Top Social

Dereotlu Kabaklı Kek (Üsküp Böreği)

1/28/2019

Bu aralar yeni tarif ekleme konusunda biraz sıkıntılıyım. Kış rehaveti mi desem, üşengeçlik mi desem bilemedim. Haftasonlarım genelde c.tesi gezip pazar dinlenmekle geçiyor. Ama bu gidişe bir dur demem lazım diyerek, pazar kahvaltısına bu lezzetli keki hazırladım. Ben dereotlu kabaklı kek dedim ama aslında üsküp böreği diye de biliniyormuş.

Tarifi instagramda sevgili Zeynep paylaşmıştı neredeyse bir sene önce. Ben de kaydetmiş, hatta en kısa zamanda deniycem diye yorum yazmıştım :)) Ancak bugüne kısmet oldu. 


İçinde 2 tane kabak var ama yerken pek de anlaşılmıyor, zaten kabak pek de baskın tadı olan bir sebze değil. Daha çok dereotu ve peynir lezzetini alıyorsunuz. İster kahvaltı ister beş çayına hazırlayın, her şekilde keyifle yenen bir kek. 
Benim çocukluğumdan beri çok sevdiğim dereotlu peynirli keki var annemin, bunun lezzetini ona çok benzettim. Evde kabak oldukça yaparım artık :) Yalnız ben daha pufidik olur diye düşünmüştüm, önce kabardı sonra biraz söndü, içini çekti. Belki bir miktar daha un ekleyip daha koyu kıvamlı yapılabilir. Ama bu şekilde de gayet güzel. (Zeynep'in yaptığı da bu şekilde görünüyor zaten :)

O zaman hemen tarifi veriyorum. (Benim mahlebim kalmamıştı onu eklemedim, bir de 1,5-2 su bardağı un diyordu ben 3 e yakın koydum. Diğer türlü çok cıvıktı hamur.



Dereotlu Kabaklı Kek (Üsküp Böreği)




Dereotlu kabaklı keki ister kahvaltıda ister çay saaatinde ikram edin, çok sevilecek

Hazırlık Süresi: , Pişme Süresi: , Toplam Süre:
Porsiyon:  10-12 dilim
Kategori:  kek
Anahtar Kelime:  üsküp böreği,tuzlu kek,kabaklı kek
 -

Malzemeler:
2 büyük yumurta (birinin sarısını üstüne sürmek için ayırın)
2 adet kabak
1/2 demet dereotu
1 su bardağı sıvı yağ (Ben ayçiçek ve zeytinyağı yarı yarıya kullandım)
1/2 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı mahlep
2,5-3 su bardağı un
1 su bardağı ufalanmış beyaz peynir
1 tatlı kaşığı tuz
Üstü için susam
Hazırlanışı:

  • Önce kabakları güzelce yıkayıp rendeleyin (ben kabuğuyla rendeledim), sonra elinizle iyice sıkarak bir süzgece koyun, keki hazırlarken iyice suyu süzülsün
  • Yumurtaları çukur bir kaba kırın (Bir sarıyı ayırın üstüne sürülecek), üstüne tuz ekleyip iyice çırpın
  • Yağı ve sütü de ekleyip çırpın
  • Üstüne kabak, dereotu ve peyniri ekleyip spatulayla karıştırın.
  • Undan 1 bardak dökün, üstüne mahlep ve kabartma tozunu ekleyip spatulayla karıştırın, sonra kalan unu da ekleyip hamura yedirin.
  • Kıvamı kek hamurundan daha katı olması lazım, ona göre un ilave edebilirsiniz (Ben 3 bardak kadar ekledim)
  • Çok büyük olmayan bir fırın kabını yağlayıp unlayın (ben küçük boy kare borcam kullandım), hamuru kalıba dökün
  • Yumurta sarısını elinizle üstüne sürün, son olarak susam serpin ve 180 derece ısınmış fırına atın.
  • İçi iyice pişip üstü kızarıncaya kadar fırında tutun.
  • Fırından çıkınca biraz soğumasını bekleyin, yoksa keserken dağılabilir.
  • 2 yorum on "Dereotlu Kabaklı Kek (Üsküp Böreği)"
    1. Merhaba,ben tuzlu ve sebzeli kek yaptığımda kek hamurunu normal kek hamurundan daha koyu yapıyorum ,süt yerine de yoğurt koyuyorum.Daha pufuduk tuzlu kek yapmak için de mutlaka 2 adet kabartma tozu kullanıyorum.Ayrıca Dr. OETKER Çeşnili kabartma tozunu kullanıyorum,içinde mahlep ve susam aroması var,poğaçalarda da çok güzel oluyor.

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Merhaba, harika tüyolar için çok teşekkürler, kesinlikle hamurun koyu olması gerekiyor haklısınız, benimki hala bir tık un istiyordu ama tarife sadık kalmak istediğimden çok abartamadım :) Ben de annemin dereotlu kekinde yoğurt kullanıyorum, demek ki burada da kullanabilirmişim. Çeşnili kabartma tozu koyacaktım baktım dolaba kalmamış ama haklısınız o çok güzel oluyor tuzlulara. Sevgiler...

        Sil