Top Social

Karnabahar Graten'i bir de böyle deneyin...

10/14/2011























Geçenlerde ne yemek yapsam diye düşünürken (ki yemek yapmanın en zor kısmı bence ne yapılacağına karar vermek) dolapta duran karnabahar aklıma geldi. Ben karnabaharı sadece fırında beşamel soslu olursa yiyebilirim ama bu sefer her zaman yaptığım şekilde yapmak istemedim. (Her zaman yaptığım şöyleydi: kıymalı soğanlı domatesli şekilde yemek yapar gibi pişirip sonra tepside üstüne beşamel sos döküp fırına atıyorsunuz) 

Farklı ve daha hafif bir karnabahar graten tarifi ararken internette videolu bir tarif buldum, izledim çok lezzetli gözüküyordu eve gidip hemen yaptım veee bingo; inanılmaz lezzetli bir yemek oldu, öyle böyle değil yani. Ben şahsen karnabahardan böyle bir performans beklemiyordum. Malzemeler ve yapılışı çok uzun ve zor gibi görünüyor ama yapması gayet kolay. Yalnız yaparken ay muskat yok onu koymıyım, bulyon zararlı onu da boşver derseniz benim anlattığım lezzeti bulamazsınız yavan bişey olur baştan söyliyim.

MALZEMELER
- Orta boy karnabahar
- Bir küçük kase haşlanmış bezelye
- 1 yemek kaşığı tereyağ 
- Çeyrek tavuk bulyon
- Bir tutam tuz ve karabiber
- Kaşar rendesi

Beşamel sos için:
- 1,5 bardak süt
- 2 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ (ben 2 kaşık tereyağ + çok az sıvıyağ tercih ediyorum)
- 1 yumurta sarısı
- Bir tutam tuz ve karabiber
- Çok az muskat rendesi (dikkat işin sırrı burada)
- Çeyrek tavuk bulyon 
- Bir tutam kırmızı toz biber


HAZIRLANIŞI
1) Önce bir tencerede su kaynatıp içine bir tutam tuz atın ve karnabaharları ekleyin, karnabaharlar haşlanınca alıp suyunu süzün.

2) Bir tavada tereyağını eritip haşlanmış karnabaharları ve bezelyeleri ekleyip 5 dk. soteleyin, üzerine çeyrek bulyon, tuz ve karabiber serpip karıştırın.

3) Diğer tarafta beşamel sosu hazırlamak için bir tencerede tereyağı eritip biraz da sıvıyağ ekleyin üzerine unu ekleyip biraz kavurun (un topak topak olursa biraz sıvıyağla inceltebilirsiniz) Sonra üzerine soğuk sütü ekleyerek bir çırpma teliyle un topaklanmasın diye sürekli karıştırın. Ben çok zorda kalırsam el blender'ıyla çırpıyorum.

4) Beşamel sos muhallebi kıvamında yani biraz akışkan olacak, çok koyu olursa biraz daha süt ekleyin.Sonra tatlandırmak için karabiber, tuz ve bulyon ekleyin, çok çok az da muskat rendeleyin. Yalnız muskatın çok baskın bir tadı var fazla eklerseniz kötü olabilir. (Saçma bir tarif olacak ama ben küçük rendede 2-3 kez sürtüyorum yetiyor). Son olarak da yumurta sarısını ekleyip iyice karıştırın.

5) Beşamel sosu, sotelenen karnabaharların üzerine döküp hepsini birbirine karıştırın. Karışımı bir fırın tepsisine  koyarak üzerine de kaşar rendeleyip kırmızı toz biber serperek fırına atın. 180 derece ısıda pişirin.


* Yazılarına yorum yapmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilemiyorum diyorsanız şurada detaylı anlatımı bulabilirsiniz.
*  Yazdığın yeni yazılar mail adresime gelsin diyorsanız şuraya mail adresinizi girin, sonrasında bir onay maili gelecek (spam'e düşebilir) o maili onayladıktan sonra işlem tamamdır.
2 yorum on "Karnabahar Graten'i bir de böyle deneyin..."
  1. Canım çok lezzetli görünüyor .ellerine sağlık. Benimde favori yemeğimdir. Aynı tarifi tavuklu dene oda çok güzel oluyor.İzleyici kısmın görünmüyor canım .

    YanıtlaSil
  2. Senemcim zaten beşamel sos hastası biri olarak tavuklu, kuşbaşı etli her çeşidini yapıyorum :) Karnabaharı da kıymalı yemek gibi yapıyordum ama bu tarif çok hafif oldu o yüzden çok sevdim. İzleyici kısmı dediğin ne anlamadım canım?

    YanıtlaSil