Top Social

Bisküvili Portakallı İrmik Pastası

10/24/2013
Geçtiğimiz aylarda ilk kez irmikli bir tatlı yaptıktan sonra, anladım ki irmikli tatlı yapmanın mantığı çok basit, süt, irmik, şeker, karıştır pişir :) Üstelik, farklı aroma, bisküvi ve soslarla çeşitlendirdiğinizde değişik tatlılar çıkıyor ortaya. 

Ben de bayram tatilinde Selva Portakallı İrmiği kullanarak bisküvili pasta yaptım. Baton kek kalıbına döküp dilim dilim ikram edince çok şık oldu. Portakal ve çikolata uyumunu çok sevdiğim için aralarda çikolatalı bisküvi kullandım. 

Üzerini de çikolatalı sos ile süslemek istedim ama tam da hayal ettiğim gibi olmadı, çikolatalı sos puding gibi oldu ve şekil vermekte zorlandım, bir de bunu yaparken paçama yapışan bir ufaklık vardı ki elim ayağım dolaştı :) 

Siz eminim çok daha güzelini yaparsınız, ben fikir vermesi için tarifi yazıyorum. Fotoğrafta pastanın üzerindeki turuncular, portakalbahcem.com dan gelen turunç reçeli taneleri. Çok şık bir görüntü ve tat verdiler.


Malzemeler
  • 1 kg Süt
  • 9 yemek kaşığı toz şeker
  • 10 yemek kaşığı Selva Portakallı İrmik (eğer sade irmik kullanacaksanız 1 portakal kabuğu rendesini irmikle beraber süte ekleyebilirsiniz)
  • 30 gr tereyağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket Eti Kakaolu Bisküvi
  • Üstünü süslemek için çikolata sos
Hazırlanışı
  • Bir tencereye süt ve şekeri koyun iyice karıştırın, orta ateşte kaynamaya bırakın
  • Kaynamaya başlayınca içine irmiği ve kullanacaksanız portakal kabuklarını ekleyin
  • Koyulaşıp kıvam alıncaya kadar karıştırarak pişirin (Boza kıvamında koyu bir muhallebi olacak)
  • Ocaktan aldıktan sonra tereyağ ve vanilyayı ekleyerek karıştırın
  • Baton kalıbınızın içini streç filmle kaplayın, böylece ters çevirip kolayca kalıptan çıkarabilirsiniz. (Eğer streç film yok diyorsanız kalıbı ıslatıp suyunu süzün, ondan sonra muhallebiyi dökün)
  • İrmik tatlısından 1 parmak kalınlığında dökün, tam ortasına (yanlarda boşluk kalacak şekilde) boydan boya bir sıra kakaolu bisküvi dizin.
  • Üzerine tekrar 1 parmak kalınlığında muhallebi döküp tekrar bisküvi dizin. 3 sıra bisküviden sonra en üstü muhallebiyle kapatın.
  • Dolapta 2-3 saat bekletip iyice donmasını sağlayın, kalıptan ters çevirerek çıkarın ve üstünü istediğiniz şekilde süsleyin.
  • Dilim dilim servis edebilirsiniz.
* Yazılarına yorum yapmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilemiyorum diyorsanız şurada detaylı anlatımı bulabilirsiniz.

* Yazdığın yeni yazılar mail adresime gelsin diyorsanız şuraya mail adresinizi girin, sonrasında bir onay maili gelecek (spam'e düşebilir) o maili onayladıktan sonra işlem tamamdır.
9 yorum on "Bisküvili Portakallı İrmik Pastası"
  1. Goruntu nefis... Ellerine saglik canim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, görüntü tam istediğim gibi olmadı ama beğenmene sevindim :)

      Sil
  2. http://pinarintarifdefteri.blogspot.com/ canım ellerine sağlık...sayfama eklıyorum senı..takıpcınım...bende beklerım sayfama..sevgılerımı bırakıyorum..

    YanıtlaSil
  3. süper olmuş bence

    YanıtlaSil
  4. Annemin bu seneki doğum günü pastası için tarif ararken çok sevdiğim irmikli tatlılardan birini seçerek kendime de kıyak yaptım :))))

    Özge hanım, baton pasta şeklinde yapmak harika bir fikir! Ben hep yayvan tabağa yapardım, görsel olarak bu kadar etkileyici olmaz ve pasta olarak tercih edilmezdi. Yaptığım pastanın üzerine de komple çikolata sosu dökerek, Hindistan cevizi ile annemin adını yazdım. Sonuç harika oldu.

    Tek eksik, ilk yapışım olduğu için 3 sıra kakaolu bisküvi yerine iyi ayarlayamadığımdan 2 sıra koyabildim Bir sonraki yapışımda 3 sıra bisküviyi ayarlayıp daha çok portakal kabuğu rendeleyip, sosa portakal suyu da eklemeyi planlıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pasta olarak sunmak da çok iyi fikirmiş, illa kremalı pasta mı olacak canım doğumgününde, arada değişiklik yapmak lazım :) Annenize nice güzel yaşlar diliyorum...

      Sil
  5. Tarifi yaptim super pratik ve cocuk icin harika oldu. Esimde cok begendi foto gondermek isterim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok sevindim begenmenize. Instagram kullaniyorsaniz tatlınızın fotoğrafını #ozgeninoltasi etiketiyle paylasirsaniz hatta @obeydag olarak beni de mentionlarsanız hepimiz görebiliriz ve ben de çok mutlu olurum 😊

      Sil
    2. Cok sevindim begenmenize. Instagram kullaniyorsaniz tatlınızın fotoğrafını #ozgeninoltasi etiketiyle paylasirsaniz hatta @obeydag olarak beni de mentionlarsanız hepimiz görebiliriz ve ben de çok mutlu olurum 😊

      Sil