Top Social

NY Times'ın Ünlü Yoğrulmayan Ekmeği

12/17/2014

Son zamanlarda keşfettiğim en müthiş tarif bu diyebilirim. Aslında Pinterest'te bir kaç kez görmüştüm de denemeye fırsat olmamıştı. Bir de böyle ekmek tariflerini alıp deniyorum, istediğim gibi ya da fotoğrafta görüldüğü gibi olmuyor. O yüzden elim gitmemişti, ama bu sefer aradığım tarifi buldum. 

Sullivan Street Bakery'nin sahibi Jim Lahey'in NY Times'da yayınlanan yoğrulmayan ekmek tarifi bu. Daha önce hiç ekmek yapmamış hatta yemek bile yapmamış olsanız bunu yapabilirsiniz, garanti veriyorum :)

Tek kötü yanı var o da uzun bekleme süresi (12-18 saat arası). Ama sonuçta acelemiz yok hazırlayıp bir kenara koyarız, mayalanınca alıp pişiririz di mi yani.

Ben geçtiğimiz haftasonu yaptım, akşamüstü karnımız da acıkmaya başlamıştı, fırından çıktığı gibi eşimle tereyağ sürüp yedik yarısını, sıcak sıcak nefisti. Bu haftasonu tekrar denemeyi düşünüyorum :)

Malzemeler
  • 3 su bardağı un
  • 1çay kaşığı instant maya (bana az geldi bir kaşık daha ekledim :)
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı + 10 yemek kaşığı su
  • Yağlı kağıt
  • Tezgahı unlamak için mısır unu veya normal un
Hazırlanışı
  • Orta boy çukur bir kabın içine unu, mayayı, tuzu ve suyu koyun tahta bir kaşıkla karıştırın. Tüm malzeme birbirine karışsın ve çamur görünümünde olsun.
  • Daha sonra üstünü streç filmle örtün ve oda sıcaklığında 18 saat mayalanmaya bırakın
  • 18 saatin sonunda hamur epeyce çoğalacak ve üstteki gibi baloncuklu bir görüntüye bürünecek
  • Tezgahınızı bolca unlayın ve tahta kaşıkla hamuru sıyırarak tezgaha alın (Çok cıvık oluyor kesin toparlanmaz bu dedim ama öyle olmadı rahat olun
  • Ellerinizi unlayın, hamurun üstüne de biraz un dökün, daha sonra hamuru bohça böreği yapar gibi kendi üstüne katlayın, önce karşılıklı iki kenarını sonra diğer iki kenarını üst üste katlayın.
  • Bu aşamada o cıvıklık gidecek biraz daha toparlanmış bir hamur olacak, üstüne bir streç film örtüp 15 dakika dinlenmeye bırakın.
  • Sonra yine ellerinizi unlayıp hamura yuvarlak bir şekil vererek fırın kabınıza göre kestiğiniz yağlı kağıdın üzerine koyun, üzerini unlayın, üstüne temiz bir mutfak bezi örterek 2 saat daha bekletin (evet haklısınız bu bekleme olayı çok uzun ama evde olduğunuz boş bir günde yaparsanız sorun olmaz :)
  • Eğer isterseniz bu aşamada üstüne artı işareti yapabilirsiniz tırtıklı ekmek bıçağıyla, hamur çok yumuşak olduğundan biraz zor oluyor ama.
  • 2 saatin sonunda hamur neredeyse iki katına ulaşacak, hamur hazır olmasına yarım saat kala fırınınızı 210 dereceye ayarlayın, varsa döküm tencerenizi de içine koyun, o sırada ısınsın. Döküm tencere yoksa, kapaklı bir borcam veya seramik tencere de işinizi görecektir ancak onları boşken fırında ısıtmak sorun olabilir, hamurla birlikte atarsınız fırına.
  • Fırın ısındığında döküm tencereyi çıkarıp kapağını açın, yağlı kağıtla birlikte hamuru içine koyun ve kapağını kapatıp 30 dakika kadar pişirin.
  • Daha sonra tencerenin kapağını açıp 15-30 dakika arasında üstü kızarıncaya kadar pişirin.
  • Çıkarınca bir tel ızgara üstüne alıp soğumasını sağlayın ve afiyetle yiyin
Not: Ben fırından aldığımda kabuğu çok sert geldi, üstüne biraz elimle su serpip kapağını kapattım, böylece suyun buharıyla birlikte kabuğu yumuşadı. Siz sert kabuk seviyorsanız bunu yapmanıza gerek yok.

- Tarifle ilgili şu blogda aşama aşama fotoğraflar var isterseniz inceleyebilirsiniz.
- Ayrıca Jim Lahey'in videolu anlatımını da şurada izleyebilirsiniz
- Rahmetli Arman Kırım'ın bu teknikle ilgili çok güzel bir yazısı var buradan okuyabilirsiniz

17 yorum on "NY Times'ın Ünlü Yoğrulmayan Ekmeği"
  1. hımm nefis görünüyor, benim gibi üşengeç biri bile yapabilir sanki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle herkes yapabilir :) Denemelisin mutlaka

      Sil
  2. Zaten yoğurmanın basit bir teknik nedeni var o da gluten formasyonu. Fazla yogurmak ekmegin kalitesini arttirmiyor zaten yavas mayalanma sirasinda olusuyor.Ben bunu yillar once Prof. Arman Kirim`dan ogremistim hala acar acar okurum yazilarini.

    Ellerinize Saglik.

    Selin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle, yazının en altında Arman Kırım'ın bahsettiğiniz yazısını da ekledim zaten. Çok güzel anlatmış nasıl mayalandığını. Ben de tüm yazılarını sürekli okuyup uyguluyorum, nurlarda yatsın...

      Sil
  3. Özge Hanım gerçekten süper bir tarif! Ben yaptım hatta blogladım bile :) http://gundelikmevzular.blogspot.com.tr/2014/04/canm-ekmegim.html
    Teşekkürler,
    Ezgi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi okudum, süper olmuş ellerine sağlık bayıldım :) Bundan sonra ekmeğimizi kendimiz yapıyoruz o zaman :))

      Sil
  4. Çok lezzetli görünüyor, evde olduğum bir gün deneyebilirim. Ellerine sağlık:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, mutlaka dene, yorumunu bekliyorum :)

      Sil
  5. Buğday unundan başka unlarla denediniz mi acaba Özge hanım? Çavdar gibi mesela

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ben henüz diğer unlarla denemedim, ama yarı yarıya deneyerek başlayabilirsiniz, eğer iyi olursa tamamını denersiniz...

      Sil
  6. Fotoğraflar size aitse söylemeden geçemeyeceğim. O tereyağında gıda boyası var. Genelde organik ürünler tüketmeye özen gösterdiğiniz için yazmak istedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogdaki tüm fotograflar bana ait. Tereyagini genellikle esimin kuzenleri Rize'den gonderiyor. yoksa kebir'in tereyagini kullaniyorum. Fotoğrafın renk doygunlugunu artırdıysam rengi daha da sari cikmis olabilir belki. Cekeli cok zaman oldu inanin hatırlamıyorum 😊

      Sil
    2. Blogdaki tüm fotograflar bana ait. Tereyagini genellikle esimin kuzenleri Rize'den gonderiyor. yoksa kebir'in tereyagini kullaniyorum. Fotoğrafın renk doygunlugunu artırdıysam rengi daha da sari cikmis olabilir belki. Cekeli cok zaman oldu inanin hatırlamıyorum 😊

      Sil
  7. Merhaba. Borcamın kapağı pişme esnasında da kapalı mı olacak? uoksa kapak kullanılmıyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarifin detayında var aslında, önce kapak kapalı 30 dk pişiriyorsunuz daha sonra açıp üstü kızarana kadar 15-30dk arası pişiriyorsunuz.

      Sil
  8. Merhabalar,

    Tarifinizde 1 çay kaşığı gözünüze az geldiği için bir çay kaşığı daha eklediğinizi yazmışsınız maya için. Merak edip baktım orijinal tarife, zaten kendileri de 1 teaspoon yazmışlar, bizim ölçülerimize göre bir tatlı kaşığı ediyor. O yüzden sizin eklemeniz aslında doğru olanmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orjinal tarifte 1/4 teaspoon yazıyor yaklaşık 1 çay kaşığına denk geliyor. Zaten bu tarifin özelliği az mayayla uzun süreli mayalama yapılıyor oluşu. 1 teaspoon hangi tarifte gördünüz siz?

      Sil