Top Social

Krem Karamel Tarifi

9/02/2019
Tam ölçülü, yumurta kokmayan nefis bir krem karamel tarifi
Şu hayatta en sevdiğin tatlı ne derseniz, hiç düşünmeden krem karamel diyebilirim. Her gün yesem bıkmam derler ya o derece bir aşk :) Buna rağmen, bugüne kadar yapmamış olmama ne demeli acaba :) (Dr.Oetker hazır krem karameli saymazsak)

Aslında bilinçaltımda çocukluğumdan kalma, zor olduğuna dair bir düşünce vardı. Şöyle ki, o zamanlar 8-9 yaşlarındayım, annemin bir arkadaşı var (Serçin Ablacım okuyorsan senden bahsediyorum :) o kadar güzel krem karamel yapardı ki, her gittiğimizde inşallah yine yapmıştır diye geçirirdim içimden. Bir kere annem de denemişti, ama şekeri kızdırıp üstüne su dökünce çatır çutur karamel sertleşti taş oldu, sonra muhallebi tutmadı annem de bir daha yapmadı. Ne zaman konusu geçse aman çok zor onu yapmak dediği için benim de yıllardır elim gitmedi.
Tam ölçülü, yumurta kokmayan nefis bir krem karamel tarifi
Geçen gün paşabahçenin minik krem karamel kaplarını görünce markette, dayanamadım aldım. Krem karamel yapmasam muhallebi koyarım dedim (evet evdeki milyon tane kase yetmiyor muhallebi için :)) Nihayet haftasonu kararlı şekilde krem karamel yapmaya kalkıştım, tarif tabii ki annemin tarif defterinden, Serçin Abla'nın tarifiydi. Nereden baksan 30 yıllık tarif. 

Tarifi birebir uyguladım, sadece orada 2 bardak süt için 4 yumurta diyordu ben 3 kullandım, zaten çok büyüktü yumurtalar. Benim krem karamel kaseleri epey küçük olduğu için 5 kase çıktı, ama normal boyutlu kaselerden 4 adet çıkar. Burada dikkat edilecek kısım, tarifte de yazdım, kaynama noktasındaki sütü yumurtalara dökerken hızlıca çırpıyor olmalısınız ve çok ince şekilde akıtmalısınız ki yumurtalar pişmesin. Yoksa krem karameliniz yumurta kokacaktır.
Tam ölçülü, yumurta kokmayan nefis bir krem karamel tarifi
Bu arada asla zor bir tarif diyemem, püf noktaları var ama öyle çok büyük şeyler değil. Hatta tarifi yazmak yapmaktan daha zordu, her bir detayı yazmak istediğim için uzun oldu ama gözünüz korkmasın. Gerçekten seviyorsanız deneyin bu tarifi. Yumurtaya karşı aşırı hassas iseniz denemeniz için ısrar etmiyorum sonra ay bu çok kötü bir şey, yumurta kokuyor falan diye kalbimi kırmayın :)))

O zaman buyrun karşınızda orjinal krem karamel tarifi;

Krem Karamel


Tam ölçülü, yumurta kokmayan nefis bir krem karamel tarifi

Yumurta kokmayan, tam kıvamında nefis bir krem karamel

Hazırlık Süresi: , Pişme Süresi: , Toplam Süre:
Porsiyon:  4 kişilik
Kategori:  tatlı
Anahtar Kelime:  krem karamel, creme caramel, karamelli muhallebi
 -

Malzemeler:
2 su bardağı süt (400 ml)
3 büyük yumurta (çok küçükse 4)
1/2 su bardağı şeker
1 paket vanilin (isteğe bağlı)
Çay kaşığının ucuyla tuz
Karamel sos için; 1/2 su bardağı toz şeker + 3 yemek kaşığı su
Hazırlanışı:
  • Fırını 170 dereceye ayarlayıp, kalıpları içine koyun siz karameli hazırlarken ısınsınlar (böylece karamel soğukla temas edince sertleşmez, kolayca yayılır)
  • Karamel sosu hazırlamak üzere yarım bardak toz şeker ve 3 yemek kaşığı suyu çelik bir sos tenceresine alın (teflon kullanmayın, hem rengi anlamanız zorlaşır hem de sosun kıvamı tutmayabilir)
  • Şeker ve suyu çelik bir kaşıkla karıştırıp şekeri eritin, sonra orta dereceli ateşte kaynamaya bırakın, önce küçük küçük baloncuklar sonra büyük baloncuklar oluşuyor kaynarken. Kenarlardan rengi koyulaşmaya başlayınca, sos tenceresini şöyle bir sallayıp sosu karıştırın (kaşık kullanmayın)
  • Yavaş yavaş rengi dönüp karamel halini almaya başlayacak, o esnada gözünüzle takip edin, rengi açık renk kalırsa karamel tadı olmaz şekerli bir sos olur, rengi çok koyu olursa da yanma noktasına gelir acılaşır.
  • Tam bir karamel rengi olduğu noktada ocağı kapatıp sosunuzu hızlıca 4 kasenin dibine paylaştırın, elinizle kaseleri çevirerek sosun yayılmasını sağlayın
  • Sos çok hızlı donuyor, paylaştırma işlemini hızlıca yapmaya özen gösterin. İşiniz bitince kaseleri tezgahta bırakın sos sertleşsin.
  • Diğer tarafta sütü ocağa koyup kaynama noktasına gelene kadar ısıtın. (Kaynamayacak ama kenarlarda baloncuklar oluşmaya başlayacak, kaynamak üzereyken kapatın)
  • Çukur bir kaseye yumurtaları ve şekeri alın, üstüne vanilin ve çay kaşığının ucuyla tuz atın.
  • Mikserle çırpın, çırpmaya devam ederken, ısınmış sütü çok yavaş şekilde karışıma ekleyin. (Çok hızlı dökerseniz yumurtalar pişer ve o istenmeyen yumurta kokulu krem karamelle karşı karşıya kalırsınız)
  • Bu esnada inanılmaz bir köpük oluşacak, şaşırmayın. Bir kabın üzerine tel süzgeç koyup karışımı dökün ve köpüklerini atın
  • Dibi karamel kaplı kaselerinizi, çukur bir fırın kabına oturtun ve kaselerin yarısına kadar sıcak su doldurun. Üstüne krema kısmını paylaştırın ve fırına verin.
  • Yaklaşık 30 dakika sonra pişmiş olacak (ortası hafif yumuşak kenarları sert oluyor) fırından alıp su dolu tepsiden çıkarın, 1 gece dolapta dinlendirin
  • Kaseyi ters çevirip ikram edecekseniz bir bıçakla kenarlarını dikkatlice kaseden ayırın, tabağa ters çevirip tabanına vurun, sallayın, bir süre sonra tabağa düşüyor.
  • 2 yorum on "Krem Karamel Tarifi"
    1. Merhaba piştiğini anlamak için uygulayabilecegimiz bir yöntem var mı? Mesela kürdan batırabilir miyiz veya pişince üstü sallanmıyor mu? Cevap verirseniz çok sevinirim:)

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Merhaba, biraz cheesecake gibi aslında, ortası hala biraz yumuşak ama kenarları pişmiş oluyor 30 dk. sonunda. Kürdan testi işe yaramaz ama bakarak da anlaşılıyor. Sevgiler

        Sil