içirecekmiş bize.

Neyse gelelim erik suyunun berrak olmasındaki sırra, ben erikler haşlandıktan sonra süzgeçten geçirirken epey karıştırıp, kaşıkla ezip geçirdim dolayısıyla posalarını da geçirmişim :) Ziyan olmasın dedim ne yapayım. Anneannem ise hiç karıştırmadan sadece suyunu geçirip, onu da bir kaç kez süzüyormuş. Bu sayede erik suyu da bulanık olmuyormuş.


Ben de geçen gün evdeki 1 kg kırmızı erikle bir deneme yapayım dedim, sonuç gayet başarılıydı. Eşimden de geçer not aldı :) 

Geriye kalan posaları da attım sanmayın, onlardan da erik marmelatı yaptım.

İşte anneannemin erik suyunun tarifi;


print recipe

Erik Suyu
Malzemeler
1 kg kırmızı erik 1,5 su bardağı toz şeker (200ml lik bardak) 2 lt su 1 yemek kaşığı limon suyu (erik suyunun renginin daha güzel olmasını sağlıyor)
Hazırlanışı
1) Bir tencereye eriklerinizi koyun (çekirdeklerini çıkarmaya lüzum yok pişince ayrılacaklar zaten)2) Üzerine şekeri ve suyu ekleyip orta dereceli ateşte kaynayana kadar pişirin3) Sonra ocağı kısın, limon suyunu ekleyin ve erikler yumuşayıp parçalanana kadar pişirin4) Ocaktan aldığınız erik suyunu tel süzgeçten geçirin5) Yukarıda belirttiğim gibi posaları çok fazla karıştırıp süzgeçten geçirmeyin ki erik suyu bulanık olmasın6) Ben 2-3 kez süzgeçten geçirdim daha duru olsun diye7) Dolapta soğuttuktan sonra afiyetle içebilirsiniz


Not: 
  1. Kaynamaya başlayınca tadına bakın, şekeri az gelirse biraz daha ekleyin. Eriklerin lezzetine göre şeker ölçüsü farklılık gösterebilir.
  2. Erik suyunun kıvamı yoğun olursa içerken üzerine biraz su ilave edip inceltebilirsiniz.
(Tarifin fotoğrafları 15.07.2017 tarihinde güncellenmiştir)
18 yorum on "En Kırmızısından Erik Suyu Tarifi"
  1. ELINE SAĞLIK AKSAMA BUZ GIBI ICILIR

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel görünüyor valla ellerinize sağlık.Benimde biran önce denemem gerekiyor çok severim eriği :) offf olsa da içsek valla buz gibi şimdi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler :) Mutlaka deneyin, yapması o kadar kolay ki, marketten meyve suyu almaktan bile kolay :)Sevgiler...

      Sil
  3. dayanıklı oluyor mu? annem de marmelat gibi bir şey yapıyor. Önce kaynatıyor sonra güneşte bekletiyor. Çok yoğun kıvamlı bir reçel gibi oluyor bir kaşık bardağa koyup üzerine su ekliyorum, çok güzel oluyor. 1 sene dolapta bekliyor ama blenderdan geçirip sonra süzgeçten geçirme seramonisi biraz caydırıcı oluyor eğer erik suyu 6 ay dayanıyorsa bunu da denemek isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıkçası biz 1 kg erikten yapıp o hafta içinde tüketiyoruz, dolapta saklamayı hiç düşünmedim. Ama yoğun kıvamlı yani az suyla hazırlayıp deepfreezde buzluk poşetlerinde (hani küp küp bölmeli poşetler var ya) dondurabilirsiniz. İçeceğiniz zaman da bardağa 1 küp donmuş erik suyu koyup üstüne su ekleyerek içebilirsiniz.

      Sil
  4. Merhabalar;
    Blogunu yeni keşfettim ve hemen takibe aldım.
    Bana da gelirsen sevinirim :)
    ¦ Sevgiler ¦
    http://whiteglaze.blogspot.com
    twitter: @_gamzeahmet_

    YanıtlaSil
  5. bu aksam denıyecegım kaynanamdan daha ıı yapmam lazım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hahhaa umarım başarılı olursunuz :))) Afiyet olsun

      Sil
  6. Suan yapiyoum insAllah guzel olur tsk ederim elinize saglik tadina bkinca yazicam

    YanıtlaSil
  7. Bende şimdi deniyorum :) inşallah guzel olur posalarini nasıl marmerat yaptiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nesrin hanim yazinin icinde erik marmelatina tiklayinca tarif açılıyor. Ya da googleda ozgeninoltasi erik marmelati diye aratin cikar.

      Sil
    2. Nesrin hanim yazinin icinde erik marmelatina tiklayinca tarif açılıyor. Ya da googleda ozgeninoltasi erik marmelati diye aratin cikar.

      Sil
    3. Cok lezzetli gozukukoyor

      Sil
  8. Denedim, çok güzel oldu. Tarifiniz ve anneannenizin ipucu için çok teşekkürler. Ben 1 paket vanilya da kattım kaynarken.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel çok sevindim beğenmenize. Vanilya hiç denemedim, eminim lezzet vermiştir. Afiyet olsun.

      Sil