Top Social

Peynirli Şipşak Kek

5/14/2024
Peynirli tuzlu kek

Bu aralar biraz yoğun bir dönem yaşıyorum. Mart ayının sonlarında bir ev aldık, kısmetse Haziran'da taşınacağız, eski olduğu için epey bir tadilat işimiz var, boş vakitlerimiz genellikle yapı marketlerde geçiyor, tezgahtı, fayanstı falan derken kafa hep meşgul :) Dolayısıyla haftasonları tarif çekme rutinim de biraz bozuldu.


Geçen hafta bir kaç işimi halletmek için izin kullanmıştım, eşimin kuzeni mimar ve sağ olsun bütün tadilat işleriyle o ilgileniyor, o gün de mutfak dolabı, kulp falan seçmek için çıkacaktık, dedi ki benim biraz işim var arıycam seni. Baktım ki boş vakit var hemen pratik bir şey çekeyim dedim :) Denemek için kaydettiklerime baktım ve bu peynirli keki gördüm. Malzemeleri de vardı hemen işe giriştim.

Peynirli tuzlu kek


Ben tam çekimi bitirip fırına atacaktım ki, kuzen aradı işim bitti diye :) Ben keki öylece dolaba attım, malzeme seçmeye çıktım, akşam her işim bitince pişirebildim, biraz endişe ettim nasıl olacak diye ama beklemesi sıkıntı yaratmadı. Tek sorun fotoğrafları ancak ertesi gün iş dönüşü çekebildim, dolayısıyla azıcık karanlık oldular.


Tarife dönecek olursak, orjinalinde Feta ve Mozarella kullanmışlar, baktım dolapta tulum peyniri var, onu kullandım. Ama siz farklı peynirleri de karıştırabilirsiniz, lor olmasın yalnız, biraz daha tadı baskın peynirleri tercih edin mümkünse.

Peynirli tuzlu kek

Dereotu da yine benim eklemelerimden biri, çünkü peynirli kek, poğaça denince dereotu olmazsa olmaz. Ben un olarak yulaf unu kullandım, siz de istediğiniz unla yapabilirsiniz. Orjinalinde normal undan 1 cup kullanılmış, unların sıvı çekme oranları farklı olabiliyor, ben 1+1/3 cup yulaf unu kullandım hamur epey akışkan oldu, video var altta orada da görebilirsiniz. Ama sonuç şahane oldu


20x20 küçük kare ya da 17x23 gibi dikdörtgen bir kapta yapabilirsiniz. Öyle pofuduk bir kek değil de ince ekmekimsi bir kek bu. Kahvaltıda ve beş çayında yanında domates salatalıkla şahane gidiyor. Hemen tarifi yazıyorum mutlaka deneyin.



PEYNİRLİ ŞİPŞAK KEK



Az malzemeli, çok lezzetli, şipşak peynirli kek


Porsiyon: 10-12 Dilim
Hazırlık: / Pişme: / Toplam:




MALZEMELER

1 su bardağı un (Yulaf unu kullanacaksanız 1/3 bardak daha ekleyin)
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı süt
2 yumurta
1/4 su bardağı zeytinyağ
1 kase dolusu ufalanmış peynir (ben Erzincan tulumu kullandım)
1 tutam ince doğranmış dereotu
2 yemek kaşığı susam (üstü için)

HAZIRLANIŞI

  • Çukur bir kaseye un, kabartma tozu ve tuzu koyup karıştırın
  • Süt, yağ ve yumurtaları ekleyip tel çırpıcı ile karıştırın
  • Peynir ve dereotunu ekleyip spatula ile karıştırın
  • Fırın tepsisini hafifçe yağlayıp kek hamurunu dökün ve üstüne susam serpin
  • 180 derece sıcak fırına verin, üstü kızarıp içi pişince çıkarın (30-40 dk)
  • İlk sıcaklığı geçtikten sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.

  • NOTLAR

  • Bardak olarak 240 ml cup ölçeği kullanılmıştır.
  • Farklı unlar kullanabilirsiniz ancak ölçüsü değişebilir.
  • Anahtar Kelime: peynirli kek, kahvaltılık peynirli ekmek, Kategori: Kek


    Post Comment
    Yorum Gönder