Top Social

Semizotu Yemeği

6/01/2012
Baharın gelişi ve günlerin uzaması ile birlikte hayatımda önemli bir değişiklik oldu, iş çıkışında pazara yetişebiliyorum artık :) Evime çok yakın bir semt pazarı var Perşembe günleri kurulan, kışın maalesef iş çıkışında toplanmış oluyor ama günlerin uzamasıyla beraber sonuna yetişebiliyorum. 

Geçen hafta eve bile uğramadan daldım pazara. Naneler, fesleğenler, reyhanlar, semizotları serilmiş tezgahlara. Ben tabii kendimi kaybettim bunları görünce. Doldurdum hepsinden azar azar.

Eve gelince baktım en kolay yapılabilecek olan yemek semizotuydu, bence ot yemeklerinin en lezzetlisi. Bunun yanında ıspanak falan halt etmiş. O mayhoş tadıyla beni benden alıyor. (bak yazarken bile ağzım sulandı).

Eşim zamanında semizotu yemeği sevmediğini söylemişti, ben hep yoğurtlu salatasını yapıyordum neyse ki onu  seviyor. Ama o kadar canım çekti ki artık dayanamadım, ben yapar kendim yerim ona da başka bir şeyler yaparım diyerek pişirdim.

Ben iştahla yemeye başlayınca, biraz ver ben de yiyeyim dedi, ve sanırım sevdi :) Oh be artık yemek listemize semizotu yemeği de eklendi :)

Nasıl yapıyorsun diye sorarsanız buyrun tarifi burada;

Malzemeler
  • 1 bağ semizotu
  • 1 orta boy soğan
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2-3 domates (domates yoksa 1 yemek kaşığı salça)
  • 2 diş sarımsak (isterseniz koymayabilirsiniz)
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • tuz
Hazırlanışı
  • Semizotlarını iyice yıkayıp çok minik olmayacak şekilde doğrayın
  • Tencereye zeytinyağını ve yemeklik doğradığınız soğanları ekleyin, soğanı kavurun
  • Rendelediğiniz domatesleri ve ikiye böldüğünüz sarımsakları da tencereye ekleyip domatesi pişirin
  • Domates pişerken pirinci yıkayıp süzün bir kenarda dursun
  • Domatesler pişince semizotlarının yarısını tencereye ekleyin üstüne pirinci koyun üstüne de semizotunun diğer yarısını koyun. (pirinç arada kalınca daha iyi pişiyormuş annem hep böyle yapıyor :)
  • Semizotu ve domates su salacağı için çok su eklemeye gerek yok yine de yarım çay bardağı kadar kaynamış su ekleyin.
  • Tuzunu da ekleyip kapağı kapatın kaynadıktan sonra kısık ateşte 20-25 dk kadar pişirin.
18 yorum on "Semizotu Yemeği"
  1. her halini severim semizotunun yemeğide mayhoş mayhoş ne güzel oluyor ellerine sağlık özgecim..

    YanıtlaSil
  2. Bugün bende de semizotu var, pişiyor şimdi ocakta.Çok severim ben de salatasını da yemeğini de.Ellerine sağlık.Mutlu haftasonları,sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oh ne güzel afiyet olsun o zaman :)Ben de güzel bir haftasonu diliyorum, sevgiler.

      Sil
  3. Semizotu yemeğini ben de çok severim, çok da güzel görünüyor, afiyet olsun =)

    YanıtlaSil
  4. yazın en güzel yanlarından biri de semizotudur.apartmanın bahçesinde bile yabani olarak çoğalır ki yabanisi bence çok daha lezzetli:)Elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  5. Börek, çörek derken şu sebze yemekleri insanın iştahını kaçırıyor siz hanımlar çok zevksizsiniz öyle olmasa bizleri de beğenmezdiniz zaten :)
    Yaz geldi ya, kışın birikimlerini eritme uğruna diyetlere başlayıp telef oluyorsunuz her ilkbahar da olduğu gibi. Şöyle şarap soslu bir biftek varken semizotuymuş yok bilmem ne pancarıymış. Hepsi şaka tabii ki.

    Selam ve Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Metin Bey biz severek yiyoruz sebze yemeklerini :) İlginçtir ama eşim o yaptığım pasta böreklerin tadına bile bakmıyor çünkü hiç arası yok hamur işiyle. Ama sebzeleri bayılarak yiyor. Biz de böyle bir çeşitiz işte :))) Yoksa ikimizin de kiloyla sorunu yok yani :))

      Sil
  6. ellerinize sağlık bende pişiricem şimdi :)

    YanıtlaSil
  7. Cok guzel oldu tarifiniz için teşekkürler sizi sürekli takip ediyorum :))

    YanıtlaSil
  8. Tarifinizi görüp denedim. Daha önce hep semizotu nun salatasını yapıyordum. Yemeği de güzel oldu. En iyi tarafı da 2 yaşındaki kızım da yedi 😄

    YanıtlaSil
  9. Semizotu zamanı gelmişken ve ben yine yemeğini yapmak üzere 4 bağ almışken Özge hanıma teşekkür etmediğini farkettim. Hem verdiğiniz tarifler hem de hayat enerjinizle severek takip ettiğim yemek blogerlarından birisiniz. Çok teşekkür ederim Özge hanım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, ne mutlu böyle geri dönüşler almak. Üstelik de artık kimse bloglara yorum yapmazken :) Afiyet şeker olsun. Sevgiler...

      Sil