Top Social

En İyi Seyahat Arkadaşınız: Lumix TZ25

5/02/2012

Seyahate çıkarken yanıma almadan yapamayacağım şeylerden biri de fotoğraf makinasıdır. İlkokulda okul gezilerine giderken de yanımda mutlaka makinam olurdu, yıllar geçti değişen bir şey olmadı. Makinaların markası ve modeli dışında :)

Sizi bilmem ama ben seyahatlerde kompakt makineleri tercih ediyorum, hem boyutları itibariyle taşıması kolay, hem de profesyonel kalitede fotoğraflar çekmenize imkan veriyor.

Panasonic, Mayıs ayında Türkiye pazarına girecek Lumix DMC TZ25 modelini denemem için gönderdi geçtiğimiz ay. Ben de kendi makinamı bir kenara atıp heyecanla TZ25'i keşfetmeye başladım.
DMC-TZ25
DMC-TZ25
Makinayla ilgili detaylı teknik bilgi vermekten ziyade, herkesin anlayacağı şekilde beni etkileyen yanlarını anlatmak istiyorum. 

İlk önce şunu belirteyim kompakt makina bildiğiniz bas-çek makinalardan değildir, yüksek zoom imkanı sunar böylece makrodan, tele objektife kadar farklı açılarda çekim imkanınız olur. Ayrıca manuel ayar imkanı  verir, makina ne çekerse ona katlanmak zorunda değilsiniz, ISO, Enstantane ve Diyafram ayarlarını kendi istediğiniz şekilde yapabilirsiniz. Dolayısıyla kasasının küçüklüğüne bakıp yanılmayın.

Şimdi gelelim TZ25 le olan teşriki mesaimin sonuçlarına:

LENS : Lens fotoğraf makinasının temelidir ve fotoğrafa az biraz ilgisi olanlar bilir ki bu alemin en iyilerinden biri Leica lenslerdir. Ve bir süredir Leica kendi makinaları dışında Panasonic Lumix modelleri için de lens üretiyor. TZ25'te de LEICA DC VARIO ELMAR lens kullanılmış. Ve oldukça tatminkar sonuçlar veriyor.

OPTİK ZOOM : En önemli özelliklerden biri optik zoom'dur. Genellikle bas çek makinalarda 4x, 5x optik zoom görürsünüz. Gerisi dijital zoomdur ki onun da pek bir anlamı yoktur zaten.  TZ25'te 16x optik zoom mevcut. Çok uzaktaki nesneyi bile çok net şekilde fotoğraflayabiliyorsunuz. Ayrıca akıllı dijital zoom özelliği sayesinde netlik kaybı olmadan 32x zoom'a kadar çıkabiliyor.


MAKRO ÇEKİM: Benim en çok ilgilendiğim özelliklerden biridir bu, özellikle yemek fotoğrafları çekerken çok gerekli oluyor. Yakındaki nesneleri odaklayabilmek için makro odak uzaklığı mümkün olduğunca düşük olmalı, ki TZ25'te 3cm'e kadar düşüyor. Kendi makinamda bu rakam 5cm olduğu için beni çok etkiledi diyebilirim. Makro fotoğraf çekmeye doyamadım resmen :)

   





HDR ÇEKİM MODU: İşte sadece bu özellik için bile bu makina alınır. İnanılmaz bir özellik. Ne işe yarar derseniz; diyelim ki güneşli bir havada fotoğraf çekiyorsunuz, fotoğrafta ışık dengesinde sorun olacaktır, ya gökyüzü çok fazla patlama yapacak, ya da ışık dengesini gökyüzüne göre ayarlarsanız diğer taraflar karanlık çıkacak. İşte HDR modunda makina bunu kendi hallediyor, üstüste 4 poz çekip en uygun şekilde kendisi bunları birleştiriyor ve sonuç mükemmel oluyor. 


Üstteki fotoğrafta güneş oldukça şiddetli şekilde parlıyordu
normal şartlarda gökyüzünün patlaması beklenir ama HDR modu sayesinde
hem gökyüzü hem  de deniz olması gerektiği gibi mavi.
Bu fotoğrafta da güneş karşıdan geliyordu buna rağmen renkler gayet dengeli
Vee bu fotoğraf güneşin şiddetli geldiği bir zamanda çekildi, minik Nehir gözlerini zor açıyor :)
Fotoğraf çekmek için uygun bir ortam değildi ama HDR sayesinde renkler parlak ve dengeli çıktı

ELDE ÇEKİM GECE MODU: Bu da yine hayat kurtarıcı bir özellik, kısıtlı ışık koşullarında çekim yapıyorsanız ve de flaş kullanmak istemiyorsanız yapmanız gereken shutter speed'i (enstantane hızını) yükseltmek veya diyaframı açmaktır (f değerini küçültmek), bu da perdenin normalden uzun süre açık kalması demektir, bu durumda perdenin açık olduğu sürede makinayı oynatmamanız gerekiyor ki fotoğraf bulanık çıkmasın. Bu da tripod olmadığı sürece çok zor. Ama TZ25 buna da çözüm bulmuş ve elde çekim gece modu diye bir özellik eklemiş, bunu seçtiğinizde HDR de olduğu gibi üstüste 4 poz çekip bunu en uygun şekilde birleştirip ortaya net bir fotoğraf çıkartıyor. 

İA MODU : TZ25'in İntelligent Auto modu, yani akıllı otomatik çekim modu mükemmel. Şöyle söyliyim benim makinamın da Auto modu var, yani her şeyi makina kendi ayarlayıp çekiyor ama maalesef ben manuel modu tercih ediyorum çünkü otomatik çekim performansı beni tatmin etmiyor. Ancak TZ25'in otomatik modu "akıllı otomatik" adını hakediyor. Çünkü sizin yapacağınızdan da iyi bir seçim yaparak gerçekten ortama en uygun ayarı yapıyor ve sonuç mükemmel oluyor. HDR ve gece çekim modlarını bile kendisi farkedip ayarlıyor. Ben uğraşamam öyle manuel ayarla diyorsanız işte bu makina tam size göre.

GÖRSEL EFEKTLER:  TZ25'te yer alan görsel efekt modu sayesinde fotoğrafı çekerken veya çektikten sonra fotoğrafınıza farklı efektler uygulayabilirsiniz. Aşağıda aynı fotoğrafın 10 farklı efekt uygulanmış hallerini görebilirsiniz. (bana modellik yapan şirinlere de ayrıca teşekkür ediyorum :) (fotolara tıklayarak büyük hallerini görebilirsiniz)






  
  • Bunların dışında şarj edilme şekli de çok pratik, pili çıkarmadan direkt makinanın üzerindeki minik usb girişinden kabloyla şarz ediyorsunuz. Kablonun diğer ucunda normal usb girişi ve bu usb nin girdiği bir fiş var, isterseniz fişle prizden isterseniz usb ile bilgisayarınızdan şarz edebiliyorsunuz.
  • Kullanımı çok kolay, bir kaç kurcalamadan sonra makinanın tüm özelliklerine hakim labilirsiniz.
  • Kendine ait yaklaşık 70MB lık hafızası mevcut.  Hafıza kartınız olmadan da idare edebiliyorsunuz.
  • Power O.I.S optik görüntü sabitleme teknolojisi sayesinde el titremesinden, çekim sırasında kullanıcının ufak hareketlerinden dolayı ortaya çıkan bulanık görüntü minimuma iniyor.
  • HD kalitede video çekimi yapıyor.
  • Otomatik odaklama hızı çok başarılı, yaklaşık 0,1 saniyede otomatik netleme yapabiliyor.
  • Kaç megapiksel diye soranlar varsa 12,1 megapiksel. Zaten fotoğrafla biraz ilgiliyseniz ilk soracağınız soru bu olmayacaktır :) Eğer fotoğraflarınızı poster baskı olarak kullanmayacaksanız 10-12 MP yeter de artar bile. Ne kadar yüksek MP o kadar kaliteli fotoğraf demek değildir. 
  • Flash kullanmaktan genel olarak kaçınmakla birlikte bazı durumlarda mecbur kalıyorsunuz. Bunda da  sonuç gayet iyiydi, normalde insanların yüzünde patlar flash ve doğal olmayan bir görüntü olur ama TZ25 doğal bir şekilde flashlı çekim yapıyor.
Sonuç olarak ben bu makineden çok ama çok memnun kaldım. Harika fotoğraflar çektim.

Hazır yaz da yaklaşırken seyahatlerde yanınızda götürmek için hem küçük hem de profesyonel kalitede fotoğraf çekebileceğiniz bir makinaya ihtiyacınız varsa TZ25'e bir şans verin derim ben.

4 yorum on "En İyi Seyahat Arkadaşınız: Lumix TZ25"
  1. Çok ilgimi çekti. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl ben teşekkür ederim yorumunuz için :) Sevgiler

      Sil
  2. uuuuu süper bir yazı olmuş :) Muhteşem... Çok etkilendim. Ama biliyorsun ben bu teknik işlerden çok anlamam. Ben foto çeken değil, fotosu çekilen olmayı tercih ediyorum. Benim fotolarımı çeker misin ablacımmm :)

    YanıtlaSil