Top Social

Tavuklu Karabuğday Salatası

4/13/2015

Son dönemde kinoa gibi karabuğday (greçka) da sık sık karşıma çıkan gıdalardan biri. İsmine bakıp, doğal olarak buğdayın bir türü sanıyordum ki değilmiş :) Aslında kendisi kuzukulağıgiller familyasından bir bitkinin tohumlarıymış. Öğütülerek un halinde ya da tane şeklinde tüketilebiliyor.


Bunca yıl yemedim bundan sonra niye yiyeyim diyorsanız, şöyle söyleyeyim kendisi yüksek besin değeri ile günlük ihtiyacımız olan çoğu besin maddesini tek başına sağlıyor, %13-%15 protein içeriğiyle bitkiler arasında en yüksek hazmedilebilir protein oranına sahip bitki, vücut tarafından üretilemeyen 8 amino asitin tümünü barındırıyor,  kompleks karbonhidratların oranı %75, herhangi bir zirai ilaç kullanılmadan organik olarak yetiştirilebiliyor.
Bunun yanında, gluten içermediği için Çölyak hastalarının rahatlıkla kullanacağı bir ürün, kan şekeri ve insülin üzerindeki olumlu etkisiyle şeker hastalarına da öneriliyor. Uzun süre tokluk sağlıyor ve kötü kolestrolü düşürücü etkisi de varmış. (Çoğu bilimsel araştırma sonuçları, internette detaylı araştırabilirsiniz)

İşte tüm bu özelliklerini okuyunca ben bunu bir denemeliyim, hoşuma giderse düzenli tüketirim demiştim. Haftasonu çaya arkadaşlarım gelecekti, salata olarak ne yapsam derken aklıma geldi. Geçtiğimiz aylarda Reis Gıda'nın gönderdiği karabuğday dolapta bekliyordu, denemenin tam sırasıydı.

Tamamen elimdeki malzemeleri katarak bol ekşili bir salata hazırladım. Arkadaşlarım bayıldılar. Hem alışıldık tariflerin dışında hem de çok lezzetli oldu. Üstelik 10 dakikada haşlandığı için, ani misafirler için bile yapılabilir. Kendine has bir kokusu ve tadı var, benim hoşuma gitti. Bundan sonra sık sık kullanacağımı düşünüyorum. Özellikle çorbası çok hoş olabilir.

Bu arada salatayı yaptıktan sonra dolapta uzun süredir duran, nerede kullanacağımı bilemediğim Keskinoğlu'nun ton balığı konservesi gibi hazırladığı soya soslu göğüs tavuk etinden yapılan Fileto Fit'leri gözüme ilişti. (Zamanında denemem için göndermişlerdi)  İşte salataya bunu da eklersem süper olacak dedim ve gerçekten sanki aylardır bu anı bekliyormuş gibi o konserveler tam oturdu salataya. Yoksa sorun değil tabii ki olmasa da olur ya da göğüs eti haşlayıp üstüne didikleyebilirsiniz ama bu fileto fit marketlerde bulunuyorsa alın ve salatalarınızda kullanın, çok pratik bir şey.



print recipe

Tavuklu Karabuğday Salatası
Tavuk koymadan da yapabileceğiniz, yiyen herkesin seveceği bir salata.
Malzemeler
1 su bardağı Reis karabuğday 2-3 bardak su (haşlamak için) 2 tane sirkeli köz biber turşusu (konserve vardı bende) 6-7 tane kornişon turşu Yarım demet maydanoz Yarım demet dereotu 7-8 dal taze nane (nefis bir tat veriyor)
SOS İÇİN Yarım çay bardağı zeytinyağ (Küçük çay bardağı) Yarım limonun suyu 1-2 tatlı kaşığı nar ekşisi 2 diş rendelenmiş sarımsak Tuz
Hazırlanışı
1) Karabuğdayı yıkayıp küçük bir tencereye koyun üstünü 2-3 parmak geçecek kadar su ekleyin, ocakta kaynamaya bırakın. Kaynadıktan 10 dakika sonra kapatın ve süzün (Çok çabuk yumuşuyor dikkat edin püre kıvamına gelmesin)2) Karabuğday haşlanırken diğer tarafta salatanın malzemelerini hazırlayın, köz biberleri küçük küpler halinde doğrayın, kornişonları küçük küçük doğrayın. Maydanoz, dereotu ve naneyi ince ince kıyın. Hepsini çukur bir kaseye koyun.3) Malzemelerin üstüne ilk sıcaklığı geçmiş olan karabuğdayı ekleyin ve karıştırın4) Bir bardakta sos malzemelerinin hepsini karıştırıp salataya ekleyin, ılıkken daha iyi çekiyor sosu.5) Son olarak en üste tavukları ilave edip karıştırın6) Soğuduktan sonra afiyetle yiyebilirsiniz

Post Comment
Yorum Gönder