Top Social

Balkabaklı Cheesecake

11/14/2017
balkabaklı cheesecake
Kış geldiyse balkabaklı tariflerin de zamanı gelmiş demektir. Balkabaklı cheesecake'i uzun zamandır yapmak isteyip, bir türlü kafama göre bir tarif bulamadığım için sürekli erteliyordum. En sonunda kendim 3-5 tariften esinlenerek bir şey oluşturdum ve sonuç şahane oldu. Hatta ofiste lezzet testi yaptım, herkes çok beğendi, bir kaç arkadaş geçen hafta Maria's Cheesecake'te yediğimiz balkabaklı cheesecake'ten bile daha başarılı olduğunu söylediler, amanın dedim daha ne isterim :)

İpeksi bir dokuda, dengeli kullanılmış baharatlarla, az şekerli, çok hafif bir cheesecake yapmak isterseniz mutlaka bu tarifi denemelisiniz. 

Ben 18 cm kelepçeli kalıp kullandım, çünkü cheesecake çok büyük dilimlerle yenen bir tatlı değil, ve bu boyutta bir kalıptan bile en az 8 dilim çıkıyor. Bir de bu boyutta yapmak çok ekonomik, diğer türlü 3-4 paket krem peynir kullanılıyor, bu kalıpta 2 paket yeterli oluyor.
balkabaklı cheesecake

Kalıbı epey zaman önce Tchibo'dan almıştımı, internetten aldığım için açıp bakınca aa çok küçükmüş dedim ama o kadar çok kullanıyorum ki kek yapmak için, sonradan iyi ki almışım dedim. İnternette 18 cm kelepçeli kalıp diye aratınca başka markaların da ürünleri çıkıyor. Bence küçük misafir gruplarını sık sık ağırlıyorsanız elinizin altında bulundurun.

Elimde bu boyda kalıp yok diyenler aşağıdaki ölçüleri 1,5 katına çıkarıp 24 cm kalıp, 2 katına çıkarıp 26 cm kelepçeli kalıpta yapabilirler.

Bu cheesecake'te kullandığım balkabaklı kek baharatının tarifini daha önce şurada vermiştim, kendisi 5 baharattan oluşan bir karışım, balkabaklı keklerde, elmalı, havuçlu keklerde tarçın yerine bunu kullanıyorum daha aromatik oluyor. Ama diyorsanız ki, ben bu 5 baharatı toplayıp bunu yapmakla uğraşamam, o zaman sadece tarçın da kullanabilirsiniz.

Balkabağı püresini yapmak için de balkabaklarını doğrayıp az suda haşlayarak sonra eziyorum, kullanmadığınız kısmını 1 su bardağı ölçülerinde kavanozlara koyup dondurucuya atarsanız sürekli elinizin altında bulunur. Kullanmadan 1 gece önce buzluktan normal dolap katına indirin çözülsün.
balkabaklı cheesecake

Bir de tarifte detaylı anlattığım üzere, cheesecake yaparken dikkat etmemiz gereken bir kaç nokta var, 
  • Öncelikle tüm malzemeler oda ısısında olacak (bu konuya kek yaparken hiç dikkat etmem ama cheesecake için önemli). 
  • Kalıbın etrafını folyo kağıdı ile sarın, bu sayede daha dengeli  bir ısı dağılımı oluyor, cheesecake'in çatlamasının önüne geçiyorsunuz.
  • Fırının içine ısıya dayanıklı kaplarla kaynar su koyun. Böylece fırının içinde nem oluşmasını sağlayıp üstünün çatlamamasını sağlayacaksınız.
  • Ve en önemlisi pişince fırından hemen çıkarmayıp, fırın kapağı yarı açık şekilde 1 saat fırında bırakacaksınız.
balkabaklı cheesecake

Tabii tüm bunları yaptım yine de çatladı diyorsanız ki, benimki de bu sefer çatladı, hatta çatlamak ne kelime ortası yarıldı, o zaman üstüne bunu kapatacak bazı krema, sos v.s. gibi çözümler bulacaksınız :) Benimki kapatması zordu ortasına kremayı boca ettim, sonuç olarak çatlamış olmasının lezzete bir etkisi yok, ticari bir işletme değilseniz çok dert etmeyin :)

Vee daha fazla uzatmayıp tarife geçiyorum. Deneme sonuçlarınızı heyecanla bekliyorum, yaparsanız instagramda @ozgeninoltasi olarak beni etiketleyebilirsiniz. Ben de hikayemde paylaşırım. 


Not: Tarifte cup ölçüsü kullanılmıştır, su bardağı dediğim 240ml cup a eşit. Yemek kaşığı tablespoon, tatlı kaşığı teaspoon ölçekleridir. Standart tatlı kaşığı ve yemek kaşıklarını tepeleme olmayacak şekilde doldurursanız aynı ölçüye gelecektir.

print recipe

Balakabaklı Cheesecake
İpeksi kıvamda, baharatlarla damak şenlendiren bir cheesecake.
Malzemeler
1 su bardağı çekilmiş yulaflı bisküvi 1/2 su bardağı erimiş tereyağ (50 gr) 2 paket labne veya krem peynir (400 gr) 1 su bardağı balkabağı püresi 2 büyük yumurta (küçükse 3) 1/2 su bardağı toz şeker 2 yemek kaşığı un 1 yemek kaşığı nişasta 1 tatlı kaşığı balkabaklı kek baharatı 1 çay kaşığı tuz 2 yemek kaşığı tereyağ
Hazırlanışı
1) Rondoda çektiğiniz bisküvileri ve 50 gr erimiş tereyağını bir kapta karıştırın (tereyağı sıcakken dökeceksiniz)2) Kalıbın tabanına yağlı kağıt serin, dışını da folyo kağıdıyla kaplayın. Bisküvileri koyup elinizle ya da bir bardak tabanıyla bastırarak kalıba eşit olarak yayın. Ve buzdolabına koyun.3) Çukur bir kapta labne ve toz şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın.4) Yumurtaları tek tek ilave ederek çırpmaya devam edin. Balkabağı püresini de ekleyin ve çırpın. (Karışım pürüzsüz olacak)5) 2 yemek kaşığı erimiş ve soğumuş tereyağını ekleyin, çırpın. Un ve nişastayı mümkünse eleyerek ekleyin. Baharatı ve tuzu da ilave ederek son kez çırpın.6) Karışım epey akışkan olacak, bu karışımı kalıbınıza bisküvili tabanın üstüne dökün.7) Fırını 160 dereceye ısıtın, 2 küçük fırın kabına kaynamış su koyup fırın telinin üstüne koyun. (Bunlar cheesecake pişerken nem yapacaklar ve çatlamasını engelleyecekler)8) Cheesecake'inizi de fırına koyup yaklaşık 1 saat 10 dk kadar pişirin. Bu süre sonunda hala içi pişmemiş gibi yumuşak görünecek korkmayın. Kenarları pişmiş ve kalıptan ayrılmaya başlamış olmalı.9) Fırından çıkarmayın, 1 saat kadar fırın kapağı aralık şekilde fırında bırakın. Daha sonra alıp dolaba koyun ve 3-4 saat soğutun.10) Üstünü istediğiniz şekilde süsleyerek ikram edebilirsiniz. Benim tüm çabama rağmen ortası biraz yarıldı :) Ben de krem şanti ile kapattım. Tadı ve kıvamı şahaneydi.
14 yorum on "Balkabaklı Cheesecake "
  1. Krem peynir kullamak ile, labne kullanmak arasında ne fark ediyor. Siz krem peynir ile de denediniz mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Krem peynirle denemedim genellikle labne kullanıyorum. Daha az maliyetli oluyor :)

      Sil
  2. 2 yemek kaşığı tereyağının eritilmeden gr ağırlığını verebilirmisiniz lütfen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gr olarak ölçmedim, az miktar tereyağını eritip iki yemek kaşığı aldım içinden.

      Sil
  3. Labne peynir 200+200 =400 grammı
    Yoksa her biri 400 gr lık mı ?

    YanıtlaSil
  4. Canım ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Bayıldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, mutlaka dene bunu tavsiye ederim :)

      Sil
  5. Çok beğendim. İnşaallah en kısa zamanda yaparım.
    Cheescake çok seviyorum. Balkabaklı hiç yapmadım 😂.
    Teşekkürler canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım seversiniz, ben haftasonu yapmıştım az önce son dilimini yedim hatta :) Son dönem en çok yaptığım ve herkesin sevdiği bir cheesecake oldu. Şimdiden afiyet olsun.

      Sil
  6. Nisasta olarak un ya da misir nisastasi kullanmamizin farki var mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece unla denemedim açıkçası, nisasta pıhtılaşmayı önleyerek çatlamaları azaltıyor araştırdığım kadarıyla. Ama nisasta yoksa sadece un da kullanabilirsiniz.

      Sil
  7. Balkabagi puresini sadece buharda haslayarak elde edebilir miyiz? Tarifi en kisa zamanda uygulamak istiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii buharda da olur, o şekilde yapabilirsiniz.

      Sil