Top Social

Karamelli Fındıklı Muhallebi

3/28/2019
karamelli fındıklı muhallebi
Geçtiğimiz gün evdeki yemek dergilerini, kitaplarını karıştırırken Lezzet Dergisinin geçen yıl verdiği minik bir kitapçık buldum, en güzel sütlü tatlılardı sanırım adı. Çok güzel tatlılar vardı gerçekten, özellikle karamelli fındıklı muhallebi hemen aklımı çeldi. Karamel aşığı bir insan olarak yapmadan duramazdım. Üstelik çok da kolay görünüyordu. 

Tarifte ufak bir değişiklik yaptım, muhallebiyi koyulaştırmak için un kullanılıyordu, bu kadar çok un kullanırsam muhallebinin un kokacağını bildiğim için yarı yarıya buğday nişastası ile değiştirdim. Bir de bardak ölçüsü olarak, özellikle şekeri ölçerken büyük boy yani 240 ml lik bardak kullanın küçük bardakla ölçerseniz muhallebiniz tatsız olacaktır.
karamelli muhallebi

Daha önce karamel yapmadıysanız onunla ilgili de bir uyarıda bulunayım, karamel çok çabuk donan bir şey, özellikle soğukla temas ettiği anda akide şekerine dönüyor. tarifte önce muhallebiyi hazırlıyoruz, daha sonra şekeri eritip karamel kıvamına getirerek sıcak muhallebiye ekliyoruz, ben karameli yapana kadar muhallebi biraz soğudu o yüzden karameli dökünce ilk etapta sertleşip şeker parçaları oluştu, ama sonra çırptıkça ısıyla birlikte muhallebiye karıştılar. O yüzden endişe etmeyin. Ama muhallebiyi çok da soğutmamaya dikkat edin.
karamelli fındıklı muhallebi

karamelli fındıklı muhallebi
Üzerinde gördüğünüz şeker süslemelerini yapmak için, bir miktar karameli ayırdım (bir yemek kaşığı kadar) onu yağlı kağıt üzerine kaşıkla daire çizerek incecik döktüm, dolaba attım. Donunca kağıttan ayrılıyor, muhallebilerin üstüne süs olarak koydum. Bu kısım size kalmış yapmayabilirsiniz.
karamelli fındıklı muhallebi
İçine koyacağınız fındığı çok fazla küçültmeyin ki yerken ağzınıza gelsin. Benim elimde pirinç fındık denilen fındıktan vardı onu kullandım. Bir de son olarak ben yarım ölçü yaptım, 4 kase çıktı. İsterseniz aşağıdaki ölçüleri tam yarı yarıya kullanarak yapabilirsiniz.

Tüm püf noktalarını yazdıysam, karamelli fındıklı muhallebi tarifine geçebilirim.

Karamelli Fındıklı Muhallebi



Karamel ve fındığın uyumuyla lezzetli bir muhallebi

Hazırlık Süresi: , Pişme Süresi: , Toplam Süre:
Porsiyon:  6-8 adet
Kategori:  tatlı
Anahtar Kelime:  muhallebi, karamelli muhallebi, karamelli fındıklı muhallebi
 -

Malzemeler:
1 lt süt
1/2 su bardağı toz şeker
2 yumurta sarısı
2 tepeleme yemek kaşığı un
2 tepeleme yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya
25 gr tereyağ (2 yemek kaşığı kadar)
1/2 su bardağı iri çekilmiş fındık
Karamel için 1/2 su bardağı toz şeker
Hazırlanışı:

  • Süt, şeker, yumurta sarısı, un ve nişastayı orta boy bir tencereye alıp tel çırpıcı ya da mikserle 1-2 dakika çırpın pürüzsüz hale gelsin
  • Daha sonra orta dereceli ateşte karıştırarak pişirmeye başlayın, kaynamaya başladıktan 1-2 dakika sonra ocaktan alın (koyulaşıp muhallebi kıvamına gelecek)
  • Karameli hazırlamak için çelik bir sos tenceresine şekeri koyun, kısık ateşte sık sık karıştırarak eritin. Şeker tamamen eridiğinde sulanacak ve yavaş yavaş rengi koyulaşacak, kahverengi olduğunda ocaktan alın (dikkat edin çok yanmasın, karamel rengi olacak)
  • Karaemli hemen sıcak muhallebiye ekleyip hızlıca karıştırın, vanilya ve tereyağını da ekleyip mikserle 4-5 dk çırpın
  • Son olarak fındığı ekleyip karıştırın. Muhallebiyi kaselere paylaştırıp iyice soğuduktan sonra afiyetle yiyebilirsiniz
  • Post Comment
    Yorum Gönder