Top Social

Etli Biber Dolma

8/17/2017

Evlenmeden önce soğan bile kavurmayı bilmeyen benim için, etli biber dolma, yapması zor yemekler grubuna giriyordu, nasıl yapıldığını bildiğimden değil, bendeki algısı buydu. Evlenmeden önceki 1 ay boyunca işten gelince annemin yanına mutfağa koştum, elimde defterim bugün ne yaptın diye sorup, sonra da o günkü yemekleri adım adım anneme anlattırıp deftere yazdım. 

İşte o defter evlendikten sonra uzunca bir süre benim en büyük yardımcım oldu, evet bazı şeylerin ölçüsü göz kararı olduğundan sıkıntılar çıkıyordu, pilav kıvamında şehriye çorbası gibi ama bunlara da tecrübe diyerek geçiyordum. Deftere yazdığım tariflerden biriydi biber dolma, yapınca anladım ki aslında yapması çok ama çok kolaymış, tüm mesele içinin ölçüsünü tutturmaktaymış :) 


Onun için de annemin bir ölçüsü var, genellikle tam tutuyor. Şöyle ki, her bir dolma için 1 tatlı kaşığı pirinç/bulgur ve 1 tatlı kaşığı dolusu kıyma. Bu şekilde yaptığınızda ortalama ölçüdeki biberler için tam geliyor, ama biberler biraz iriceyse ekstradan 1-2 kaşık daha eklemek gerekebilir.

Ben de geçtiğimiz gün etli biber dolma yapınca, baktım blogda tarifi yok hemen fotoğraflarını çekip eklemek istedim. Şimdiden afiyet olsun :)



print recipe

Etli Biber Dolma
Malzemeler
7 adet orta boy dolmalık biber 7 tatlı kaşığı dolusu kıyma 7 tatlı kaşığı bulgur (pirinç de olur) 1 orta boy soğan 2 adet domates (biri içine biri sosuna konacak) 1 tatlı kaşığı tuz Karabiber 1 yemek kaşığı kuru nane 6-7 kaşık zeytinyağ
Hazırlanışı
1) Öncelikle biberleri yıkayıp, kapaklarını kesin, içindeki çekirdekleri temizleyin. Sonra bunlara uygun bir tencere bulup dik ve sıkışık şekilde yerleştirin (Ben böyle ölçerek önce tencereyi buluyorum, içine biberleri diziyorum sonra alıp doldurup yerine koyuyorum:)2) Çukur bir kaseye kıymayı ölçerek koyun, üstüne ölçüp yıkadığınız bulguru/pirinci ekleyin, üstüne soğanı robotta çekip koyun, 1 tane büyük domatesi rendeleyin, 3 kaşık zeytinyağ, tuz, karabiber, naneyi de ekleyin. 3) Tüm malzemeleri iyice karıştırın, hatta ben elimle yoğurur gibi karıştırıyorum, tüm malzeme iyice karışsın diye.4) Tatlı kaşığı ile iç harcını biberlerin içine doldurun.Bu aşamada bastırıp sıkıştırmayın, bulgur da şişince tıkış tıkış olmasın dolma. Son olarak kestiğiniz dolma kapaklarını da üstlerine yerleştirin.5) Bir sos tenceresine 3-4 kaşık zeytinyağ koyup üstüne diğer 1 domatesi rendeleyin (domatesler lezzetli değilse 1 tatlı kaşığı da salça ekleyebilirsiniz) ocakta domates sosunu pişirin. 6) Pişen domatesi dolmaların kenarından tencereye dökün, üstüne dolmaların yarısına gelecek kadar sıcak su ekleyin.7) Tencerenin kapağını kapatıp, ocağa koyun kaynamaya başlayınca kısık ateşte yarım saat pişirin, çatal ya da bıçak batırıp kontrol edin biberler yumuşamışsa pişmiş demektir.

2 yorum on "Etli Biber Dolma"
  1. Hele bir de yaninda karpuz. Yazın vazgeçilmezidir benim için. Ellerine sağlık Özgecim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, bir de çoban salata olacak mutlaka :)))

      Sil