Top Social

Ev Yapımı Mayonezle Rus Salatası

1/16/2019
Çocukluk hatıralarımın mutfakla ilgili kısmında mayonezle ilgili bir çok anı var. Özellikle mayonez yapmanın hassas bir iş olduğu, yağın mutlaka ip gibi akıtılması gerektiği yoksa kıvamın tutmayacağı gibi bilgiler aklımın bir köşesinde duruyor yıllardır :) Ve ev yapımı mayonezin hazır mayonezden nasıl kat kat lezzetli olduğu da hatırımda. Buna rağmen kendim evde yapmayı hiç denememiştim. 

Yılbaşında mezeleri planlarken aklıma geldi, fırsattan istifade nefis bir rus salatası yapayım, mayonezini kendim yapıp, havuç, patates ve bezelyeyi de garnitür konservesi alarak değil kendim haşlayıp ekleyeyim dedim. Çünkü canım feci şekilde ev yapımı rus salatası yemek istiyordu, aynı çocukluk yıllarımızda olduğu gibi. 80 lerde her bakkalda mayonez bulmak gibi bir lüksünüz yoktu, dolayısıyla mayonez yemek istiyorsanız kendiniz yapmak zorundaydınız :)


Bu arada Rus Salatasının ismiyle ilgili tartışmalara girmek istemiyorum ama Amerikan Salatası olarak anılmaya 50 lerin başında Demokrat parti rejimi döneminde başlıyor. Malum Rusya komünizm falan filan :))

Biraz araştırınca, salatanın tarihinin Rusya'da 1860 larda Hermitage Restoran'da Olivier isimli şefin yaptığı ve kendi adını verdiği Olivier Salad'a dayandığını görüyoruz. Onun içeriği biraz daha farklı ama şimdiki Rus salatasının temeli diyebiliriz. Daha sonra çeşitli versiyonlarıyla tarih boyunca karşımıza çıkan bu salata, Balkan ülkelerinde de Rus Salatası olarak biliniyor, Bulgaristan'da salamlı, Yunanistan'da salamsız şekilde yapılıyormuş. Bizde de salamlı olana İtalyan diyorlar ya sanırım o da tamamen uydurma bir şey :)))

Neyse tarih bilgimizi tazeledikten sonra konumuza dönecek olursak, mayonez yapmak aslında çok kolay, tek dikkat etmemiz gereken şey yağı ip gibi akıtarak, bir yandan da çırparak yumurta sarısıyla tamamen birleşmesini sağlamak. Hatta ara ara akışı durdurup çırpmaya devam edip, yumurtayla birleşince tekrar yağ eklemeye devam etmek gerekiyor. 

Ben yağı ince akıtmak için plastik bir mayonez şişesi kullandım (Hani büfelerde olur ya beyaz ince uçlu mayonez sıktığımız şişeler) O şişeyi de metromarketten almıştım. Ama ince uçlu bir yağ şişesi falan da olur. Bu arada sakın tamamen zeytinyağı ile yapmayın, çok ağır acımsı bir tat oluyor. Ben ayçiçek yağı ile zeytinyağı karıştırarak yaptım. Hatta birçok yerde zeytinyağı kullanmadan ayçiçek mısırözü v.s. gibi yağlarla yapın diye yazıyor.

Patates havuç haşlamakla uğraşamam derseniz garnitür konservesi tabii ki işinizi görür ama dedim ya ben herşeyi ev yapımı olsun istedim. 

Bu kadar laf yeter, şimdi gelelim tarife. Bence mutlaka deneyini yapamam diye korkmayın, en kötü ihtimal 1 yumurta bir bardak sıvı yağ ziyan edeceksiniz o kadar :) Ama bence yapabilirsiniz.


Ev Yapımı Mayonezle Rus Salatası




Ev yapımı mayonezle yaptığınız rus salatasını yemeye doyamayacaksınız

Hazırlık Süresi: , Pişme Süresi: , Toplam Süre:
Porsiyon:  1 kase
Kategori:  salata
Anahtar Kelime:  rus salatası, ev yapımı mayonez, mayonez tarifi
 -

Malzemeler:
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 su bardağı sıvı yağ (Ben yarı yarıya zeytinyağ ve ayçiçek kullandım)
1 çay kaşığı tuz
4-5 tatlı kaşığı su (gerekli durumlarda)
1 orta boy havuç
1 orta boy patates
1 su bardağı bezelye
10 tane salatalık turşusu
Hazırlanışı:
  • Derin bir kaba yumurtanın sarısını alın (Cam ya da metal olursa iyi olur dense de ben, mikserin mika çırpma kabında yaptım oldu)
  • Yumurtayı mikserle güzelce çırpın
  • Sıvıyağı incecik akıtabileceğiniz bir kaba alıp, mikser çalışırken ip gibi incecik akıtmaya başlayın
  • Aralarda yağı akıtmayı kesip yağ ve yumurtanın iyice karıştığından emin olunca devam edin
  • Mayonez biraz kıvam almaya başlayınca, yani yağın yarısı bittiğinde limon suyunu ekleyin, yine yağı akıtarak çırpmaya devam edin.
  • Sonlara doğru tuzu da ekleyin, yağ bitince 1-2 dakika çırpın
  • Epey katı bir kıvamı oluyor, bu tüyoyu sevgili Mutfaksırları Nilay'dan aldım, kıvamı açmak için yüksek hızda çırparken biraz su ekleyin, önce 4-5 tatlı kaşığı ekleyin, istediğiniz kıvama gelmediyse biraz daha ekleyin
  • Mayonez hazır olunca üstünü kapatıp dolaba koyun.
  • Diğer tarafta 1 orta boy havucu, 1 orta boy patatesi küp küp doğrayın
  • 3 ayrı tencereye su koyup, patates, havuç ve bezelyeyi haşlayın. (hepsinin haşlanma süresi farklı olduğu için ayrı kaplarda yapmak en iyisi)
  • Haşlanan sebzeleri süzüp bir kaseye koyun, salatalık turşusunu da küp küp doğrayın. Bunlar iyice soğuyunca mayoneze ilave edip güzelce karıştırın. Rus salatanızı afiyetle yiyebilirsiniz.
  • 4 yorum on "Ev Yapımı Mayonezle Rus Salatası"
    1. Bayılırım, annem de kendisi yapar sıfırdan. Bu tarifi kullanayım bi gün. Teşekkürler. 👍😊

      YanıtlaSil
    2. annem elde çırparak yapardı, korkumdan yapamazdım ama ne zaman mikseri keşfettim;) mayonez yapmak çok kolaymış. ip gibi akıtmaya gerek bile yok, zeytinyağını. hepsini ilk önce düşük sonra yüksek hızda çırpınca hazır oluyor. Bir de bir yerde okumuştum, malzemeyi cam kavanoza koyup blendirla aşağıdan yukarı doğru çırpınca oluyor diye. Denemeye fırsat olmadı.
      anıları hatırlattınız, teşekkürler

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Merhaba, miksersiz gerçekten çok zor ben de cesaret edemezdim 😊 Kavanozda tum malzemeyi koyup yapmayi denedim ama kivami tutturamadim, bu şekilde daha garanti geldi bana 👍 Sevgiler 😘

        Sil