Top Social

Mercimek Köftesi

8/07/2018
Mercimek Köfte
Geçtiğimiz hafta instagram hikayelerinde bir soru sordum, Özge'nin Oltası'nda keşke şu tarif de olsa dediğiniz bir tarif var mı diye. Gerçekten benim için çok faydalı bir aktivite oldu.Güzel fikirler verdi bana. Mercimek Köftesi de gelen cevaplardan biriydi. Haftasonu arkadaşımı çaya davet edince, mercimek köfte yapayım da bir taşla iki kuş vurmuş olayım dedim :)

Annem yıllardır halamın tarifiyle yapıyormuş, ondan tarifi aldım ama kafama göre bir kaç ekleme yaptım. Mesela o tarifte limon yoktu, bana çok mantıklı gelmedi. Hatta o şekilde yaptım tadına baktım ve yok dedim bu kesinlikle limon istiyor :) Salata değil mi sonuçta, limonsuz olmaz bence. Lezzeti eksik kalır. Hatta sonraki sefere nar ekşisi de ekleyebilirim.
Mercimek Köfte
Yapması çok kolay, hatta kısırdan bile kolay geldi bana. Yalnız bir noktaya dikkat etmek gerekiyor, annem de bir kaç kere tembih etti, mercimekleri çorba yapar gibi çok fazla haşlamayacaksınız, o zaman çok sulu olup toparlanmazmış, sık sık kontrol edin, mercimekler şişip suyunu çekince (dibinde biraz su kalacak) bulguru ekliyoruz. 

Yağını ölçüyle verdim, ama baktınız son aşamada kuru gibi geldi biraz daha yağ gezdirip yoğurabilirsiniz, tuzu ve limonu için de aynı şekilde minik minik tadım yaparak istediğiniz lezzete getiriyorsunuz.

Daha önce yapmadıysanız bile çekinmeden deneyin, çok da kötü olma ihtimali yok bence, her şekilde yenilebilir :))

Denerseniz instagramdan yorumlarınızı bekliyorum, hatta denediğiniz tarifler için bloga yorum bırakırsanız çok sevinirim, sizden sonra denemek isteyenlere de fikir vermiş olursunuz :)



print recipe

Mercimek Köftesi
Tam ölçülü, çok lezzetli mercimek köftesi.
Malzemeler
1 su bardağı kırmızı mercimek 3/4 su bardağı ince bulgur (1 bardaktan 1 parmak az) 1 çay bardağı zeytinyağ (Küçük çay bardağı) 1 büyük boy kuru soğan 4-5 dal taze soğan yarım demet maydanoz 2 çorba kaşığı salça (1 kaşık domates 1 kaşık biber olursa güzel olur) 1 çay kaşığı kimyon 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber (seviyorsanız onun yerine pul biber) 1 limonun suyu (3 yemek kaşığı kadar) 2 tatlı kaşığı tuz (Tadına bakıp ayarlayın)
Hazırlanışı
1.Mercimekleri bir tencereye koyun üzerine 2,5 su bardağı su ekleyin ve mercimeği haşlayın.2.Mercimekler, şişip patlayacak, dibinde yarım bardak kadar su kalacak, o zaman ocaktan alın, üzerine bulguru ekleyip karıştırın ve kapağını kapatın. (Siz içini hazırlarken o da demlensin) 3.Yıkadığınız yeşil soğan ve maydanozu minik minik doğrayın.4. Bir tavaya zeytinyağ koyun, üstüne yemeklik doğradığınız kuru soğanı ekleyin, şeffaflaşana kadar iyice pişirin. 5. Salçayı ekleyin ve birlikte 1-2 dk kavurun. Üzerine kırmızıbiber, kimyon ve tuzu da ekleyip karıştırın.6. Çukur bir kaba mercimek ve bulguru koyun üzerine salçalı karışımı dökün, kaşıkla karıştırarak yedirin.7. Doğradığınız yeşillikleri ve limon suyunu da ekleyip karışana kadar yoğurun.8. Son olarak elinizle köfte şekli vererek tabağa dizin

6 yorum on "Mercimek Köftesi"
  1. Bu tarifi ararken size rastlamak...tşkler...🤗❣️

    YanıtlaSil
  2. Elinize sağlık çok güzel olmuş. Tarifleriniz çok ama çok güzel

    YanıtlaSil
  3. Bizim aile tarifinde limon konmaz ama yanına bol ekşili, acılı bir tablacı salatası yapılır ve birlikte yenir. Öyle de denemenizi tavsiye ederim. Ve de mercimek bulgur oranı 2:1 olduğunda çok pürüzsüz, lezzetli bir davet yemeği olur. Elinize sağlık, sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annemin de yıllardır yaptığı halinde limon yoktu, o yüzden de ben çok mercimek köftesi seven biri değildim :) Meğer hafif ekşilik arıyormuşum :) Sevgiler.

      Sil